Lezárták a Jozef Rohác elleni nyomozást

Vágólapra másolva!
A rendőrség vádemelés javaslattal zárta le a nyomozást az emberölési kísérlettel gyanúsított Jozef Rohác ügyében - közölte a szlovák férfi ügyvédje. Rohácot azzal gyanúsítják, hogy 1997-ben meg akart ölni egy vállalkozót, de neve felmerült több más robbantásos merénylet kapcsán is.
Vágólapra másolva!

Lezárta a Jozef Rohác elleni nyomozást a rendőrség; az eddigi bizonyítékok alapján vádemelési javaslattal éltek az ügyészség felé - mondta Baranyi Róbert, a szlovák férfi ügyvédje pénteken az MTV Híradójában. Rohácot azzal gyanúsítják, hogy meg akart ölni egy vállalkozót 1997-ben, de neve felmerült korábban több, az 1990-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel - köztük az Aranykéz utcai robbantással - kapcsolatban is.

A hírműsorban nyilatkozó ügyvéd azt mondta, a rendőrség úgy zárta le a Jozef Rohác elleni nyomozást, hogy szerinte ebben az évben már nem is nagyon tudott nyomozni, hiszen ez egy régi ügy, nehéz felderíteni, ennek ellenére, a meglévő bizonyítékok alapján vádemelési javaslattal küldte tovább az ügyészségre az anyagot.

Rohácot február közepén hozták Magyarországra, előtte a cseh hatóságok tartották fogva. A férfi több mint egy évtizeden át bujkált, míg tavaly október 27-én egy közúti ellenőrzés során lebukott Prágában. Elfogása óta a prágai Pankrác börtönben őrizték. A prágai városi bíróság december elején döntött úgy, hogy kiadható Magyarországnak.

Rohácot konkrétan azzal gyanúsítják, hogy 3,5 kilogramm plasztik robbanóanyag felhasználásával távirányítású szerkezetet készített, és közreműködött abban, hogy azt 1997. június 3-án rögzítsék egy parkoló Bentley alvázára a főváros XVIII. kerületében, a Tulipán utcában. A robbanószerkezet elhelyezésének célja a rendőrség szerint Seres Zoltán vállalkozó meggyilkolása volt, de a felerősítésre szolgáló mágnes gyengének bizonyult, a szerkezet a gépkocsi indulásakor leesett, így nem következett be a robbanás. (Serest két évvel később Tahitótfaluban autójában géppisztollyal agyonlőtték. Az elkövető személye nem ismert.)