Kileltározná a Fidesz a neki nem tetsző politikusokat

Vágólapra másolva!
"Ne csomagoljanak ki" - üzente Orbán Viktor Fidesz-elnök azoknak a "bukott pártpolitikusoknak", akik valamilyen állami intézményben kötöttek ki. A Fidesz azoknak üzent, akiket nem lát szívesen vezető pozíciókban. Neveket hivatalosan nem mondott a párt, de lehet oka aggodalomra Szilvásy Györgynek, Csillag Istvánnak és néhány más politikusnak is.
Vágólapra másolva!

Szerdán, 56 százalékos európai parlamenti választási győzelme után a Fidesz levelet küldött az MSZP-nek. Ebben nyolc követelést fogalmazott meg a párt, az egyik a káderekre és a kormányból kikerült politikusokra vonatkozott. A kormány fejezze be a "bukott pártpolitikusok állami intézményekbe való ejtőernyőztetését" - hangzott a Fidesz követelése, amelyet Orbán Viktor egy üzenettel toldott meg: "Akik már ott vannak, dolgozzanak jól, de ne csomagoljanak ki". (A Fidesz követeléseiről részletesen itt olvashat.)

A pártelnök mondata több, a szocialistákhoz vagy az SZDSZ-hez köthető politikusnak szólt. A Fidesz sajtószóvivői ismételt megkereséseinkre két napon át nem reagáltak, így nem tudtuk megkérdezni, pontosan kiknek címezte üzenetét Orbán. Varga Mihály, a párt elnökségi tagja azonban mondott néhány nevet. Szerinte Orbán néhány, a kormányhoz kötődő emberre gondolhatott Orbán. Ilyen lehet:

Szilvásy György, aki Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő lemondásáig nemzetbiztonsági miniszter volt, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) humánpolitikai és koordinációs főigazgatójává nevezték ki.

Csillag István, aki a Medgyessy-kormány SZDSZ-es gazdasági minisztere volt 2004-ig. Csillag azután mondott le, hogy megromlott a viszonya a szocialistákkal. Medgyessy Péter akkori miniszterelnök meneszteni akarta, az SZDSZ azonban ellenállt. A Csillag személye körüli konfliktus vezetett végül Medgyessy bukásához. A gazdasági miniszter ezután lemondott, mondván, nem akar további konfliktusok forrása lenni, és az SZDSZ nem marasztalta. Nem sokkal később az Export-Import (EXIM) Bank Zrt. igazgatósági elnöke lett.

Gönci János a Malév vezérigazgatója volt, jelenleg Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emirátusokban, Abu-Dzabiban. 2007 nyaráig vezette a Malévet, távozása után még abban az évben nagykövetté nevezték ki. A Fidesz már akkor jelezte, hogy politikai kinevezettnek tartja.

Máskor is szóltak

Szilvásyn, Csillagon és Göncin kívül mások kinevezését is kritizálta korábban a Fidesz. Közéjük tartozik például Magyar Bálint (SZDSZ) korábbi oktatási miniszter, aki az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatósági tanácsába javasoltak tavaly júniusban. Németh Zsolt fideszes képviselő akkori közleményében azt írta, "az intézetet nem bukott miniszterek kádertemetőjének... kell használni". Mint utóbb az [origo] kiderítette, Magyart nem politikusok javaslatára jelölték, hanem egy nemzetközi jelölőbizottság vetette fel a nevét a posztra.

Szabó Pál korábbi közlekedési és energiaügyi miniszter új munkája miatt is megszólalt a Fidesz. Szabót januárban a Vértesi Erőmű elnök-vezérigazgatójává választották. Ekkor a Fidesz az erőmű privatizációja mellett Szabót is bírálta, Cser-Palkovics András helyettes szóvivő "bukott politikusnak" nevezte.

