"Embertelen dolognak nevezik majd" - hajléktalanmentes zóna a XI. kerületben

Vágólapra másolva!
Kétséges, hogy jogilag megalapozott-e, megalázónak érzik az érintettek, de még néhány olyan ember is, akinek elvileg kedvez, ráadásul a Máltai Szeretszolgálat sem hallott róla, pedig állítólag ők jelentik a biztosítékot arra, hogy humánus lesz az eljárás - így áll a XI. kerületi önkormányzat legújabb ötlete, amellyel kitiltanák a kerület egyes részeiről a hajléktalanokat. A hajléktalanok azt mondják, a dolog megoldhatatlan, mert olyanok, mint a bumeráng, úgyis visszatérnek. Egy korábban Demszky Gábor főpolgármester lábát is begipszelő, ma már utcán élő műtős szerint enélkül is állandóan zaklatják őket.
Vágólapra másolva!

"Szabályos zaklatásnak vagyunk kitéve. Jönnek a közteresek, a rendőrök, hogy ez az önkormányzat területe, mindenki menjen az anyjába" - méltatlankodott egy ötven körüli, hajléktalan férfi a Lágymányosi hídnál. Éppen kenyérből és párizsiból álló ebédjéhez készülődött a piros lámpánál álló kocsisor mellett. Azt mondta, ő is hallott a rádióból Molnár Gyula újbudai polgármester új közbiztonsági programjáról (lásd keretes írásunkat). Ennek része, hogy a kerületben 15 "hajléktalanoktól védett körzetet" alakítanak ki. Ezek lesznek azok a helyek - a körtéri gomba és a Fehérvári út eleje, a Feneketlen tó és a Kosztolányi Dezső tér környéke, a Bikás Park, a Gellért tér -, ahonnan elküldik az ott kolduló és alvó hajléktalanokat, és nem is engedik őket visszamenni.

"Kulturált megoldást keresünk, mert a többségnek is vannak jogai" - mondta az [origo]-nak a polgármester, aki szerint a hajléktalanok ügye a kerület problémái közül a legsúlyosabbá lépett elő az elmúlt években, miután "életvitelszerűen lepték el közterületeket". Sokan panaszkodtak arra, hogy az ott alvó emberektől nem lehet belépni a közértekbe, nem lehet használni a tereket. Ezért találták ki, hogy kijelölnek olyan helyeket, ahol "zéró tolerancia" lesz, vagyis nem tűrik meg a hajléktalanokat. Az akció már a múlt héten elkezdődött, a hajléktalanok Molnár szerint kulturáltan tudomásul vették a megváltozott körülményeket. Azt pedig megakadályozzák, hogy visszatelepüljenek.

A Lágymányosi híd alatt lakó férfi - aki Krisztián néven mutatkozott be - azt mondta, először az V. kerületben kezdték "a kipakoltatást", most következik a XI. "Csak azt nem tudom, hová fogunk kiszorulni, Gyálra vagy még messzebbre" - kérdezte. Ha összeszorulnak a hajléktalanok, szerinte teljes lesz a káosz, folyamatosan tömegverekedések törnek majd ki "a placcokért".

A férfi tíz éve lakik az utcán, azóta nem talál állást régi szakmájában: korábban a Szent Imre kórházban dolgozott műtősként, és állítása szerint egyszer még Demszky Gábor főpolgármester szörfözés közben kificamodott bokáját is begipszelte. Azért nem megy hajléktalanszállóra, mert azt életveszélyesnek tartja. Nem csak minden ruhát ellopnak, de az erősebbek terrorizálják a többieket - kifosztják őket, erőszakkal adnak el nekik tárgyakat vagy ételt. Csak annak van esélye, aki öt-hat barátjával összefog, és együtt megvédik magukat - mondta. Szerinte nem lenne baj, hogy elzavarják a hajléktalanokat a terekről, ha a szállók biztonságosak lennének, vagy lenne egy hely, ahol "húsz-harminc ember biztonságban lakhat".

"Mint a bumeráng, úgyis visszajön"

Molnár Gyula nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésünkre, hogy az önkormányzatnak van-e joga embereket kitiltani közterületekről. Azt mondta, nem helyes, ha a problémát jogszabályi irányba tereljük, ez ugyanis nem jogi kérdés, inkább olyasmiről szól, hogy a többség szeretne kulturáltan leülni egy padra. A Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanokkal foglalkozó munkatársa szerint nincs is olyan jogszabály, amelyre alapozva kitilthatnák a kerület egyes részeiről a hajléktalanokat.

"Ez közterület, ha én itt leülök, ehhez kurvára senkinek semmi köze. Azt mondhatják, hogy fizessek helypénzt [mint a területfoglalási engedélyért - a szerk.], de azt is csak akkor, ha árulok valamit. Márpedig én nem árulok" - magyarázta egy, a Fehérvári úton kolduló kerekes székes férfi, aki azt állította magáról, hogy korábban a közigazgatásban dolgozott jogászként.

Szerinte az ötlet halva született, ha komolyan el akarják tüntetni a hajléktalanokat bizonyos helyekről, az megbénítja majd a rendőrséget. Ráadásul esélytelen, hogy akit egyszer elküldenek, az nem tér vissza - mondta. "Ha zargatják az embert, azzal nincs gond. Úgyis visszajön, mert ez olyan, mint a bumeráng. Visszajön, mert enni kell" - mondta. A szálló szerinte sem megoldás, de még ha működik is, akkor is rá vannak kényszerülve a hajléktalanok, hogy kéregessenek, mert pénzre szükségük van.

