Benyújtja a médiatörvény legújabb verzióját Jánosi

Vágólapra másolva!
Benyújtja a már többször módosított médiatörvény-tervezet legújabb verzióját az Országgyűlésnek Jánosi György szocialista képviselő. Jánosi szerint a parlamentben 90 százalékos támogatottságra számíthat a viharos előéletű jogszabály.
Vágólapra másolva!

Ha kell, akár egyedül is benyújtja a parlamentnek az új médiatörvény-tervezetet - mondta két hete, a tihanyi Media Hungary konferencia egyik beszélgetésén Jánosi György szocialista politikus, és most beváltja az ígéretét. Szerdán az MTI-vel közölte, hogy beterjeszti az Országgyűlés elé a tervezetet, hogy "ez a többhónapos munka ne vesszen kárba".

Jánosi szerint a végső változatot a négy frakció közül három támogatta, és ezek a pártok a voksok 90 százalékával rendelkeznek. Az MTI-nek adott nyilatkozatból nem derül ki egyéb részlet a pártokkal folytatott egyeztetésről, de ha valóban 90 százalékos támogatottsággal bír a javaslat, akkor az azt jelenti, hogy a Fidesz és az MSZP is felsorakozott mögötte.

Április közepén a Fidesz még azt közölte, hogy nem támogatja a tervezet benyújtását. Cser-Palkovics András, a párt országgyűlési képviselője és szakpolitikusa közleményében azt írta, a néha indokolatlanul elhúzódó, másféléves tárgyalások eredményeképpen létrejött tervezet - miközben számos területen komoly előrelépést jelentene - sok tekintetben olyan kompromisszumokat tartalmaz, amelyek nem tudnák biztosítani azt az áttörést, amelyre "a mostani médiaszabályozási káoszban szükség lenne".

A tervezet egyelőre nem került fel a parlament honlapjára, így nem tudni, mennyiben változott a korábbi verziókhoz képest. A tervezet első változatát tavaly novemberben, a másodikat karácsony előtt egy nappal, a harmadikat pedig február elején tették közzé.

A másodikban már nem szerepel a sajtóban és számos publicisztikában bírált, "médiarendőrségként" említett elképzelés, amely szerint a médiahatóság "bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos (birtokos), illetve az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is beléphet, e célból lezárt területet, épületet, helyiséget felnyithat". Kikerült az anyagból az a kitétel is, amely szerint tevékenysége vagy mulasztása miatt háromhavi bérének megfelelő összeggel büntethető a felelős szerkesztő.

A harmadik változatba - szemben a korábbi verziókkal - a javaslattevők visszaemelték a társadalmi véleményezés intézményét; a felállítani tervezett Közszolgálati Tanács nézői-hallgatói panelt működtetne, amely véleményezőként közreműködne a közszolgálati stratégia kidolgozásában. A tervezetben megmaradt ugyan az újdonságként behozott nyolcéves korhatár-besorolás, de - eltérően az előző változattól - nem szabnák meg, hogy az ilyen műsor mikor kerülhet adásba. Finomítottak a meghatározó véleményformáló képességű műsorszolgáltatók definícióján is.

Április elején az [origo] birtokába jutott egy negyedik változat is. Az a korábbi verzióhoz képest csak kisebb változásokat tartalmaz: eltűnt például belőle az az eseti országgyűlési bizottság, amely az analóg rádiók részére kiírt pályázatokat ellenőrizte volna, és korlátlanul felülbírálhatta volna a médiahatóság döntéseit. (A negyedik változatról itt olvashat részleteket.)