Vágólapra másolva!
Másodszor is meghallgatta, de ezúttal támogatta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Baka Andrást, akit az államfő újra jelölt a főbírói posztra. Tavaly a tanács leszavazta Bakát, aki akkor arra panaszkodott, milyen barátságtalanok voltak vele.
Vágólapra másolva!

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hétfőn titkos szavazással úgy döntött: támogatja Baka András megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A testület 11 igen szavazattal, 3 ellenében voksolt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bírájának jelöltségére. Az OIT elnöke, Fazekas Sándor a döntésről tájékoztatta a köztársasági elnököt és az Országgyűlés elnökét. A főbírójelölt meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet napokon belül nyilvánosságra hozzák.

A tanács másodszor hallgatta meg Baka Andrást, miután Sólyom László köztársasági elnök újra őt jelölte főbírónak. Tavaly májusban a testület még 7:6 arányban nem támogatta a megválasztását, sőt, Baka a tavalyi meghallgatása után bírálta az OIT-t, amiért szerinte nem biztosítottak számára lehetőséget elképzelései átfogó ismertetésére. "Hidegnek és barátságtalannak éreztem a légkört, nem gondoltam volna, hogy a jelenlegi elnök vezeti az ülést, és hogy ő is szavaz az OIT ülésén" - jelentette ki a tavalyi meghallgatás után. Az OIT akkor közleményben tiltakozott Baka András nyilatkozatai ellen, mondván, volt ideje saját koncepciójának a kifejésére.

A Legfelsőbb Bíróság legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt. Azóta két embert jelölt, összesen három alkalommal az államfő, először Baka Andrást, aki 2008 májusában nem kapta meg az LB elnöki posztjának betöltéséhez szükséges kétharmados parlamenti támogatást. A képviselők akkor 170 igen és 191 nem szavazattal utasították el a jelöltet.

Sólyom László ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem decemberben, sem márciusban nem kapott kétharmados támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

Baka második jelölése után az MSZP bejelentette, hogy most nagyobb esélye van, hogy támogassák a jelöltet, a Fidesz és az SZDSZ frakciója újra megvitatja a kérdést, a KDNP egyetért a jelöléssel.