Nem foglalkozik a Jobbikkal a Fidesz

Vágólapra másolva!
Az MSZP frakciója úgy döntött, kitart Bajnai Gordon kormányfő programja mellett a választási vereség ellenére, amelyet Szili Katalin úgy fogalmazott meg: "agyonvertek bennünket". Az ülésre Gyurcsány Ferenc is elment, de csendben ült a hátó sorban. Az SZDSZ ügyvivői testülete előtt Fodor Gábor pártelnök ismét felajánlotta lemondását, döntés a hétvégén lesz. Kóka János szerint fel sem merült, hogy az SZDSZ kihátráljon a kormány mögül. A Fidesznek Orbán Viktor azt javasolta, egylőre ne foglalkozzon a Jobbik előretörésével.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti (EP) választáson elszenvedett vereség ellenére - a Jobbiknál csak egy képviselővel küldhet többet az EP-be az MSZP - a szocialisták kitartanak Bajnai Gordon kormányfő programja mögött - így döntött az MSZP-frakció hétfői ülésén. Mesterházy Attila frakcióvezető az ülés után bejelentette: egyhangúlag támogatták a frakció tagjai a kormányt. A vereség konzekvenciáit a júliusi pártértekezleten vonják majd le - mondta, amikor az esetleges felelősségre vonásról kérdezték. Mesterházy nem kommentálta az SZDSZ kiesését az EP-ből, a Jobbik előretöréséért pedig a Fideszt tartotta felelősnek. (Az összes hírt elolvashatja az EP-választásról itt.)

Szili Katalin (MSZP) házelnök a frakcióülésen azt javasolta, hogy legközelebb ne pártértekezletet, hanem kongresszust hívjanak össze a szocialisták. Kongresszuson ugyanis nagy horderejű, személyeket érintő döntéseket is meg lehet hozni - kongresszus váltotta le például Gyurcsány Ferencet is -, míg a pártértekezlet inkább csak viták fóruma lehet. Szili javaslatát az MTI szerint azzal indokolta, hogy "kíméletlen őszinteséggel" kell szembenézni az európai parlamenti választás eredményével, mert "agyonvertek bennünket". Azt mondta, nem tisztújítást akar, csak azt, hogy súlyt adjanak a "szembenézésnek".

Szili javaslatára a frakcióülésen érdemben nem reagált senki - tudta meg az MTI. Az MSZP megyei elnöki és országos elnökségi ülést is tart kedden, mindkét testület foglalkozik a július 4-ére tervezett pártértekezlettel. Itt dőlhet el, hogy inkább kongresszust hívnak-e össze.

Az eredmény miatt a frakcióülésen senki nem fogalmazott meg igazán kemény kritikát, sokkal inkább a Jobbik 14 százalékával foglalkoztak. Az előre hozott választás lehetősége sem merült fel. Több politikus utalt viszont arra, hogy a párt megújításának irányt mutathat az a nyolc pont, amelyet Bajnai Gordon "közeli külső megfigyelőként" a szombati választmányi ülésen megfogalmazott. A miniszterelnök szerint az MSZP-nek meg kell határoznia saját identitását, szüksége van egy jól működő szervezetre, ennek keretrendszerére, világos stratégiára, motivált tagságra, szellemi holdudvarra és határozottabb kommunikációra. A kormányfő a hitelesség visszaállítását is nagyon fontos elemnek tartotta.

A képviselőcsoport ülésén a miniszterelnök is részt vett. Fel is szólalt, szerinte az MSZP-nek saját jövője érdekében támogatnia kell a kormányt, és szimbolikus, a társadalom hátrányosabb helyzetű csoportjainak szóló intézkedésekre van szükség. Megjelent a tanácskozáson Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök is, aki távozóban nem akart nyilatkozni. A frakcióülésen a leghátsó sorban ült, az MTI szerint nem szólt hozzá a vitához. A kormányfői posztról történő távozása óta most először vett részt frakcióülésen.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a kérdésre, hogy nem nyugtalanítja-e az SZDSZ leszereplése, azt válaszolta: bízik abban, hogy az SZDSZ-esek a drámáikat és a belső problémáikat meg tudják oldani, a kormányhoz való viszonyukat azonban ez nem befolyásolja. "Az SZDSZ-es képviselők azért ígértek támogatást annak idején a kormánynak, mert úgy látták, hogy programja alkalmas a válság elleni védekezésre. Sem az ország érdeke, sem a kormány programja nem változott" - mondta Lendvai.

