Európai parlamenti választások 2009 - percről percre

Vágólapra másolva!
A végleges adatok szerint a választók 36,28 százaléka szavazott a vasárnapi európai parlamenti választáson. A nagy győztes a Jobbik, amelyik majdnem behozta az MSZP-t, a nagy vesztes az SZDSZ, mert még az LMP is megelőzte.
Vágólapra másolva!

23:50 - Vona: Senkinek nem kell félnie

A Jobbiktól senkinek nem kell félnie, akinek pedig félnivalója van, jobb is, ha fél - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A párt a kormányváltás érdekében hajlandó lenne együttműködni a Fidesszel, az EP-választás után pedig tüntetésekre és sztrájkokra készülnek. Részletek itt.

23:10 - Kolompár: Innen kell folytatnunk

Volt értelme az önálló indulásnak: bebizonyosodott, új utat keresnek a szavazók, köztük a magyarországi cigányság is, de sajnálatos, hogy ez az út sok ember számára szélsőségek felé vezet - jelentette ki Kolompár Orbán, az MCF Roma Összefogás Párt elnöke. "Innen kell folytatnunk, ebből lehet építkezni, mert a hazai cigányság helyzete ezt tőlünk megköveteli, ugyanis sok településen megnyertük a választást, és volt, ahol a harmadik erőt képviseljük" - mondta. Kolompár kijelentett, "nincs miért búslakodnunk, megtöbbszöröztük a 2006-os országgyűlési választáson elért szavazatainkat". "Új utat és irányt jelölt ki a hazai cigányság, folytatnunk kell, elindulunk a 2010-es országgyűlési és önkormányzati választásokon is, mert ezt követeli meg tőlünk a vidéken, rossz szociális helyzetben élő társadalmi csoport, és mi emelt fővel állunk a kihívások elé" - mondta Kolompár.

23:05 - LMP: újfajta politika jöhet

A Lehet Más a Politika párt (LMP) és a Humanista Párt (HP) által a vasárnapi európai parlamenti választáson elért eredmény azt bizonyítja, hogy Magyarországon elindult egy politikai változás - jelentette ki Jávor Benedek, az LMP szóvivője Budapesten. "Elindult az a változás, amely Magyarország számára egy újfajta politikát hozhat" - fogalmazott az LMP és a HP közös EP-listájának utolsó helyén szerepelő Jávor. "Mától kezdve ez a párt fönt van Magyarország politikai térképén, és (...) a jövőben is ott lesz" - mondta. Szabó Tímea, az LMP-HP közös EP-listájának vezetője azt hangoztatta: "folytatjuk, ott leszünk 2010-ben!"

22:50 - Dávid: Boldog vagyok és aggódom is

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint az MDF egyetlen mandátuma azt mutatja, hogy van helye a tisztességes politikai erőknek Magyarországon. De aggódik a Jobbik jó szereplése miatt. Bővebben itt olvashatja Dávid nyilatkozatát.

22:45 - Lendvai: Körülbelül ezt vártuk

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint időt kell adni a bizonytalan választóknak, és bár nagyot bukott az MSZP, nem csalódott, mert körülbelül ezt várták. Lendvai nyilatkozata itt.

22:38 - Fodor felajánlja lemondását

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke elismerte, hogy sokkal jobb eredményre számítottak. Hétfőn felajánlja lemondását. Részletek itt.

22:20 - Orbán: Az eredmény magáért beszél

Orbán Viktor szerint még egy polgári párt sem nyert akkorát EP-választáson, mint a Fidesz. A Jobbik eredményét nem kommentálta. Olvassa el itt, mit mondott Orbán.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

22:05 - Sólyom: van min gondolkodni

Szeretném megköszönni, hogy ilyen sokan elmentek szavazni, ez a szám igenis sokat jelent, ha összehasonlítjuk a környező országok jóval alacsonyabb eredményeivel - mondta Sólyom László államfő az eredmények kihirdetése után. "Az eredmény világos és kétségbevonhatatlan (...) Van min elgondolkodni, van mit magyarázni" - tette hozzá.

