Mégsem volt jogsértő Lendvai nyilatkozata

Vágólapra másolva!
Nem követett el jogsértést Lendvai Ildikó MSZP-elnök, amikor egy tévéműsorban arról beszélt, hogy egy fideszes kampányrendezvényen osztogatott szórólapok bűnösnek nevezték a szocialista szavazókat - állapította meg a Legfelsőbb Bíróság. Korábban az Országos Választási Bizottság elmarasztalta Lendvait egy fideszes beadvány alapján.
Vágólapra másolva!

Megváltoztatta a Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottságnak (OVB) azt a határozatát, amely elmarasztalta Lendvai Ildikó MSZP-elnököt. A fideszes Nyitrai Zsolt fordult az OVB-hez azt kifogásolva, hogy Lendvai az MTV egyik múlt heti műsorában arról beszélt, hogy egy fideszes kampányrendezvényen osztogatott szórólapok bűnösnek nevezték a szocialista szavazókat.

Nyitrai szerint Lendvai tényként beszélt a szórólap-osztogatásról, pedig ilyen nem történt. Az OVB helyt adott a kifogásnak, és megállapította, hogy sérült a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve. A Legfelsőbb Bíróság ugyanakkor pénteken meghozott végzésében megváltoztatta az OVB döntését, és elutasította a kifogást. A bíróság magánszemélyek kérelmére vizsgálta felül a határozatot.

A bíróság megállapította: az OVB nem folytatott bizonyítást, Lendvai Ildikót nem értesítette az eljárásról, és nem nyilatkoztatta. Hozzáfűzte: az OVB a határozatát a Fidesz képviselője által benyújtott nyilatkozatra alapozta. A Legfelsőbb Bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján megállapította: Kövér László maklári választási nagygyűléséről több sajtótermék is beszámolt, és a megjelent híranyagok valóságát az esemény érintettjei nem vitatták. A kampányrendezvényről szóló beszámolókhoz mellékelt képeken látható volt egy szórólap, amely "kártevőirtásnak" nevezte a június 7-ei választást. A bíróság kitért arra is, hogy a szöveget Lendvai Ildikó nem idézte pontosan.

A bíróság álláspontja szerint nem minősíthető a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét sértőnek, ha egy pártelnök egy senki által meg nem cáfolt tudósításra egy televíziós műsorban - saját választási kampánya részeként - utal, még ha nem is szó szerinti idézettel.