Vágólapra másolva!
Az SZDSZ-nél néma csönd, az MDF-nél üdvrivalgás fogadta az európai parlamenti választások eredményeit. Áder nyelvtudásáról beszélt a diadalt ünneplő Fidesz központjában az [origo]-nak. A Fidesz-központban szomorú blues volt a zenei program, az SZDSZ a Szellemirtók zenéjét és Első Emeletet játszott, az MSZP-pedig Robbie Williams-koncertet közvetített. A pinkbe öltözött Dávid Ibolyának kézcsókkal köszönt Bokros Lajos. Helyszíni tudósítóink jelentése percről percre a pártok választási központjaiból.
Vágólapra másolva!

23:33 - Holnap MSZP elnökségi, hazament az SZDSZ

Az MSZP székházából már az újságírók, a politikusok és a szervezők is elmentek, a hátramaradók a technikai eszközöket szerelik szét. Holnap reggel fél kilenckor tart ülést az MSZP elnöksége - mondta az [origo]-nak több szocialista politikus. Kiürült az SZDSZ-székház is.

23:25 - Hazamentek a fideszesek

Kiürült a Fidesz választási központja, a téren is csak pár tucatnyi ember álldogál. Pokorni Zoltán fideszes politikus az [origo]-nak azt mondta, holnap este az elnökségi ülésen fogják értékelni az eredményeket, és a Jobbik meglepő eredményét is akkor beszélik meg.

23:10 - Bokros egy pohár vízzel ünnepel

Az MDF győzelmet ünnepelhet vasárnap, miután sikerült átlépni az ötszázalékos küszöböt, és Bokros Lajost bejuttatni az EP-be. Bokrostól az eredmények kiderülése utáni sajtótájékoztatót követően az [origo] megkérdezte, hogyan ünnepel majd. Azt válaszolta, megiszik egy pohár vizet. A többiek lehet, hogy egy pohár bort, netán viszkit isznak majd, ő azonban nem ihat alkoholt, mert autóval jött és ezt mindenki lefényképezte - tette hozzá.

22:50 - Kivetítő és nyilatkozatok

A Fidesznél a téren továbbra is néhány száz ember figyeli a kivetítőn a pártelnökök nyilatkozatainak közvetítését. A Fidesz eredményeit üdvrivalgással, a Jobbik nyilatkozatait visszafogottabb tapssal fogadták, míg az MDF-es Bokros Lajost kifújolták, az MSZP-s Lendvai Ildikót pedig kinevették - jelentette tudósítónk a helyszínről.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A Fidesz listájáról EP-mandátumhoz jutó Áder János a helyszínen az [origo]-nak azt mondta, az európai parlamentben végzendő feladataikról csak holnap egyeztetnek, mivel nagyobb képviselőcsoportjuk lesz, mint amire számítottak. Hozzátette: ő környezetvédelemmel és energiaügyekkel kíván foglalkozni, és nem fog neki problémát okozni, hogy hiányos az angol nyelvtudása. "Még ha nem is tudnék angolul, akkor sem én lennék az egyetlen ilyen EP-képviselő" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte a jelenlegi nyelvtudásával is képes lesz Magyarország érdekeit képviselni.

22:04 - Csend és üdvrivalgás

Az SZDSZ-nél néma csönd fogadta az eredményt. Az MDF-nél az emeletről, ahová a politikusok elvonultak, az eredményhirdetéskor hatalmas üdvrivalgás szűrődött le.

22:01 - Eltángálták az MSZP-t

36, 28 százalék ment el szavazni, bejutott a Fidesz (56,37%, 14 képviselő), az MSZP (17,37%, 4 képviselő), a Jobbik (14,74%, 3 képviselő), MDF (5,3%, 1 képviselő). A feldolgozottság 99,9 százalékos, elment szavazni 2 288 123 választópolgár. Kiesett az EP-ből az SZDSZ.