Nagy tiltakozást váltottak ki a legnagyobb ellenzéki pártnál az idén februárban nyilvánosságra hozott nagyköveti kinevezések is. Németh Zsolt közleményben szólította fel a kormányt, hogy a következő választásokig függessze fel a nagyköveti kinevezéseket, mert több stratégiailag fontos posztra "új, a kormányhoz illetőleg az MSZP-hez köthető nagykövetek kinevezését tervezi". "Amennyiben a Fidesz megnyeri a választásokat, magára nézve semmilyen kötelezettséget nem vállal a mostantól kinevezett nagykövetek személyére vonatkozóan." Németh név szerint említette Akóts Klárát, Medgyessy Péter egykori külpolitikai tanácsadóját, akit a genfi ENSZ-misszió élére jelöltek.

A többi tervezett kinevezés is felmérgelte a Fideszt. A New York-i ENSZ-misszió élére akkor Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium államtitkárát, a bécsi ENSZ-misszió élére Banai Károlyt, Gyurcsány Ferenc külpoitikai főtanácsadóját akarták kinevezni - írta a Figyelő. Magyarország NATO-nagykövetének Kovács Istvánt, Göncz Kinga akkori külügyminiszter kabinetfőnökét, az EU-misszió vezetésére pedig Iván Gábor államtitkárt szánták. Közülük a Külügyminisztérium honlapja alapján ma is az említett helyeken dolgozik Akóts Klára és Kovács István.

Varga: Nem boszorkányüldözés

A Fidesz hétfő-keddi elnökségi ülésén Varga Mihály szerint nem merült fel konkrétan a felelősségre vonás kérdése, és nevek sem kerültek szóba, de aki olvas újságot, az tisztában van vele, hogy zajlik a "kádermentés" a kormányban - mondta. A választók részéről van rá igény, hogy a Fidesz megvizsgálja az elmúlt kormányok ügyeit, de "nem boszorkányokat akarunk üldözni" - fogalmazott. Varga szerint azonban az EP-választás megváltoztatta a helyzetet, a Fidesz ezen az alapon szólította fel a kormányt, hogy "ilyen döntéseket ne hozzon".

A fideszes politikus szerint a lényeg, hogy érzékelik a választók igényét az elkövetett hibák kivizsgálására. Ezekért "valakinek vállalnia kell a felelősséget" az alkotmány és a jogszabályok alapján. Körmére akarnak nézni a rossz döntéseket hozó embereknek - mondta. Erre jó példa szerinte Draskovics Tibor, akinek vezetése alatt a Pénzügyminisztérium 2004-ben nem fizette vissza a 30 napos határidőn belül a vállalkozásoknak járó áfát, és ezzel mintegy hatmilliárdos kárt okozott.

A Fidesz nem először beszél elszámoltatásról, már márciusban jelezte, hogy erre készül - bár Varga szerint inkább a "leltározás" a helyes kifejezés. "Világossá kell tenni, hogy egy következő kormánynak ki kell vizsgálnia minden jogsértést" - mondta korábban Orbán. A számonkérés módjáról egyelőre kevés konkrétum derült ki, a nagyobb ügyeket azonban várhatóan előveszik. Ilyenek például a HospInvest körüli ügyek, a Bábolna Zrt. privatizációja, a Malév és a Postabank eladása, de a Fidesz utánanézne ÁSZ-jelentések alapján a kőröshegyi völgyhíd megépülésének és egyes PPP-beruházásoknak is. (Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)

Korábban több vezető fideszes politikus is azt mondta az [origo]-nak, a Keller László-féle közpénzügyi államtitkársághoz hasonló szervezet létrehozásában nem gondolkodnak. (Ez a Medgyessy-kormány megalakulása után több, az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatos vizsgálatot indított.) A számonkérések kivitelezéséről annyit mondtak, minden tárcánál működik belső ellenőrzés, az átadás-átvétel után ezek fogják átnézni az ügyeket, és amennyiben bűncselekményre utaló nyomokat találnak, akkor feljelentést tesznek.

Az [origo] szombaton nem tudta elérni Budai Bernadett kormányszóvivőt. Az MSZP korábban gyakorlatilag visszautasította a Fidesz szerdán megfogalmazott követeléseit, köztük a politikusok állami intézményekbe való kinevezésének leállítását. (Erről itt olvashat részleteket.)