Csütörtökön lesz meg az EP-választás végleges eredménye

Vágólapra másolva!
Csütörtökön számolja össze a külképviseleteken leadott szavazatokat az Országos Választási Bizottság (OVB). Ezután összesítik az itthon leadott szavazatokat a külföldi voksokkal, és várhatóan megállapítják az EP-választás jogi eredményét. A végső eredményt a külföldi szavazatok nem befolyásolják.
Vágólapra másolva!

Csütörtöki ülésén számolja össze a külképviseleteken leadott szavazatokat az Országos Választási Bizottság (OVB), majd összesíti az itthon leadott voksokkal és várhatóan megállapítja a június 7-ei európai parlamenti (EP) választás jogi eredményét.

Matematikai esélye azonban már nincs annak, hogy a mandátumok kiosztása megváltozzon. A nyolc pártlistára adott szavazatok között ugyanis akkora a különbség, hogy a végeredményt nem fogják befolyásolni a külföldön leadott szavazatok. A 92 nagykövetségen és konzulátuson összesen 3 ezer 376 szavazatot adtak le.

A külképviseleteken leadott szavazatokat a jogszabály szerint csütörtök éjfélig kellene az Országos Választási Központba szállítani. Az urnák azonban keddre megérkeztek, így az OVB csütörtök délutáni ülésén azokat össze tudja számolni.

Az EP-választás jogi eredményét csak azt követően tudja megállapítani az OVB, hogy külföldről és a magyarországi szavazókörökből beküldött jegyzőkönyvek adatait összesíti. Az OVB eredményt megállapító határozata ellen még jogorvoslattal lehet élni, ez esetben a Legfelsőbb Bíróság dönthet. A jogorvoslati határidő három nap.

A választás eredményét vasárnap este 10 óra után jelentette be az OVB. Az MSZP mindössze 17,4 százalékot kapott, így a kormányzó párt csupán 4 mandátumot szerzett az 22 magyar európai parlamenti mandátumból. A választást elsöprő győzelemmel a Fidesz nyerte: 56,4 százalékkal 14 képviselői helyet szerzett. A Jobbik közel 15 százalékkal 3 képviselői helyet kapott, és az MDF is bejutott az európai parlamentbe 5,3 százalékkal, 1 mandátummal.