Kivételez a rendőrség a külföldi gyorshajtókkal

Vágólapra másolva!
A magyar állampolgárok nem, csak a külföldiek nézhetik meg a traffipax felvételét, ha gyorshajtáson kapja őket a rendőr. Szabó Máté ombudsman szerint ez a gyakorlat jogsértő, hiszen mindenkinek joga van megismerni az ellene szóló bizonyítékokat. Az ORFK szerint a rendőrök gyenge nyelvtudása miatt kivételeznek.
Vágólapra másolva!

Hátrányos megkülönböztetiést alkalmaz a rendőrség, amikor a gyorshajtásról készült felvételt a helyszíni bírságolás során csak a külföldiek nézhetik meg, a magyaroktól megtagadják ezt a lehetőséget - közölte Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman szerint ezzel megszegik a szabálysértésekről szóló törvényt, és sérül a tisztességes eljáráshoz való jog is.

Az ombudsmanhoz forduló panaszost gyorshajtás miatt állították meg, de a két intézkedő rendőr közt vita támadt, hogy hány büntetőpont jár a kihágásért. Ezért a sofőr azt kérte, mutassák meg neki a felvételt, de a rendőrök ezt megtagadták. Arra hivatkoztak, hogy csak külföldi állampolgár nézheti meg, illetve a magyar állampolgár csak akkor, ha nem fogadja el a közölt adatot, és szabálysértési eljárás lesz az ügyből. Ekkor azonban már a helyszíni bírság tízszeresét is kiróhatják.

Szabó Máté vizsgálatában megállapította, hogy az Országos Rendőr Főkapitányság egy belső intézkedése szabályozza ezt az eljárást. E szerint a gyorshajtásról készített videofelvételt csak a külföldi elkövető tekintheti meg a helyszínen. Az országos rendőr-főkapitány az ombudsman kérdésére ezt azzal magyarázta, hogy számos problémát vet fel a képek bemutatása a helyszínen: a visszatekerés megnehezíti a rendőrök tevékenységének ellenőrzését, és többször előfordult már, hogy a felvételt indokolatlanul törölték. Probléma az is, hogy a járőrautóban elhelyezett kamera képeit csak a kocsiba beülve lehet megnézni, eközben nem lehet folytatni a sebességmérést.

A főkapitány szerint a külföldiek azért nézhetik meg a felvételeket, mert a rendőröknek - nyelvismeret hiányában - nehézséget okoz a jogsértés elmagyarázása, amiben a képek segítenek. Az országgyűlési biztos szerint azonban a szabálysértési eljárásra vonatkozó jogszabályok egyértelműen rögzítik az eljárás alá vont személy jogait, így azt is, hogy joga van megismerni a hatóság bizonyítékait. Ezt a jogot az eljárás minden szakaszában biztosítani kell, tehát a helyszíni bírság kiszabásakor is.