22:00 - Elvérzett az MSZP

A Fidesz 14, az MSZP 4, a Jobbik 3, az MDF 1 képviselőt küldhet az EP-be. A részvétel 36,28 százalék volt. Részletes végeredmény itt.

21:38 - Már csak pár jegyzőkönyv hiányzik

Az OVB adatai szerint a szavazőkörök 99,72 százaléka megküldte már jegyzőkönyveit, csak 713 szavazőkör eredményei hiányoznak. Ez azt jelenti, hogy 10 óra után (amikor már minden európai szavazőkör bezár), gyakorlatilag meglesz a magyar végeredmény.

21:34 - Sosem szavaztak ilyen kevesen

Minden eddiginél alacsonyabb volt uniós szinten a részvételi arány az európai parlamenti választásokon - derül ki az EP honlapján közzétett adatokból. A 375 millió választásra jogosult EU állampolgár 43,01 százaléka ment el szavazni. Öt évvel ezelőtt 45,47 százalék volt a részvételi arány.

21:20 - Kiss: támogatjuk Bajnait

Az MSZP továbbra is támogatja Bajnai Gordon miniszterelnököt - közölte Kiss Péter alelnök újságírókkal vasárnap. Nincs napirenden az előre hozott választás - válaszolta egy kérdésre. Az MSZP nem számol azzal, hogy az SZDSZ kihátrál a kormány mögül - jelentette ki, és hozzátette: fel kell tenni azt a kérdést a következő hetekben, hogy az EP-választás utáni következmények miként tudják fenntartani a Bajnai-kormány mögötti hátteret.

20:35 - Herényi megdöbbent

Az elmúlt húsz évben ennyi kampánycsendsértés még nem történt, mint a mostani európai parlamenti (EP) választás alkalmával - mondta Herényi Károly MDF-es politikus vasárnap Budapesten újságíróknak. Ez azt jelenti, hogy azok, akik az európai parlamentben készülnek törvényeket alkotni, azok a hazai törvényeket nem tartják be - mondta.

20:30 - A szavazókörök fele már leadta a jegyzőkönyveket

Az OVB adatai szerint este 20.25 óráig a 10 933 szavazókörből 5563 már megküldte a jegyzőkönyvet a szavazásról.

Forrás: MTI
További képekért kattintson a fotóra!

19:50 - A szavazókörök harmada már jelentett eredményt

Összesen 10 933 szavazókör van, az OVB honlapja szerint 3613 küldött adatlapot, 320 pedig már jegyzőkönyvet is, az OVB-nek. Az első hivatalos eredmények 22 órától lesznek elérhetőek, mivel akkor fejeződik be a választás az egész Európai unióban.

19:20 - Hárompárti EP-t mértek

A Szonda Ipsos és a Századvég-Forsense utóbbi napokban készített felmérése szerint három párt szerez mandátumot az európai parlamentben - derült ki az MTV választási műsorából, ahol ismertették a két cég felméréseinek eredményét. A Szonda szerint a Fidesz 16, az MSZP 4, a jobbik 2 helyet szerez. A Századvég szerint az Fidesz 17, az MSZP 4, a Jobbik egy képviselőt küldhet az EP-be.

A Szonda szerint a szavazati arányok így alakulnak: Fidesz - 67 százalék; MSZP - 19 százalék; Jobbik - 8 százalék; MDF - 3 százalék; SZDSZ - 2 százalék; LMP - 1 százalék.

19:00 - Részvétel 18.30-kor

Fél órával a szavazás vége előtt 34,9 százalék szavazott az OVB adatai szerint.

18:20 - Fejérben is mentek a telefonok

Írásban nyolc, telefonon ötvennél is több bejelentést tettek kampánycsendsértésről Fejér megyében. Négy ügyet már megtárgyalt a területi választási bizottság, négyről pedig 19 óra körül tárgyalnak - tájékoztatta az MTI-t a Fejér megyei önkormányzat aljegyzője vasárnap késő délután. A bejelentők szerint telefonos kampánycsendsértések történtek, egy géphang előbb kettő, majd egy további pártra való szavazásra buzdított - mondta el Molnár Krisztián.

