Sólyom nem írta alá a családtámogatás módosítását

Vágólapra másolva!
Nem írta alá Sólyom László köztársasági elnök a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló törvényt. Az államfő nem ért egyet a gyes idejének háromról két évre csökkentésével. Sólyom szerint negatív ösztönzők helyett olyan pozitív lépésékkel kéne elősegíteni a kismamák munkaerőpiacra történő visszatérését, mint a bölcsődei férőhelyek növelése. Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta, érti az államfő aggályait, de szerinte kormánya csomagja rendezni fogja a vitás kérdéseket.
Vágólapra másolva!

Nem írta alá Sólyom László köztársasági elnök a családtámogatási rendszer megváltoztatásáról szóló törvényt - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján található közleményben. Az államfő a jogszabályt megfontolásra visszaküdte az Országgyűlésnek. Ebben az esetben a parlamentnek újra meg kell tárgyalnia a jogszabályt.

Ha az Országgyűlés ismét megszavazza, akkor az államfőnek már nincs mérlegelési joga, alá kell írnia a törvényt. Az államfő azért nem írta alá a törvényt, mert nem ért egyet a gyes jogosultsági idejének háromról két évre csökkentésével. Döntését levélben tudatta Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével.

Az államfőnek lehetősége lett volna arra is, hogy a törvényt előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságnak (Ab) küldje meg, amennyiben azzal nem ért egyet, mert valamely rendelkezését alkotmányellenesnek tartja. Ebben az esetben viszont jóval több időt vesz igénybe, amíg az Ab megvizsgálja a norma jogszerűségét, és addig a törvényt kihirdetni sem lehet.

Sólyom szerdai levelében azt írta: a törvény célja az anyák foglalkoztatottságának növelése, amely uniós összehasonlításban Magyarországon alacsony. Sólyom fontosnak tartja a kisgyermekes anyák munkába állásának támogatását. Szerinte az erre irányuló intézkedések mind a családok, mind pedig a gazdaság egésze szempontjából kedvezők lehetnek.

A köztársasági elnök szerint azonban pozitív, ösztönző intézkedésekre van szükség, és nem olyanokra, amelyek kényszert jelentenek. Ilyen pozitív intézkedés a bölcsődei férőhelyek számának növelése, a családi napközik létesítésének támogatása, a családi gyermekfelügyelet új formáinak megteremtése, a részmunkaidős munkavállalás lehetővé tétele, illetve támogatása, és az internetes távmunka ösztönzése is.

A népesség elöregedése és alacsony gyermekvállalási hajlandósága miatt - a köztársasági elnök szerint - nem szabad az anyasági ellátásokat úgy módosítani, hogy azok további gyermekszámcsökkenést okozhatnak. A gyermek egészséges fejlődésére is kedvező hatással van, ha az anya szabadon, kényszerektől mentesen választja meg, hogy mikor, esetleg milyen megoldásokon keresztül tér vissza a munka világába - fogalmaz a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye.

A kormány készült rá

Bajnai Gordon miniszterelnök az RTL Klub Híradójának azt mondta, érti az államfő aggályait a családtámogatási rendszer módosításával kapcsolatban, azonban úgy véli, a kormány csütörtökön bejelentett kisgyermekvédő csomagja kezelni fogja ezeket a problémákat. Budai Bernadett kormányszóvivő Halásztelken, egy felújított óvodában tartott sajtótájékoztatón közölte, a gyes időtartamának csökkentése mellett a kormány programot dolgozott ki a gyerekvállalás ösztönzésére. Budai szerint ennek keretében 2012-ig, főként EU-s forrásból, 15-16 ezerrel kívánja bővíteni az óvodai, bölcsődei férőhelyek számát.

A kormányszóvivő még Sólyom döntésének nyilvánosságra kerülése előtt azt mondta: ha köztársasági elnök pozitív ösztönzők hiányára hivatkozva nem írja alá a törvényt, akkor az államfővel megismertetik a csomag egészét.

Az Országgyűlés a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt május 25-én fogadta el. A jogszabályra 199 MSZP-s és SZDSZ-es, valamint Császár Antal független képviselő szavazott igennel. 164 ellenzéki, valamint két szocialista képviselő - Baja Ferenc és Deák Istvánné - nemmel voksolt. Warvasovszky Tihamér MSZP-s, Gyenesei István és Lengyel Zoltán független képviselők pedig tartózkodtak.

A jogszabály szerint a 2010. május elseje után születő gyerekek esetében kétéves korig jár majd a gyes. A gyermekgondozási díjat (gyed) legfeljebb annyi időre lehetne igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és maximum a gyermek kétéves koráig járna. A törvény szerint jövőre nem emelkedne a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztanák be, és amelynek folyósítását az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik. A terhességi gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj igénybevételéhez a jelenlegi 180 nap helyett 365 nap biztosításban töltött időre lenne szükség.