Még nincsenek feljelentések a vasárnapi telefonok miatt

Vágólapra másolva!
Bár a Fidesz, az MSZP és a Jobbik is feljelentést ígért a vasárnapi kampánycsendsértő telefonhívások miatt, az ORFK-hoz egyelőre nem érkezett hivatalos bejelentés, és a hírközlési hatóság sem kapott megkeresést. A Magyar Telekom szerint a cégnek nincs automata telefonhívásokat biztosító szolgáltatása, szakértők szerint ehhez nem is kell más, csak egy vonal és egy számítógép.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) még nem kapott hivatalos megkeresést az Országos Választási Bizottságtól (OVB) az európai parlamenti választással kapcsolatos törvénysértő automata telefonhívások kivizsgálásával összefüggésben - mondta hétfőn az MTI-nek Péterffy Gábor, az NHH kommunikációs igazgatója.

A hivatal ugyanakkor kész megvizsgálni azt, hogy a telefonhívások sértik-e az elektronikus hírközlési törvényt, illetve a Magyar Telekom szerződési feltételei lehetővé teszik-e az OVB által törvénysértőnek tartott gyakorlatot. A "megfelelő szervezet" kivizsgálja azt is, hogy milyen telefonszámról vagy számokról indították az automatikus hívásokat - mondta Péterffy.

Vasárnap, az EP-választások miatt érvényben lévő kampánycsend idején az ország összesen 11 megyéjéből érkeztek panaszok a területi választási bizottságokhoz, hogy automata telefonhívásokban próbálták szavazásra buzdítani a választókat. Az OVB vasárnap egyhangú döntéssel törvénysértőnek nyilvánította a telefonhívásokat, és közölte: levélben keresi meg a NHH-t, hogy tájékoztatást kérjen az automatizált telefonhívásokkal kapcsolatos szabályozásról.

Bár vasárnap a Fidesz, az MSZP és a Jobbik is bejelentette, hogy feljelentést tesznek a hívások miatt - a pártok egymást vádolták a törvénytelen mozgósításaal -, a rendőrséghez eddig nem érkezett egyetlen feljelentés sem - közölte hétfőn kora délután az MTI-vel Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. A szóvivő szerint, ha a feljelentés megérkezik hozzájuk, azt megvizsgálják, és amennyiben bűncselekmény gyanúja merül fel, nyomozást rendelnek el.

A Magyar Telekom Nyrt. hétfőn reggel azt közölte, a cégtől senki nem rendelt és nem is rendelhetett meg automata telefonhívásokat vasárnapra, mivel jelenleg nem létezik ilyen szolgáltatása. A hatályos szabályozás szerint ráadásul a telekommunikációs cég nem is ismerheti meg a hálózatán belül lebonyolított hívások tartalmát. A társaság azt ígérte, ha hivatalos megkeresést kapnak, együttműködnek a hatóságokkal.

Az MTI meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva azt írta, haasonló automata hívásokhoz technikailag elég egy bérelt vonalat vásárolni egy szolgáltatótól, majd arra rácsatlakoztatni egy számítógépet, amelyik lebonyolítja a hívásokat.

Az [origo] kiadója, az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. a Magyar Telekom Csoport tagja.