Fodor le akar mondani

Megerősítette lemondási szándékát Fodor Gábor pártelnök az SZDSZ ügyvivői testületi ülésén hétfő délelőtt. Az ügyvivői testület ezt tudomásul vette. Fodor lemondását vasárnap éjjel helyezte kilátásba, miután kiderült, hogy az európai parlamenti választások végeredménye szerint a párt egyetlen képviselőt sem küldhet az Európai Parlamentbe.

Az ügyvivői ülésről távozó Fodor mindössze annyit mondott: szombatra összehívják a párt Országos Tanácsát, hogy "fontos kérdésekben" döntsön. Hozzátette, kudarcnak tartja az eredményt, amelynél sokkal jobbra számított. A pártelnök vasárnap éjjel úgy fogalmazott: a "választók megbüntettek minket, és ezt tudomásul is kell vennünk".

Hétfőn az SZDSZ frakcióülést is tartott, Kóka János frakcióvezető ezután kijelentette: továbbra is támogatják a kormányt. "Az SZDSZ két hónapja kötött egy politikai megállapodást, ehhez a frakció tartani kívánja magát, és továbbra is támogatja a válságkezelő intézkedéseket" - fogalmazott. A megbeszélésen szerinte nem merült fel, hogy kivonuljanak a kormány intézkedései mögül.

"Akkora pofont kaptunk a választóktól, amekkorát csak egy politikai pártnak le tudnak keverni" - értékelte az európai parlamenti választás végeredményét. Szerinte a politikai következtetések levonása a párt országos tanácsának a feladata, a frakció hétfőn elsősorban a napi szakpolitikai kérdésekről, például az adótörvényekről vitatkozott. A párt ügyvivő testülete szerdán és pénteken, országos tanácsa pedig szombaton ülésezik.

Jegeli a Jobbik-témát a Fidesz

Hétfőn fideszes frakcióülés is volt, ezen az MTI információi szerint Orbán Viktor pártelnök amellett érvelt, hogy nem kell foglalkozni a Jobbik választási eredményeivel (a Jobbikra vasárnap a választók 14 százaléka voksolt, így a radikáláis párt 3 képviselőt küldhet az EP-be, míg az MSZP-csak eggyel többet). Azt tanácsolta, hogy a Fidesz és a KDNP politikusai magukkal foglalkozzanak, és ne problémázzanak a Jobbik miatt.

Orbán azzal a hasonlattal élt, hogy ha egy úszóversenyen valaki Európa-csúccsal csap célba, akkor nem a harmadik helyezettel foglalkozik, akire nyolc testhosszat vert rá. Nyilvánosan a Jobbikra vonatkozó újságírói kérdésekre annyit mondott a pártelnök, hogy hétfőn és kedden kétnapos elnökségi ülést tartanak, erről szerdán mondanak részleteket.

A Jobbik elnöke ugyanakkor vasárnap azt mondta, a párt sikere a Fidesz kudarca. Vona Gábor pártelnök úgy fogalmazott: a választás egyik legfontosabb tanulsága, hogy összeomlott a Fidesz egy a tábor, egy a zászló jelszóra épülő stratégiája. Átalakult a magyar politikai paletta, megalakult a nemzeti tábor - mondta.

Vasárnapi győzelmi beszédében Orbán Viktor nem említette meg a Jobbikot. A választás előtti napokban a Heti Válaszban megjelent interjújában azonban úgy beszélt a pártról, mint ellenfélről: "A hebehurgyaságba csapó, szélsőséges habitusú politika súlyos károkat tud okozni. A Jobbik elnöke világossá tette: ők mindenképpen ellenzékben lesznek. Mi kormányzásra készülünk, tehát ők az ellenfeleink." A Jobbikra utalva úgy fogalmazott, "hiába tesz jót az egészségünknek a szellőztetés, ebből még nem következik, hogy be kell törni az összes ablakot, majd tüdőgyulladásban meghalni."