Az első négy írásos beadvánnyal érdemben nem foglalkozhatott a választási bizottság, mivel a bejelentők nem tudtak bizonyítékot csatolni, de az este megtárgyalandó bejelentések közül egynél egy tanú is hallotta a gépről lejátszott szöveget. Így ha az elkövető nem is, de a jogszabálysértés ténye feltehetően megállapítható lesz.

18:19 - A vihar ellenére mindenhol befejezik a szavazást

Az európai parlamenti választást a vihar okozta jelentős károk ellenére mindenütt folytatják és be is fejezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Fazekas János, a térségi választási iroda vezetője vasárnap az MTI-vel. Egy helyen, a legnagyobb károkat szenvedett Kemecsén vetődött fel, hogy felfüggesztik a választást, de végül ott is nyitva lesznek a szavazóhelyiségek a hivatalos zárásig, 19.00 óráig - mondta a választási szervezet vezetője, a megyei önkormányzat főjegyzője.

Kemecsén egy választási jegyzőkönyvvezetőt cseréltek le kényszerből, mert házának a tetőszerkezetét teljesen tönkre tette a jég, ezért hazament, hogy segítsen az épület ideiglenes fóliázásában.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Fidesz esti rendezvényének helyszíne. További képekért kattintson a fotóra!

17:59 - Hevesben és Csongrádban is dolgoztak a kampánycsendsértők

Hét esetben állapított meg kampánycsendsértést szavazásra buzdító telefonhívások, illetve sms miatt a Heves megyei területi választási bizottság az európai parlamenti (EP) választáson. A testület két kifogást formai okok miatt elutasított. A bizottsághoz Andornaktályáról, Egerből, Hatvanból, Lőrinciből, Petőfibányáról és Szilvásváradról érkeztek kifogások, amelyek arról szóltak, hogy különböző szervezetek nevében a bejelentők telefonhívásokat, illetve szöveges üzenetet kaptak. A telefonos gépi hang, illetve a szöveges üzenet 3 különböző párt választására biztatta a választókat.

A testület szankció alkalmazásáról nem döntött, mert - az indoklás szerint - a választási szerveknek nincs lehetőségük arra, hogy kiderítsék a telefonálók személyét, ezért nem is tudják őket eltiltani a jogsértéstől.

Újabb bejelentések érkeztek Csongrád megyéből is kampánycsendsértésekről, miután a harmincnyolc telefonos jelzésből ketten írásban is megerősítették panaszukat. Ezzel már négy hivatalos bejelentést vizsgál ki a területi választási bizottság. A bejelentők szerint telefonos kampánycsendsértések történtek az európai parlamenti (EP) választás napján. Ezek a hívások három párthoz köthetőek.

17:45 - 30,25 százalék a részvétel

A választásra jogosultak 30,25 százaléka, 2 430 885 ember járult az urnákhoz a vasárnapi európai parlamenti választáson 17 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint. A részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 32,21 százalék, ami 68 576 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, 26,21 százalék, ebben a megyében 84 641-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 37,04 százaléka, 500 025 ember ment el választani 17 óráig.

A 2004-es EU parlamenti választáson 17 óráig 32,25 százalék, a 2003-as EU-népszavazáson 17.30-ig 35,66 százalék szavazott.

17:20 - Több mint 30 beadvány kampánycsendsértésről

Több mint 30 beadvány érkezett vasárnap délutánig az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője a testület késő délután kezdődött ülésén. A beadványokat több csoportba bontva tárgyalja az OVB.

16:50 - Sólyom és Lendvai is szavazott

Sólyom László köztársasági elnök vasárnap délután nem sokkal negyed öt után adta le szavazatát az európai parlamenti (EP) választáson a főváros XII. kerületében, a Zugligeti úti Általános Iskolában.