21:59 - Nagyot álmodom

"Én merek nagyot álmodni, bízom benne, hogy öt mandátumot meg tudunk szerezni" - mondta az [origo]-nak Dorogi Gyula, az MSZP kampányának egyik arca. Két idős férfi szimpatizáns a lépcsőfordulóban arról beszélgetett, hogy legutóbb 1998-ban, az országgyűlési választásokon elszenvedett vereségkor volt ilyen hangulat, mint ma este. "Én ott voltam" - mondta egyikük, mire a másik úgy felelt: "Egyre kevesebben vagyunk már."

21:58 - Kopaszok a Jobbiknál

Kezd növekedni az izgalom a Jobbik központjában. A Kongresszusi Központ előtt megjelent húsz-harminc támogató. Árpádsávos zászlót nem hoztak magukkal, néhányan kopaszok.

21:55 - Mindenki Orbánra vár

A Fidesznél a téren csak szellősen vannak a támogatók, nem többen pár száz embernél, nemrégen Schmitt Pál szólt néhány szót hozzájuk. Orbán Viktor negyed órán belül beszél a sajtóteremben, a szoba már megtelt.

21:51 - Duna TV az SZDSZ-ben

Léderer András, az SZDSZ ügyvivője az [origo]-nak azt mondta, nem hallott arról, hogy Fodor Gábor bejelentené a lemondását. Ha nem jut be a párt az EP-be, szerinte a következő napokban át kell gondolni a teendőket. Körülbelül ötvenen a Duna TV-t nézik a kivetítőn, nagy a pangás.

21:46 - Szélfútta sátor

Habsburg György is megérkezett az MDF központjába, de a sajtó előtt nem mutatkozott. Tenyérbe támasztott fejjel unatkoznak az újságírók, a politikusok elbújtak. A szélfútta büfésátorban szendvicseket lehet venni a csokornyakkendős pincérektől. Nem lehet alkoholt kapni.

21:39 - Jókedvűek a fideszesek

A többi párt politikusaival szemben az ismert fideszesek nem különülnek el a sajtótól, bár nem nagyon nyilatkoznak. Mindenki nagyon felszabadult és mosolygós. A választási központ megtelt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

21:32 - Mindenképp végrehajtják Bajnai programját

Szombaton együttes ülést tartott az MSZP parlamenti frakciója és országos választmánya, amelyen Bajnai Gordon miniszterelnök tartott tájékoztatót a kormányprogram végrehajtásáról, majd politikai vita volt a további teendőkről - jelentette be a kampánycsend miatt csak vasárnap este Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetője, aki szerint az ülésen mindenki amellett érvelt, hogy folytatni kell a program végrehajtását. A frakcióvezető szerint arról is döntöttek, hogy az MSZP-nel "nem csak tartalmilag" kell felvennie a harcot a gazdasági válság miatt erősödő populista erőkkel, hanem politikailag is. Mesterházy nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mi lesz, ha egy esetleges EP-választási kudarc miatt az SZDSZ kihátrál a kormány mögül.

21:27 - Kövér és Kerényi

Kövér László is megjelent a Fidesz központjában, a politikus néhány percen át Kerényi Imre színházi rendezővel beszélgetett.

21:22 - Csakazértis szerelem

Az SZDSZ-nél az Első Emelet Csakazértis szerelem című számát játsszák.

21:03 - Megjött Orbán

Megérkezett a Fidesz választási központjába Orbán Viktor pártelnök is, később Áder János is. Havasi Bertalan sajtófőnök szerint kezdődik az elnökségi ülés. Orbán tíz óra után öt perccel tart sajtótájékoztatót.

Elállt az eső, és a Bazilika előtti téren már gyülekeznek a szimpatizánsok. Három budapesti fiatal az [origo] tudósítójának azt mondta, mivel holnap munkanap, ezért a gyűlés után nem terveznek külön partit. Azt mondták, biztosak benne, hogy előre hozott választások lesznek a várható nagyarányú Fidesz-győzelem után. Egyikük azt tippelte, hogy a parlamenti választást ősszel fogják megtartani. Hasonló véleményen volt egy másik, a nevét is vállaló szimpatizáns, Turiet Lilian. Ha ilyen arányú az eredmény, azon komolyan el kell gondolkodnia a kormánypártnak - magyarázta a középkorú nő.

A Szent István téren vidám zene szól, gyűlik a tömeg. Most százan vannak, de folyamatosan nő a számuk.

21:02 - Nem vagyunk jókedvűek

Nem estünk össze, de nem vagyunk túl jókedvűek a pártban - mondta az [origo]-nak Lakos Imre SZDSZ-es politikus. Az udvaron punnyadt hangulatban ácsorognak, iszogatnak a párttagok és SZDSZ-támogatók.

20:50 - Gárdisták őrzik a Jobbikos prominenseket

A Jobbik rendezvényén nincsenek ott a párt támogatói, a Kongresszusi Központba ugyanis senki nem mehet be, aki nem tudósító vagy meghívott vendég. A párt prominensei nem vegyültek el az újságírók között, egy elkülönített helyre vonultak vissza. Az oda vezető utat a gárdisták lezárták, senkit nem engednek be - jelentette tudósítónk. A központban egyelőre állófogadás-hangulat van, a tudósítók a svédasztal közelében ácsorognak vagy eszegetnek.

Fotó: Ancsin Gábor [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

20:49 - Kint cigiznek az MSZP-sek

Mivel eredmények egyelőre nincsenek, az MSZP székházában lévő képernyőkön mindenütt Robbie Williams egy korábbi koncertje megy felvételről. Az épületben tilos dohányozni, ezért az újságírók, politikusok és szimpatizánsok jelentős része az utcán áll a csöpögő esőben. A pártvezetők és kormánytagok többsége ismét eltűnt a földszintről.

20:42 - Szellemirtók az SZDSZ-székházban

Megjött Fodor Gábor az SZDSZ Gizella utcai székházába, de nem nyilatkozott. Egyre több szimpatizáns bukkan fel, már körülbelül ötvene vannak tudósítónk szerint. Az udvarban szól a zene, éppen a Szellemirtók című film zenéjét játsszák.

20:22 - Dávid Ibolya rózsaszínben

Nyolc óra körül befutott Bokros Lajos listavezető és Dávid Ibolya pártelnök az MDF székházába. Külön érkeztek, a fotósok előtt puszival köszöntötték egymást, Bokros Lajos kezet csókolt, majd mindketten elvonultak az újságíróknak fenntartott területről. Tíz órakor nyilatkoznak majd az eredmények ismeretében. Dávid Ibolya pink és halvány rózsaszín összeállítást visel - jelentette tudósítónk.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Herényi Károly nyolc óra után újságíróknak azt mondta, megdöbbentő az alacsony részvételi arány. Az exit-pollokról nem nyilatkozott, mert azok szerinte csak kalkulációk. A kérdésre, hogy mit szól a közvélemény-kutatásokhoz, melyek szerint Bokros Lajos a listavezetők közül a legnépszerűtlenebb, annyit válaszolt: "gratulálok a mérőknek".

20:19 - Az SZDSZ-nek megújulás kell

Megérkezett több politikus az SZDSZ központjába, köztük Eörsi Mátyás, Béki Gabriella. Eörsi Mátyás újságíróknak azt mondta, az SZDSZ-nek politikai megújulásra van szüksége, mert úgy tűnik, elveiket eddig nem tudták az emberek problémáival összehangolni.

20:14 - Szent-Iványi hiányozni fog

Schöpflin György fideszes EP-képviselő tudósítónknak azt mondta, ha kiesik az SZDSZ az EP-ből, neki hiányozni fog Szent-Iványi István (az SZDSZ listavezetője), bár nincs elragadtatva pártja politikájától. Ami a szocialistákat illeti, nem hiányol majd senkit, aki esetleg nem jut be az EP-be a most leköszönő képviselők közül - tette hozzá.

