Leszerelték a hőkamerákat Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Leszerelték a ferihegyi repülőtéren az új típusú influenza miatt rendszerbe állított két hőkamerát - közölte a tisztiorvosi szolgálat, amely szerint továbbra is végeznek járványügyi megelőzést a reptéren.
Vágólapra másolva!

A ferihegyi reptéren másfél hónappal ezelőtt rendszerbe állított hőkamerák összesen 178 ezer utast vizsgáltak meg - áll az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében. A vizsgálatok során 279 embert szűrtek ki, míg 362-en maguk jelentkeztek a magyar hatóságoknál, ám egyiküknél sem volt kimutatható az új típusú influenza vírusa - közölte a szolgálat.

A hőkamerákat az után szerelték fel, hogy világszerte elterjedt egy új típusú influenzavírus, amely több ember halálát okozta Mexikóban. A kezdeti ijedtség és tanácstalanság után kiderült, hogy a vírus nem fertőzött meg tömegeket, és több betegnek is sikerült felépülnie.

A reptéren mostanáig alkalmazott módszer lényege, hogy minden, Ferihegyen leszálló utas hőkamera előtt haladt el, amely jelezte a 38 Celsius foknál magasabb testhőmérsékletet. Az így kiszűrt utasokat azonnal az orvosi szolgálathoz kísérték. Onnan az orvosi vizsgálat eredményétől függően, egészségi állapotuknak megfelelően azonnal kórházba kerültek vagy elhagyhatták a repülőteret.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy szakembereik és a repülőtéri egészségügyi szolgálat munkatársai továbbra is végzik járványügyi megelőző tevékenységüket, kiszűrik a betegség tüneteit mutató utasokat, megteszik a szükséges járványügyi intézkedéseket.