Leadta szavazatát Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke is. Az V. kerületi, Eötvös József Gimnáziumban szavazott.

16:15 - Baranya: fenyegetés és rablás

Mintegy húsz, főként kampánycsendsértésre vonatkozó bejelentés érkezett a baranyai területi választási bizottsághoz vasárnap kora délutánig - közölte Lászlóné Kovács Ilona, a választási iroda vezetője. "A bejelentések többsége olyan telefonhívásokkal kapcsolatos, amelyekkel egyik, vagy másik pártra való szavazásra buzdították a választókat" - mondta el az irodavezető.

Azt is elmondta az irodavezető, hogy jött panasz átragasztott plakátokról, és egy fenyegetés miatt is. Komlón állítólag több embert megfenyegettek egy szavazókör előtt azzal, hogy "rosszul járnak", ha nem egy bizonyos szervezetre adják le voksukat. Lászlóné Kovács Ilona szólt arról is, hogy egy férfi igazolása ellenére nem tudott lakóhelyétől távol, Harkányban szavazni, mert előző éjjel kirabolták. Elvették tőle értékeit, iratait, és így nem tudta személyazonosságát igazolni a szavazáson.

16:00 - Az OVB is vizsgálja a telefonos agitálást

Több megyében is hasonló kampánycsendsértésekről tettek bejelentést a területi választási bizottságokhoz, és az Országos Választási Bizottsághoz is több tucatnyi bejelentés érkezett. Ezek mind ugyanarról szólnak: telefonon buzdíják a választókat szavazásra egy párt, illetve pártok nevében, vagy közölve azt, hogy kire adják le a voksukat. A területi választási bizottságok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a panaszokat nem elég telefonon jelezni, hanem szabályosan írásban kell előterjeszteni. Az automatizált telefonhívások ügyével az Országos Választási Bizottság is foglalkozik, mivel hozzájuk is több tucatnyi beadvány érkezett ilyen jellegű kampánycsendsértések miatt.

Az OVB 2007-ben a kampánycsend egyes kérdéseiről kiadott állásfoglalásában már foglalkozott az automatizált telefonhívásokkal. A testület állásfoglalása szerint "A kampánycsend megsértésének minősül az olyan magatartás, amikor jelöltek, jelölő szervezetek vagy mások szervezetten - a kampánycsend időszaka alatt - a választópolgárok részére azok külön kérése vagy előzetes felhatalmazása nélkül a választáson történő részvételre, egyes jelöltek vagy jelölő szervezetek támogatására buzdító SMS-t, e-mailt vagy automatizált hívásmódú üzeneteket küldenek".

15:45 - Részvételi adatok 5.

A választásra jogosultak 24,09 százaléka, 1 935 415 ember járult az urnákhoz a EP-választáson 15 óráig az Országos Választási Iroda adatai szerint. A részvételi arány 15 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 25,47 százalék, ami 239 431 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 20,69 százalék, ebben a megyében 91 675-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 30,44 százaléka, 410 689 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]
Életünk a szavazóhelyiségben. További képekért kattintson a fotóra!

15:43 - Hajnali névjegyzék-problémák Salgótarjánban

Salgótarján nem közölt reggel 7 órakor részvételi adatokat az EP-választásról, mert a szavazókörökből téves adatokat mondtak be - közölte a helyi választási iroda vezetője. Kádár Zsombor, Salgótarján főjegyzője azt is elmondta, hogy a választási informatikai rendszer fél órát ad a rögzítésre, és ennyi idő alatt nem tudták javítani a hibás adatokat. A 9 órai adatokat és a következőket már rendben továbbították - tette hozzá.

