Kamerázó rendőröknek ad tanácsot az ombudsman

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi biztos szerint tájékoztatni kell a demonstrációkat biztosító rendőrségnek tájékoztatnia kell a résztvevőket arról, hogyan használja a kamerákat. Az ombudsmannál többen kifogásolták, hogy nem lehet tudni, a rendőrök csak megfigyelnek a kamerákkal, vagy rögzítik is a látottakat.
Vágólapra másolva!

Több olyan panaszos fordult az adatvédelmi ombudsmanhoz, akik azt kifogásolták, hogy a tüntetéseken a rendőrség kamerákat használ. "A panaszosok szerint a legtöbb esetben nem ítélhető meg, hogy a demonstrációkon kitett kamerák vajon folyamatosan rögzítik az eseményeket, vagy csupán megfigyelő funkcióval működnek, de felvételt nem készítenek" - áll Jóri András ombudsman csütörtöki közleményében.

Az adatvédelmi biztos szerint nem lenne helyes, ha "a rendőrség az általa biztosított rendezvényeket függetlenül azok békés jellegétől mintegy rutinszerűen rögzítené".

Jóri szerint nem szabad olyan benyomást kelteni az állampolgárokban, hogy "a demonstráción való részvételüket megfigyelik, illetve dokumentálják".

Az ombudsman azt javasolja a rendőrségnek, hogy tájékoztassa a résztvevőket a demonstrációkon használt kamerák működéséről, "valamint arról a tényről, hogy a kamera csak rendőri intézkedés szükségessé válása esetén rögzít".