Lemondott az SZDSZ négy ügyvivője

Vágólapra másolva!
Lemondott posztjáról az SZDSZ vezető testületének négy tagja. Béki Gabriella, Csőzik László, Gulyás József és Léderer András azzal indokolta lemondását, hogy az SZDSZ beállt a Bajnai-kormány mögé. Közleményükben azt írják, azért vártak a bejelentéssel, hogy ne zavarják meg a párt EP-választási kampányát. Léderer szerint szó sincs arról, hogy bedobták volna a törülközőt a választási vereség miatt, egy másik ügyvivő, Eörsi Mátyás viszont cserbenhagyásnak értékelte a lépést.
Vágólapra másolva!

Lemondott posztjáról az SZDSZ négy ügyvivője - Béki Gabriella, Csőzik László, Gulyás József és Léderer András - a testület szerdai ülésén. Az ügyvivők MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: a döntést március 30-án, azt követően hozták meg, hogy az SZDSZ-t vezető testületének többsége támogatta Bajnai Gordon miniszterelnökké választását.

Az SZDSZ vezetősége március 29-én bólintott rá Bajnai Gordon kormányfővé választására. Az ügyvivői testület 7:5 arányban döntött Bajnai mellett. Nemmel szavazott Csőzik László, Léderer András, Gulyás József, Béki Gabriella és Gusztos Péter, Gusztos azonban később jelezte, elfogadja a többség döntését. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el.

"A Bajnai-kormány támogatását egy több éves folyamat végső állomásaként értékeltük" - indokolta döntését a négy ügyvivő. Összeegyeztethetetlennek tartották, hogy bár a párt küldöttei 2008 tavaszán az ellenzéki pozíciót választották, a pártvezetés mégis a Bajnai-kormány támogatása mellett döntött. Szerintük így az SZDSZ nem válhatott hiteles ellenzéki párttá.

A négy ügyvivő közölte: döntésüket azért a június 7-i európai parlamenti választás után jelentették be, hogy ezzel ne okozzanak zavart az SZDSZ választási kampányában, nem gyengíteni, hanem javítani kívánták a listavezető Szent-Iványi István és az SZDSZ választási esélyeit.

Elhatározásukat megerősítette a június 7-én tartott európai parlamenti választás eredménye, amelyen az SZDSZ mindössze 2,16 százalékos eredményt ért el - írták. A párt ezzel csak hatodik lett, pedig kampánya azt sugallta, hogy a pártvezetés a harmadik helyet célozta meg "Ilyen történelmi kudarc esetén demokratikus pártokban megszokott eljárás, hogy a vezetők lemondanak posztjukról, felkínálva a párt tagságának tisztújítás és az útkeresés lehetőségét" - fogalmaztak.

Mivel az SZDSZ nem érte el az 5 százalékos küszöböt, így a párt egyetlen képviselőt se tudott bejuttatni az EP-be. Az SZDSZ-nél több szavazatot kapott a Lehet Más a Politika és a Humanista párt szövetsége is. A pár hónapja alakult formáció még a fővárosban is megverte az SZDSZ-t, amelynek Budapest jelenti a legnagyobb szavazóbázisát. A kudarc után Fodor Gábor pártelnök már vasárnap bejelentette, hogy felajánlja a lemondását. (A választás eredményéről itt olvashat.)

"Nem dobtuk be a törülközőt"

Léderer András azt mondta az [origo]-nak, hogy még márciusban beszélték meg társaival, hogyan tovább. "Úgy döntöttünk, hogy nem tudunk tovább felelősséget vállalni az SZDSZ sorsáért, nem tudtuk meggyőzni a többséget" - mondta a Bajnai-kormány támogatására utalva, melyet végül megszavazott az SZDSZ. Léderer szerint nem akarták megnehezíteni a kampányt, ezért "végigdolgozták" azt az időszakot, de megbeszélték, hogy a választás napja után lemondanak.

Ebben a döntésben megerősítette őket az SZDSZ rossz EP-választási eredménye - mondta Léderer. Azt mondta, szerették volna megnyitni az utat, hogy a párttagok és a küldöttek közösen dönthessék el, milyen irányban menjen tovább az SZDSZ. A kudarcokért pedig a felelősség nem csupán Fodor Gáboré - aki vasárnap felajánlotta lemondását -, hanem az ügyvivői testületé (üt) is - tette hozzá.

A négy politikus Léderer szerint már vasárnap, a választási este jelezte az SZDSZ-ben lemondási szándékát, és ezt bejelentették a hétfői üt-ülésen is. "Szó sincs törülközőbedobásról", voltak, akik próbáltak lebeszélni - mondta.

Kijelentette, nem keres menedéket másutt, és nem vált pártot. Megvárja az országos tanács hétvégi ülését, amely meghatározza majd a tisztújítás időpontját. Léderer szerint ha a tisztújításon olyan irányvonalat képviselő elnököt választanak a küldöttek, aki hozzá hasonlóan gondolkodik, teljes erejéből segíteni fogja a munkáját. "Ha nem így történik, az másik kérdés. Akadályozni azonban biztosan nem fogom a munkáját" - fogalmazott. A kérdésre, hogy ez esetben kilép-e az SZDSZ-ből, azt válaszolta, egyelőre korai erre gondolni.

"Nem pánikra van szükség"

A szintén ügyvivő Eörsi Mátyás szerint a négy politikus előzetesen nem osztotta meg a pártvezetéssel, hogy lemondásra készül, amikor pedig bejelentették, Fodor Gábornak nem sikerült őket lebeszélnie erről. Eörsi az [origo]-nak partizánakciónak nevezte Gulyásék lépését, melyet szerinte az SZDSZ-esek cserbenhagyásként értékelnek. Azt mondta, nem foglalkozik vele, hogy miért döntöttek így.

"Amikor egy párt nagy bajban van, egymás torkának esnek az emberek" - jegyezte meg. Szerinte túlélésre csak akkor van esély, ha közösen gondolkodik a párt. "Ilyenkor nem pánikra van szükség, hanem higgadt értékelésre" - mondta. Eörsi szerint abban a helyzetben van a párt, hogy meg kell gondolni, van-e szüksége az SZDSZ-re a liberális szavazóknak, és ha nincs, "abba kell hagyni, de ezt együtt kell átgondolni".