Nem nézték Zuschlag kollégái, honnan jön a pénz

Vágólapra másolva!
Vagyontalan Fiatal Baloldalról, be sem jegyzett elnökökről vallottak a tanúk a Zuschlag-per keddi tárgyalásán. A baloldali ifjúsági szervezet egyik korábbi elnöke szerint Zuschlag János elsőrendű vádlott informálisan fogta össze a rendszert, a többiek pedig nem foglalkoztak azzal, honnan származik a pénz.
Vágólapra másolva!

Szabálytalanul működtek a baloldali ifjúsági szervezetek, nem volt elfogadott költségvetésük, és az egymást váltó elnökök sem tudtak elszámolni egymással - vallották kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon a Zuschlag János korábbi MSZP-s képviselő és társai ellen folyó perben kihallgatott tanúk. "Erősen kalákaszerű mozgalom volt" - vallotta Komássy Ákos, aki 2002-től Medgyessy Péter akkori miniszterelnök személyi titkára volt, majd 2005-ben a Fiatal Baloldal (FIB) elnökének választották.

Komássy a bíróságon azt mondta: elődjétől nem kapott semmilyen elszámolást a szervezet gazdasági helyzetéről, de kiderült az is, hogy a 2004-es kongresszuson megválasztott Szitka Pétert a bíróságon nem is jegyezték be. A tanú azt mondta, mivel Szitkát a bíróság nem jegyezte be, 2005-ben a jogilag még elnök Ujhelyi Istvántól kellett volna átvenni a FIB-elnökséget, de ő sem tudott semmilyen elszámolást adni, mivel ő a szervezet gazdasági ügyeit Zuschlagra bízta.

Vallomásában Szitka Péter - jelenleg Kazincbarcika MSZP-s polgármestere - is azt mondta: amikor 2004-ben a FIBISZ elnökévé választották, több alkalommal is kezdeményezte Ujhelyi Istvánnál, hogy a könyvelést és egyéb iratokat adja át, de ez nem történt meg, és a szervezet számláján sem volt pénz. Elfogadhatatlan volt számára az a finanszírozás, ahogy az előző vezetés a szervezetet működtette - tette hozzá a tanú, akinek vallomását Zuschlag is megerősítette.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére Komássy azt mondta, amíg volt pénz, "addig nem foglalkoztunk azzal, hogy a honnan származik". A bíró felolvasta Komássy Ákos nyomozati szakban tett vallomását, amelyben egy hálózatról beszélt. A tanú megerősítette ezt a vallomását, mely szerint egyesületi hálózati rendszer működött, melyben a FIB-től független szervezetek pályázatokon indultak, és nyertek. "Azért voltak sikeresek, mert volt egy informális kapcsolatrendszer, melynek összefogója Zuschlag János volt" - mondta Komássy.

Szitka szerint a politikai ifjúsági szervezetek számára korlátozottak voltak a pályázati lehetőségek, ezért egyéb civil szervezetek révén tudtak támogatást szerezni. A politikus azt mondta: a vádban szereplő Y-Generáció és a Hoppá Egyesületről hallott, mert MSZP-s országgyűlési képviselői munkája során találkozott ezekkel a nevekkel mint pályázókkal. A nyomozati szakban arról vallott, hogy Zuschlagtól egy rendezvényre kért pénzt, amit az elsőrendű vádlott a Vörösfenyő Egyesület bankszámlájáról utalt át a részére.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.