A fideszes EP-listán szereplő jelöltek egyharmada kicserélődött a korábbi felálláshoz képest. Schöpflin szerint majd kiderül, hogy hiányozni fog-e valaki a fideszes politikusok közül. Szájer Józsefnek köszönhetően sikeres csapat volt a fideszes politikusoké - mondta. Az [origo] kérdésére azt mondta, semmilyen együttműködést nem tud elképzelni a Jobbikkal. Euroszkeptikus, szélsőjobboldali párt, ráadásul másik frakcióban fognak ülni - indokolta.

20:00 - Körbevették Morvait

Balczó Zoltán sajtótájékoztatón azt kérte a Jobbik választási központjában, hogy a jövőben szigorúan kérjék rajtuk számon választási programjukat, ha bejutnak az EP-be. Morvai Krisztinát és lányát lerohanták a fotósok, amikor megérkeztek az épületbe. Egyelőre nincs ünneplő hangulat. A Kongresszusi Központban furcsán hatnak a mindenfelé látható gárdista egyenruhák.

19:56 - Jönnek az MSZP-sek

Urnabontás után, fél nyolc körül némileg nőtt az MSZP székház föltszintjén várakozó szimpatizánsok száma. A teremben ekkor már a párt vezetői is megjelentek, köztük Lendvai Ildikó pártelnök, aki azonban egyelőre nem kívánt a sajtónak nyilatkozni. Azt mondta, ő csak este tíz, az első eredmények nyilvánosságra kerülése után fog beszélni.

19:55 - Kóla

Deutsch Tamás és Semjén Zsolt kólát isznak - jelentette tudósítónk a Fidesz központjából. Orbán Viktor pártelnök még nem érkezett meg.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

19:49 - Fodor nem mond le

Horn Gábor SZDSZ-es politikus a Gizella utcai központban újságíróknak azt mondta: a részvételi adatok megfelelnek az elvárásaiknak. A végeredményt még megvárják - mondta az SZDSZ-nek az EP-ből való kiesést jósoló közvélemény-kutatásokról. Fodor Gábor esetleges lemondásáról nem hallott, szerinte a vezetést érintő változtatásokra - ha lesznek ilyenek - vasárnap nem lehet számítani - mondta az [origo]-nak.

19:42 - Nagy élmény volt a kampány

A Fideszhez érkeznek a szimpatizánsok, a téren azonban egyelőre még kevesen vannak. Megjelent Rákay Philip tévés, Pesty László filmes, Kun Miklós történész - mindannyian gyakran felbukkannak fideszes rendezvényeken. Orbán Viktor még nincs a központban, Schmitt Pál listavezető viszont már megérkezett. A politikusok tudósítók szerint szeparálva vannak az újságíróktól, eddig Navracsics Tiboron kívül más nem nyilatkozott az újságíróknak.

Urnazárás után Szijjártó Péter pártszóvivő tartott sajtótájékoztatót, azt mondta: Szijjártó azt mondta, hogy jó hír, hogy Magyarország győzött, mert Közép-Európában nálunk volt a legmagasabb a részvételi arány. A kampány szerinte nagy élmény volt, még 1989-90-ben sem volt példa akkora össszefogásra, mint most - mondta.

19:30 - Még kihaltak a választási központok

MSZP
Az MSZP a párt Jókai utcai székházában rendezte be választási központját, ahol urnabontás előtt negyed órával mindössze tucatnyi szimpatizáns gyűjt össze. Az [origo] helyszínen lévő tudósítója háromnegyed hétig Göncz Kinga listavezetőt, Kiss Péter tárca nélküli, illetve Gráf József földművelésügyi minisztert és Szigetvári Viktor kampányfőnököt látta megérkezni, de ők a székház sajtó elől elzárt részére vonultak vissza.

