Nem vezettek el a bejelentések a romák támadóihoz

Vágólapra másolva!
Százhúsz állampolgári bejelentés érkezett a rendőrséghez a romák sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében. A rendőrség mintegy száz bejelentést már ellenőrzött, de egyelőre nem jutottak olyan információhoz, amely közelebb vinne az elkövetők személyéhez. Hét ügyben több mint kétszáz tanút hallgattak meg, a nyolcadik, tarnabodi támadással három embert már meggyanúsítottak.
Vágólapra másolva!

A száztagú nyomozócsoport eddig több mint kétszáz tanút hallgatott meg, és 104 esetben rendeltek ki igazságügyi szakértőt a romákat ért támadások ügyében - számolt be a nyomozásról közleményében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Eddig 120 állampolgári bejelentés érkezett, amelyek feldolgozása jelenleg 80 százalékos - közölte a rendőrség. A romák ellen elkövetett nyolc bűncselekmény miatt emberölés és emberölési kísérlet bűntette miatt nyomoznak. A bűncselekményeknek összesen 53 sértettjük van, öten haltak meg, négyen pedig megsérültek.

Továbbra is ötvenmillió a nyomravezetőnek

A fegyverekkel és lőszerekkel összefüggésben 960-an kerültek a rendőrség látókörébe, közülük 360 embert ellenőriztek. Ezzel párhuzamosan a nyomozók 1320 erőszakos bűncselekmény nyomozati anyagát elemzik folyamatosan. Az NNI szerint jelenleg nincs olyan további információ, ami közelebb vinne az elkövetők személyéhez. A rendőrség továbbra is fenntartja az ötvenmillió forintos nyomravezetői díjat, és várja a további bejelentéseket. A díjat annak fizetik ki, aki olyan érdemi információt tud közölni, amely közvetlenül elvezet hét bűncselekmény tetteseinek azonosításához.

Nyolc bűncselekmény során öt halott

A hét bűncselekményt tavaly és idén követtek el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön és április 22-én Tiszalökön. A bűncselekmények közül Tiszalökön egy ember halt meg, míg Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön ketten vesztették életüket.

A nyolcadik ügyben, Tarnabodon lövéseket adtak le, és Molotov-koktélt dobtak családi házakra tavaly szeptember 29-én, ezzel a bűncselekménnyel a rendőrség három férfit már meggyanúsított.