Budapesten és Vas megyében szavaztak a legtöbben

Vágólapra másolva!
Az előző EP-választáshoz hasonlóan most is Budapesten és a nyugati megyékben mentek el a legtöbben szavazni a késő délutáni részvételi adatok szerint. A legkevesebb szavazó, akár csak 5 éve, az ország keleti és déli részén volt.
Vágólapra másolva!

Budapesten és Nyugat-Magyarországon mentek el a legtöbben szavazni a vasárnapi európai parlamenti választásokon - derül ki az Országos Választási Bizottság (OVB) 18:30-as adataiból. A szavazófülkék zárása előtt fél órával rögzített adatok szerint Budapesten 42,66 százalék ment el szavazni, míg az országos átlag 34,9 százalék volt.

Nem csak Budapesten, Pest megyében is nagy volt a választási hajlandóság, a főváros környékén az emberek 36,64 százaléka élt választójogával. Ennél csak Vas és Győr-Moson-Sopron megyében mentek el többen szavazni, előbbinél 37,5, utóbbinál 36,8 százalékos volt a részvétel.

Míg a nyugati megyékben az átlagnál jóval nagyobb, addig a déli és keleti megyékben valamivel az átlag alatti volt a részvétel. A legkevesebben Jász-Nagykun-Szolnok megyében szavaztak, itt még a 30 százalékot sem érte el a részvételi arány, míg Szabolcsban, Békésben és Baranyában valamivel 31 százalék feletti volt az eredmény 18.30-kor.

Az 5 évvel ezelőtti választásokon hasonló volt a részvétel megoszlása, az akkori végleges adatok szerint is Budapesten volt a legmagasabb a szavazók aránya, a fővárost pedig ekkor is a nyugati megyék követték. A legalacsonyabb részvétel 5 éve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, de Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyében is kevesen szavaztak.

A 2009-es választások végleges részvételi adatait az Országos Választási Bizottság még nem tette közzé, de amint hozzáférhetőek lesznek, beszámolunk a végleges adatokról is.

Mást mond az MSZP-nek, mást a Fidesznek

A részvételi adatokat a két nagy párt máshogy értékeli. A választási részvétel azt mutatja, az emberek elutasították azt, hogy belpolitikai állásfoglalássá váljon a voksolás - mondta Göncz Kinga, az MSZP listavezetője. A 36 százalék körüli részvétel magyar viszonylatban alacsonyabb, mint az elmúlt 15 évben bármely választáson, és valamelyest alacsonyabb, mint öt éve - mondta. A választás tétje az, hogy a 22 magyar EP-képviselő melyik európai parlamenti frakcióban milyen erős csoportokban képviseli Magyarországot - fogalmazott.

Sikerként értékelte a részvételi arányt az európai parlamenti (EP) választásokon Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap este újságíróknak nyilatkozva. A szomszédos országok közül Magyarországon volt a legmagasabb a részvételi arány az EP-választáson, ezért a 35-38 százalék közé tehető eredmény sikernek értékelhető - mondta Navracsics Tibor. Szerinte az esős idő is befolyásolta, hogy mennyien mentek el szavazni, hiszen a hét és kilenc órás részvételi adatok még magasabbak voltak az öt évvel ezelőttinél.

A nagykövetségeken is szavaztak

Miközben Magyarországon az emberek kétharmada nem ment el szavazni, a külföldi nagykövetségeken több százan keresték fel a kihelyezett szavazóurnákat. A brüsszeli magyar nagykövetségen 537-en, Londonban 363-an, a berlini nagykövetségen 124-en mentek el szavazni. A müncheni főkonzulátuson 129 míg a düsseldorfi főkonzultuson 50 állampolgár szavazott, a szavazás mindenütt rendben zajlott.

Az Egyesült Államokban 171-en, Franciaországban 151-en, Hollandiában 91-en, Ausztriában 130-an vettek részt a magyar választáson, de volt néhány olyan választó is, aki a cseh, a szlovák, a román, a szerb vagy az orosz fővárosban szavazott.