A főjegyző elmondta, hogy a jegyzőkönyvvezetőknek az első, 7 órai közléskor két adatot kell továbbítaniuk a helyi választási irodához: a névjegyzékben szereplők számát, valamint a választáson megjelentek számát. A salgótarjáni szavazókörökben a névjegyzék okozta a gondot. Azt ugyanis még áprilisban összeállították, és a szavazók sorszám szerint következtek. A névjegyzék azonban igazolások, költözések miatt megváltozott, az újak a lista legvégére kerültek, a kiesők pedig sorszámmal együtt kerültek ki, emiatt a névjegyzékben szereplők számát rosszul adták meg a jegyzőkönyvvezetők - magyarázta Kádár Zsombor.

15:30 - Kézigránát a szavazóhelyiség melletti büfében

Gyújtószerkezet nélküli kézigránátot találtak a Nógrád megyei Vizslás-Újlakon szombat este, amikor a bombakutatók az EP-választás előtt átvizsgálták a szavazóhelyiségeket és azok környékét - közölte a rendőrség vasárnap. A kézigránátot a szavazóhelyiség mellett lévő büfé raktárában találták meg - mondta a választás napján a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Medve Judit elmondta, az épületet körbezárták, kiürítették, és értesítették a tűzszerészeket, hogy a szavazóhelyiséget vasárnap reggel 6 órakor kinyithassák. Az éjszaka elszállított gránátról már megállapították, hogy nincs benne gyújtószerkezet, azt még vizsgálják, van-e benne robbanóanyag. A sajtóügyeletes szerint a választással nem függ össze a megtalált kézigránát, mert azt a büfé tulajdonosa évek óta a raktár polcán tartotta, és elmondása szerint ajándékba kapta. A tulajdonos ellen ugyanakkor robbanóanyaggal való visszaélés miatt eljárást indít a rendőrség, ha a vizsgálatból az derül ki, hogy a kézigránát robbanóanyagot tartalmaz.

15:15 - Törvénytelen telefonos agitálás Hajdú-Biharban és Szabolcsban

Tömeges telefonos kampánycsendsértésről érkezett két bejelentés a Hajdú-Bihar megyei Területi Választási Irodához vasárnap - jelezte Vasas Lászlóné megyei főjegyző, az iroda vezetője. A bejelentések szerint a megye egész területén automata telefonhívásokkal buzdítanak nemcsak az EP-választáson való részvételre, hanem azt is megmondják, kire szavazzanak. A telefonos kampány három pártot érint - tette hozzá az irodavezető. Vasas Lászlóné elmondta azt is, hogy további két bejelentés "klasszikus kampánycsendsértésre" vonatkozott: az egyik szerint vasárnap kézbesített szórólapokat találtak postaládákban, míg a másik plakátrongálásokról, -átírásokról számol be. A területi választási bizottság várhatóan hétfőn tárgyalja a bejelentéseket Hajdú-Bihar megyében - közölte a főjegyző.

Három írásos bejelentés érkezett kampánycsendsértésről vasárnap kora délutánig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a területi választási iroda vezetője az európai parlamenti választás napján. Fazekas János elmondta, hogy a választókat telefonon keresztül próbálták agitálni a jelölőszervezetek képviselői. Több állampolgár szóban jelezte kampánycsendsértéssel kapcsolatos panaszait az irodánál. Az írásban benyújtott beadványokat vasárnap este tárgyalja a választási bizottság - tette hozzá.

14:55 - Újabb ismert arcok a szavazókörökben

Délután 1 óra óta újabb politikusok, párt- és listavezetők adták le szavazatukat az EP-választásokon: Szabó Tímea LMP-HP-listavezető, Fodor Gábor SZDSZ-elnök, Vona Gábor Jobbik-elnök, Orbán Viktor Fidesz-elnök, Morvai Krisztina Jobbik-listavezető.

FotA3: Ancsin GA!bor [origo]
Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője szavaz. További képekért kattintson a fotóra!

14:50 - Csongrádi és zalai kampánycsendsértések

Harmincnyolcszor telefonon, kétszer pedig írásban tettek bejelentést kampánycsendsértésről a választók Csongrád megyében - mondta a megyei területi választási bizottság elnöke vasárnap kora délután. Kovalcsik Andrea elmondta, hogy a bejelentők szerint telefonos kampánycsendsértések történtek az EP-választás napján. Ezek a hívások három párthoz köthetőek - tette hozzá. Azt is közölte, hogy miután csak az írásban megerősített panaszokat vizsgálja ki a választási bizottság, a bejelentők közül többen jelezték, hogy még a délután folyamán írásban is elküldik az észrevételt.

Kilenc beadvány érkezett a zalai területi választási bizottsághoz vasárnap kora délutánig olyan telefonhívások miatt, amelyeket kampánycsendsértésnek tartottak a bejelentők - közölte a megyei főjegyző jogi helyettese. Mester László azt mondta: több pártot is érintenek az európai parlamenti választás napján tett bejelentések, amelyek szerint többeknek előre rögzített felvételeket játszottak be telefonon. A területi választási bizottság 16 órakor ülésezik, akkor tárgyal a kampánycsendsértés miatti bejelentésekről - tette hozzá. (MTI)

14:14 - Oda a kampánycsend Somogyban és Fejérben

Több mint tíz esetben jelentettek kampánycsendsértést Somogyban vasárnap kora délutánig - tájékoztatott a Somogy megyei területi választási iroda. A megye több részén azt kifogásolták, hogy telefonon, géppel lejátszott hangfelvételekkel ösztönzik a választókat - közölte Lehoczkiné Kercsó Erzsébet. Eddig négy párt ellen panaszkodtak a választók - tette hozzá.

Szintén kampánycsendsértésről érkezett bejelentés Fejér megyében a területi választási bizottsághoz. Egy géphang két párt nevében szavazásra buzdította a telefonon felhívott állampolgárokat - mondta Molnár Krisztián megyei aljegyző. A területi választási bizottság megvizsgálja a kampánycsendsértéssel kapcsolatos beadványokban foglaltakat, és várhatóan kora délután dönt az ügyben - tette hozzá az aljegyző. (MTI)

14:10 - A telefonos kampánycsendsértő Vas megyében is lecsapott

Többen is jelezték vasárnap a Vas megyei területi választási irodának, hogy egy párt automatikus telefonhívásokkal buzdítja a választópolgárokat arra, hogy vegyenek részt az EP-szavazáson. A kifogások vasárnap 10 és 12 óra között ötpercenként érkeztek, és a választási iroda munkatársa szerint arról szóltak, hogy egy gépi hang részvételre buzdít, illetve arra kéri a választókat, hogy telefonjuk nyomógombjai segítségével tudassák, részt vettek-e már a szavazáson.

Kádár György, a megyei területi választási bizottság elnöke elmondta: eddig szabályos írásbeli bejelentés nem érkezett, így bár tudnak az állítólagos kampánycsendsértésekről, még nem tárgyaltak azokról. Elbírált viszont a bizottság két korábbi, még nem a kampánycsend időszakára vonatkozó kifogást, amelyek az egyik párt logójával ellátott szórólapokra vonatkoztak. Mindkét kifogásnak helyt adtak és megállapították, hogy a szórólap készítői megsértették a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

A kampánycsendsértésről szóló bejelentést amúgy írásban kell eljuttatni a helyi választási bizottsághoz, a bejelentő nevével és címével, valamint az esetleges bizonyítékokkal együtt. (MTI)

14:00 - Elpusztítja az OVI az ajánlószelvényeket

Az OVI megkezdte a pártok által az EP-választásra gyűjtött és leadott ajánlószelvények megsemmisítését. A 234 355 szelvény bezúzását a budapesti Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) végezte három nagy teljesítményű iratmegsemmisítő zúzógépen. (MTI)

13:40 - Részvételi adatok 4.

A választásra jogosultak 19,4 százaléka, 1 558 016 ember járult az urnákhoz az EP-választáson 13 óráig az OVI adatai szerint. A részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 20,92 százalék, ami 196 565 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 15,53 százalék, ebben a megyében 68 832-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 25 százaléka, 337 114 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig. (MTI)