A Jókai utcában jelentős rendőri készültség van, a székház mellett két rendőrségi mikrobusz várakozik, illetve a bejáratnál is két egyenruhás posztol. Az épületen belül egy civil biztonsági szolgálat munkatársai dolgoznak - jelentette tudósítónk.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Magyar viszonylatban alacsony volt a részvétel, de európai viszonylatban magasnak számít - mondta újságíróknak közvetlenül az urnazárás után - a fél hetes, 36 százalékos részvételt mutató adatok alapján - Göncz Kinga, az MSZP listavezetője. Szerinte a viszonylag alacsony részvétel azt jelzi, az emberek elutasították, hogy a választás belpolitikai állásfoglalásról szóljon. Göncz szerint hiába próbáltak egyes politikai erők indulatokkal mozgósítani, az nem sikerült.

Fidesz
A Fidesz este hétre hirdette meg választási rendezvényét a Szent István térre, a Bazilikához. A téren az eső miatt egyelőre nem sok embert látni, de felállítottak egy nagy színpadot - jelentette tudósítónk a helyszínről.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A választási központot egy Sas utcai épületben rendezték be, a teremben a tervek szerint este tíz órakor mond majd beszédet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Jelenleg szomorkás blues-zene szól a hangszórókból a teremben, ahol vezető politikusok egyelőre nem mutatkoztak, csupán újságírók és biztonsági emberek. A büfében szendvicsek és sütik mellett lehet kapni sört és bort is, behűtött pezsgőt viszont nem látott tudósítónk. Egy üveg bor 3-4000 forintba kerül.

MDF
Az MDF a II. kerületben, a Szilágyi Erzsébet fasoron levő épületben várja az eredményeket. Negyed nyolckor még csak újságírkat és szervezőket lehetett látni a helyszínen, szimpatizánsok nem mutatkoztak a szakadó esőben. Az épület előtt rendeztek be egy büfésátrat, de egyelőre az is üres - jelentette tudósítónk. Az időjárás ellenére várunk szimpatizánsokat - mondta az [origo]-nak Hanczár János, a párt sajtófőnöke.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A helyszínre várják Dávid Ibolya pártelnökön kívül a két listavezetőt, Bokros Lajost és Habsburg Györgyöt is. Herényi Károly MDF-es politikus még urnazárás előtt azt mondta az [origo]-nak: kételkedve fogadja a közvélemény-kutatási adatokat, mert már sokszor okoztak meglepetést. Találgatni viszont nem akart, de azt megjegyezte, az alacsony - 34,9 százalékos részvételi arány - kifejezetten rosszat jelent az ország számára.

SZDSZ
A Gizella utcai SZDSZ-székház - ahol a párt választási központját rendezték be - egyelőre kong az ürességtől, politikusok egyáltalán nem mutatkoznka, tudósítónk csak újságírókat és szervezőket látott fél nyolckor a központban. Tudósítónk telefonon ért el két SZDSZ-es politikust - Bőhm Andrást és SZent-Iványi István listavezetőt -, de egyikük sem akarta kommentálni a közvélemény-kutatási adatokat, melyek szerint az SZDSZ búcsút mondhat az Európai Parlamentnek. Bőhm azt mondta, este tíz óra előtt az SZDSZ-es politikusok valószínűleg nem nyilatkoznak.

Fotó: Ránki Dániel [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Az épületen belüli kisebb területen büfésátort nyitottak, ahol nincsenek vásárlók. Kihalt a pult, ahol borokat és pálinkát lehet kapni, és nem jelentkeznek vendégek ott sem, ahol magyaros tarját, flekkent és salikot sütnek - jelentette tudósítónk.

Jobbik
A Jobbik a Budapesti Kongresszusi Központban tartja választási rendezvényét. Balczó Zoltán, a párt politikusa a helyszínen azt nyilatkozta: az a fontos, hogy meglegyen az öt százalék. Ez nem csak főpróba a jövő évi választásra - jelentette ki.

Fotó: Ancsin Gábor [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A helyszínen egyelőre nincsenek sokan, szimpatizánsokat alig látni, a Magyar Gárda tagjai viszont rendezőként jelen vannak. Morvai Krisztina, a párt listavezetője fél nyolc előtt nem sokkal érkezett meg - mondta tudósítónk.