Navracsics: Megsemmisült Bajnai hátországa

Vágólapra másolva!
A európai parlamenti választás eredményei miatt támadták egymást a pártok napirend előtt a parlamentben. A KDNP szerint Bajnai Gordon kormányfőnek le kellene mondania, az MSZP a Jobbik térnyeréséért a Fideszt tartja felelősnek. Az SZDSZ levonja majd a konzekvenciákat. Hétfőn vitázik a parlament az adóváltozásokról, köztük a vagyonadóról, és szavaznak a képviselői költségtérítésről is.
Vágólapra másolva!

Óriási probléma a Jobbik térnyerése - értékelte Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtt a parlamentben a vasárnapi európai parlamenti választást. A kormányfő szerint Magyarországnak rossz egy szélsőséges párt parlamentbe jutása. Ebben minden parlamenti pártnak van felelőssége, ezért mindegyiknek önvizsgálatot kell tartania - mondta. Az Európai Parlamentben - mint mondta - több jobboldali képviselő lesz, mint baloldali, emellett tovább nőtt az érdektelenség és a radikális, szélsőséges pártok ereje. A kormányfő azt mondta, örül, hogy véget ért a kampány, így ismét többet koncentrálhatnak a munkára.

Bajnai úgy beszélt, mintha nem is Magyarországon lett volna - jelentette ki Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte a kormányfő észre sem vette, hogy a mögötte álló politikai hátország megsemmisült. "Ha az ön logikájából indulunk ki, akkor önnek nincs támogatottsága" - fogalmazott. Semjén Zsolt, a KDNP vezetője ehhez annyit tett hozzá, hogy "a magyar nép tegnap elégtelent írt be a miniszterelnök bizonyítványába", és a vereség után a kormányfőnek le kellene mondania. Ezért felszólította a kormányt, hogy a továbbiakban csak ügyvezető kormányként működjön tovább.

Lendvai Ildikó MSZP-elnök napirend előtt a Fideszt vádolta felelősséggel a Jobbik előretöréséért. Emellett gratulált a Fidesznek, de mint mondta, a KDNP-nek nem tud, mert a párt megint nem mérette meg magát. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke is a Jobbik miatt aggódott. "Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a szélsőjobb Magyarországon középpárttá vált" - fogalmazott. Megismételte, hgy az SZDSZ komoly kudarcot vallott vasárnap, ennek konzekvenciáit ő maga le fogja vonni - ígérte meg.

Hétfőn a parlamentben

Elkezdődik a jövő évi adótörvények és a vagyonadóról szóló törvényjavaslat vitája hétfőn az Országgyűlésben. Az alsó adókulcs 18 helyett 17 százalék lesz, a sávhatár 1,9 millióról 5 millió forintra változik, megszűnik a szolidaritási adó és az egészségügyi hozzájárulás. Szó lesz a vállalkozások megszűnő, 4 százalékos különadójáról és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsáról, mely 25-ről 30 százalékra emelkedik. A cafeteria rendszerben a kormány javaslata szerint 32 százalékos kulcs alá kerül az üdülési csekkek, a helyi utazási bérlet, a melegétkeztetéshez való hozzájárulás.

Kedden az adótörvényeken kívül megvitatják az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot is, valamint az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítást. A javaslat lényege, hogy az országgyűlési képviselők a magánszemélyekkel azonos módon és feltételekkel adóznának a jövőben, a költségtérítésük pedig megszűnne.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról is szó lesz a hétfői ülésnapon, a jelenlegi bonus-malus rendszerrel szemben központi kártörténeti nyilvántartás jönne létre.

Szavaznak a közoktatásról szóló törvény módosításáról. Ezentúl már 14 éves korban, nyolcadik után el lehetne kezdeni a gyakorlati képzést a szakmunkásoktatásban. (A mostani rendszerben csak tizedik után kezdődik el a gyakorlati oktatás, addig közismereti tárgyakat tanulnak a szakmunkások.)

Bűnügyi nyilvántartási rendszerről is dönt a parlament: a bűnügyi és rendészeti biometrikus rendszer ezentúl két részből, személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartásából, valamint a bűnügyi nyilvántartásból áll majd. Megvitatják azt az alkotmánymódosítást is, amely büntethetővé tenné a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlöletkeltést.