Öt év börtönt kapott a pizzát és kólát követelő túszejtő

Vágólapra másolva!
Öt év börtönre ítélték terrorcselekmény miatt a saját anyját túszul ejtő kökényi férfit. A 31 éves férfi előbb kislányai láthatását követelte túszáért, később pizzát és két liter kólát kért. Korábban egy másik túszejtő szintén kólát követelt, ő is öt évet kapott.
Vágólapra másolva!

Jogerős ítélet született az anyját túszul ejtő kökényi férfi ügyében a Pécsi Ítélőtáblán. A bíró rábólintott a korábbi ítéletre, amely öt év börtönt szabott ki a 31 éves vádlottra, terrorcselekmény elkövetése miatt.

A férfi 2008 áprilisában azzal hívta fel a mentőket, majd a rendőrség ügyeletét, hogy fogva tartja édesanyját, szabadon engedéséért cserébe pedig Oroszlányban, volt élettársánál lakó kislányait akarja látni, húsz percen belül. Amikor megértette, hogy követelése ilyen gyorsan teljesíthetetlen, egy hatvan centiméter átmérőjű pizzát és két liter kólát kért.

A helyszínen közösen lépett akcióba a Nemzeti Nyomozó Iroda és a baranyai rendőrség. Rávették a férfit, hogy dobja el a kését és adja meg magát. Ezután őrizetbe vették.

Utóbb kiderült, hogy nyugtatókat szedett és alkoholt is ivott a túszejtő, így - az ítélet indoklása szerint - "közepes fokban korlátozva volt abban, hogy felismerje cselekedetei súlyát". A bíró azonban azt mondta az ítélet kihirdetése után: "Különböző vágyaink kielégítésének nem ez a módja. A vádlott rossz döntést hozott, és ez öt évébe került."

Hasonló eset volt a kólás túszejtő ügye, akit 2008-ban szintén öt év börtönre ítéltek. A fiatal férfi 2006 februárjában túszul ejtette a zuglói családsegítő munkatársait. Vallomása szerint kilátástalannak tűnő helyzetére akarta felhívni a figyelmet a túszejtéssel, valamint az is felmerült benne, hogy nem bánná, ha a kiérkező kommandósok agyonlőnék. A rendőröktől kólát, rendőrségi hasábrádiót és egy rendőr rokonának az odahívását követelte. (Az ítéletről és a kólás túszejtő történetéről itt olvashat bővebben.)