Orbán megmondta, mit tehet a kormány

Vágólapra másolva!
Az európai parlamenti választást értékelve arra jutott a Fidesz elnöksége, hogy a választók megvonták a bizalmat a kormánytól és változást akarnak - jelentette be szerdán Orbán Viktor, a párt elnöke. Ezért levélben távozásra és új választás kiírására hívták fel az MSZP-t. Az ellenzéki pártelnök szerint elkezdik a felkészülést a kormányzásra, addig pedig a levélben közölték a kormánypárttal, mit ne tegyenek már a választásokig. Az MSZP-t meglepte a Fidesz levele, és furának tartják az ellenzéki párt követeléseit. A párt lényegében elutasította a Fidesz követeléseit.
Vágólapra másolva!

A választók megvonták a bizalmat a kormánytól és változást akarnak - a Fidesz elnöksége szerint ezt fejezi ki a vasárnapi európai parlamenti választás eredménye. Erről Orbán Viktor, a párt elnöke beszélt szerda délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette: ezért levélben fordultak az MSZP elnökségéhez. A Fidesz a levélben arra hívta fel a kormánypárt figyelmét, hogy a választás eredményét nem lehet másként értelmezni. "Ilyenkor új választást kell kiírni" - jelentette ki Orbán.

A pártelnök szerint a mostani válságkezelés az összeomlás felé vezet. A Fidesz elkezdi a kormányzásra való felkészülést, addig is az MSZP-nek írt levelükben több követelést is megfogalmaztak a kormány felé. Így követelik, hogy a privatizációs eljárásokat a következő választásig függesszék fel, vonják vissza az ingatlanadóról szóló törvényjavaslatot, külföldi hitelekből ne támogassanak sem külföldi, sem magyar bankokat. Továbbá azt akarják, hogy a kormány vonja vissza az új polgári törvénykönyv tervezetét, valamint a közigazgatás átszervezésére szóló javaslatot, és állítsák le az oktatási rendszer átszervezését.

"Ne csomagoljanak ki"

Orbán arról is beszámolt: követeléseik közt szerepel, hogy a kormány fejezze be "bukott pártpolitikusok állami intézményekbe való ejtőernyőztetését". "Akik már ott vannak, dolgozzanak jól, de ne csomagoljanak ki" - tette hozzá. A Fidesz levelében azt is követelte, hogy állítsák le a Déli Áramlat megvalósítására létrehozandó cég alapítási folyamatát.

Szerinte világossá kell tenni, hogy az ország állapotáért a fő felelősséget a szocialisták viselik, és nem igaz az a "fabula", hogy válságot kezelni csak népszerűtlenül lehet, és ez szükségképpen az ellenzék megerősödéséhez vezet. Orbán többször elismételte, hogy új korszak köszöntött be, a választók egyedül a Fideszt tartják kormányképes erőnek. Szerinte új pártstruktúra alakult ki, amelyben egyetlen nagy kormányzó párt létezik, mert a másik megsemmisítette saját magát. Ezért a Fidesz nem mérlegelte, hogy a szocialisták elfogadják-e követeléseiket, egyenesen akartak beszélni - mondta a pártelnök.

Előre megmondta, mit vonnának vissza

A politikus szerint ez azt jelenti, hogy az ezután megkötött privatizációs szerződéseket fel fogják bontani, beleértve a földárveréseket is, ha pedig elfogadják az ingatlanadót, akkor azt hatályon kívül fogják helyezni. Ha a bankok elfogadják a külföldi hitelekből a kormány támogatását, akkor "nehéz tárgyalásokra kell számítani" - tette hozzá. Az oktatást új alapokon akarjuk újraszervezni - mondta Orbán, aki ezért az oktatás szereplőinek azt tanácsolta, hogy a kormány intézkedéseit tekintsék ideiglenesnek.

A pártelnök a Jobbik választási eredményéről azt mondta: "amit meghirdettem megvalósult, a tábor egy, hatalmas és magasan áll a zászló". Vannak más táborok is, de a miénket nem kell növelni, mert több mint az ország fele - jegyezte meg. Szerinte a Jobbik és a szocialista pártra szavazók bajba került és talajvesztett emberek, akik nem tudják, mi lesz a jövőjükkel, nem érzik magukat biztonságban, és úgy érzik, hogy az állam szétesett. Azt mondta, ő hozzájuk is beszélni próbál, és a Jobbik és az MSZP szavazói felé is nyitva tartja a kaput, miközben "a legélesebben határolódom el jobbra és balra is" - tette hozzá.

A Fidesz elnöke szerint "itt a második-harmadik helyért lehet küzdeni, ezek másodlagos dolgok, a mi kihívásunk más". Szerinte a Fidesznek most az a dolga, hogy egy másik irányt vázoljon fel, és felkészüljön a jövőbeli feladataira. Orbán azt mondta, a Fidesznek jelenlegi pozíciójában olyan felelőssége van, amilyen még nem volt, a jobboldalnak most az a dolga, hogy "nyugodtan, higgadtan megőrizze hatalmas táborát".

Az MSZP meglepődött

Budai Bernadett kormányszóvivő szerint a Fidesz felelőtlen ígéreteket tesz, mert ha valóban visszavonnák azokat az intézkedéseket, melyekre a Fidesz utal követeléseiben, azok mintegy hat százalékkal növelnék a költségvetési hiányt. A kormányzati munka, a válságkezelő program mögött megvan a parlamenti támogatás - tette hozzá.

Ugyanezt hangsúlyozta a Fidesznek írt válaszlevelében Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke. Az MSZP továbbra is támogatja a kormány munkáját, a világválság elleni védelem megszervezését - írta. A pártelnök a Fidesz levelét a "a pártok közti közvetlen kapcsolatfelvétel jeleként" értékeli. Szerinte hasznos a "véleménycsere" az EP-választás után, mert "van min közösen gondolkodnunk". Szerinte a Fidesz levelében gyakorlatilag azt kéri a kormánytól, hogy ne kormányozzon.

A levél második részében Lendvai lényegében egyenként visszautasítja a Fidesz követeléseit. Cáfolja például, hogy a kormány ingatlanadót vetne ki vagy elherdálná a közvagyont. A Déli Áramlatra szerinte szükség van, a közigazgatási változásokat az ügyfélbarát szolgáltatások kialakítása indokolja, a polgári törvénykönyvről szakmai vita folyik, az oktatási rendszert nem kívánjuk felforgatni - írja. A bankoknak juttatott külföldi hitelről pedig azt írja: "A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által biztosított hitelek nem a bankok támogatását, hanem rajtuk keresztül és ettől függetlenül is a vállalkozások megerősítését, a devizahiteles családok megvédését szolgálják."

Kovács Tibor frakcióvezető korábban reagált az ellenzéki követelésekre, amelyeket "furcsának" nevezett és azt mondta, az MSZP-t meglepték a követelések. Többször érthetetlennek nevezte, a Fidesz miért éppen ezt a nyolc pontot emelte követelései közé.