Vágólapra másolva!
Bevált Vona Gábor stratégiája a cigányok elleni gyűlölet felszításával - értékelte a magyar EP-választási eredményeket az osztrák Der Standard. Több brit lap szélsőségesen cigányellenesnek minősíti a Jobbikot, akiknek a sikere az európai trendhez igazodik: a szélsőséges pártok szinte mindenhol jól jártak az alacsony részvétellel.
Vágólapra másolva!

A szélsőséges cigányellenes Jobbik szerzett meg hármat a 22 magyar EP-hely közül - írja a magyar válaszási eredményekről a Guardian. A Jobbik sikeréről több brit lap, a Guardian mellett többek között a Times és a Daily Telegraph is azt írta, hogy illeszkedik az európai trendhez: a szélsőjobboldali pártok jellemzően jól jártak az alacsony részvétellel.

A rendszerváltás óta példa nélkül álló, földcsuszamlásszerű jobboldali győzelmet hozott Magyarországon az európai parlamenti választás - írta hétfői számában a Der Standard című osztrák napilap is. Az igazi áttörést a nyíltan szélsőjobboldali Jobbik érte el - értékelt a liberális lap budapesti tudósítója. A gazdasági válságtól és a leszakadás veszélyétől elbizonytalanodott lakosságnál bevált a Standard szerint Vona Gábor stratégiája, hogy felszítsa a romák elleni gyűlöletet. "A Vona által alapított, félkatonai, fasisztoid Magyar Gárda felvonulásai tovább erősítik azt az illúziót, hogy a problémák egyszerű és drasztikus módszerekkel megoldhatók" - írta a bécsi újság.

"A Jobbik kész az utcára menni az előre hozott választások érdekében", "mindig ott vagyunk, ahol a helyünk" - idézte a lap a Jobbik elnökét. Ez úgy hangzott, mint egy fenyegetés, és 2006 forró őszére emlékeztet, amikor a szélsőjobboldali csőcselék egyszer már kísérletet tett arra, hogy az utcára vonulva megdöntse a kormányt - írja a Der Standard.

Nem ígér semmi jót Szlovákia számára, hogy szomszédságában az európai parlamenti (EP) választásokon előretörtek és sikeresen szerepeltek a radikálisok - írja a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilap. "A sokk a szomszédoktól érkezett, és minket ért" - írja a pozsonyi lap.

"Az eredmény számos eurooptimista számára kimondottan sokkoló, bár a realisták szerint többé-kevésbé várható volt. A gazdasági válság és ezzel összefüggésben a populisták és a radikálisok növekvő támogatottsága megtette a magáét: az Európai Parlament padsoraiba nem azok ülnek be, akik közös Európát akartak építeni, hanem azok, akik pont ellentétes választási programmal kampányoltak" - értékelt a Hospodárské Noviny.