A férfit az akcióban inkább az sérti, hogy válogatás nélkül mindannyiukat el akarják távolítani. Inkább szelektálni kéne, nem egy kalap alá venni minket - mondta. "Azzal tényleg csinálni kell valamit, aki a kétliteres hőmérővel a hóna alatt szaladgál. Lépni nem tud, beszélni nem tud, de rászalad mindenkire az utcán" - mondta. Ő szeretne egy olyan helyet, "ahol az ember nyugodtan pihenhet", amely védve van az agresszív alkoholistáktól és azoktól a részeg diszkós fiataloktól is, akik nemrégen összevagdostak egy utcán fekvő hajléktalant a környéken.

"Fertőzik a levegőt"

A polgármester szerint az akciónak már vannak jelei Újbuda központi helyein. Csütörtökön feltűnően kevés hajléktalant lehetett látni a Kosztolányi Dezső téren, a Bikás Parkban, a Móricz Zsigmond körtéri gombánál is. Hajléktalanok állandó szálláshelye volt a Feneketlen tó melletti, lerobbant Budai Parkszínpad bejárati lépcsője is, csütörtök délelőtt azonban nyomukat sem találtuk: a környéket kitakarították, a tó körüli padokon nem aludt senki. A körtéri gomba belső része is üres volt - körben klórral fertőtlenítették a kis teret -, de a környéken dolgozók állították, estére mindig visszatérnek a hajléktalanok. Bevackolják magukat az elhagyott épületbe, vagy a padokon ülve boroznak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az [origo] által megkérdezett helyiek egy része örült a hajléktalanok eltávolításának, többségüket a részegeskedés, a piszok és a szagok miatt zavarták az utcán alvók. "Hát nem fertőzik a levegőt? Miért nem mennek el legalább fürödni?" - kérdezte tudósítónktól egy férfi. Két babakocsit toló fiatal anya viszont ellenkező véleményen volt, szerintük nem oldja meg a problémát, ha eltűnnek a zsúfoltabb terekről a hajléktalanok. "Ezzel csak homokba dugjuk a fejünket. Ha ezeket a szerencsétleneket kitiltják innen, attól még ők lesznek" - mondta egyikük, bár őt is zavarja, hogy néhány játszótérre nem lehet bemenni gyerekekkel, mert szerinte minden padot elfoglalnak a hajléktalanok.

Egy-egy hajléktalant azért csütörtökön is találtunk a Körtéren is, a Fehérvári út elején, és a bevásárlócsarnoknál pedig zavartalanul üldögéltek a padokon, vagy kéregettek. A Kosztolányi Dezső téren ketten ültek a buszmegálló melletti fal tövében, ottjártunkkor éppen rendőrök igazoltatták őket. A rendőrök is hallottak a kerület szándékáról, de egyikük azt mondta, még nem kaptak rá utasítást, hogy elküldjék a hajléktalanokat. Nem tudnak a hajléktalanmentes helyekre vonatkozó kerületi rendeletről sem. "Addig nem nagyon tudunk tenni semmit, csak igazoltatjuk őket, a közterületesek meg próbálják őket kipucolni, de sokszor visszajönnek."

A máltaiak nem tudnak együttműködésről

Molnár Gyula szerint a hajléktalanoktól mentes helyek kialakítását humánus megoldással kötik össze, melynek célja éppen az, hogy az utcán élőket a meglévő ellátórendszerbe tereljék. Az elküldött hajléktalanoknak ugyanis felajánlanak olyan helyeket - hajléktalanszállókat -, ahová elköltözhetnek a parkokból. A kijelölt körzeteken kívül másutt továbbra is megtűrik őket. Az akcióban szerinte a közterület-felügyelőket és kerületőröket segítik majd a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Nem átmeneti megoldásnak tekintem ezt" - mondta az [origo]-nak Molnár. "Sokan vitatni fogják [az akciót], és embertelen dolognak nevezik majd. De mi emberi megoldásokat keresünk, és találtunk is" - fogalmazott a polgármester a Máltai Szeretetszolgálattal és részben a Hajléktalanokért Közalapítvánnyal való együttműködésre utalva.

A Máltai Szeretetszolgálat viszont nem tud arról, hogy együttműködnének a kerülettel. Nem volt szó közöttünk arról, hogy ilyen területeket akar kijelölni az önkormányzat, és nem folytattunk erről tárgyalásokat - mondta a szolgálat illetékese, Morva Emília az [origo]-nak. Tíz éve dolgoznak Újbudán, végeznek utcai szociális munkát, és működtetnek egy nappali melegedőt is. A szervezet ezt a tevékenységet az önkormányzattal együttműködve végzi, és párbeszéd is indult egy új ellátóhely megnyitásáról. A hajléktalanoktól védett övezetek kialakításával kapcsolatos bejelentés viszont meglepte őket Morva szerint, kapnak emiatt hideget-meleget.

"Ebben a megoldásban nem szeretnénk partnerek lenni, ez a dolog céltalan" - jelentette ki Morva, aki szerint az ötlet életidegen. Bár a Máltai Szeretetszolgálat végső célja is az, hogy az utcákon ne éljenek hajléktalanok életvitelszerűen, ők azt a megoldást választják, hogy segítenek azoknak, akikre rábukkannak vagy akik erre kérik őket. Az viszont már nem feladatuk, hogy rendészként vagy közterület-felügyelőként járjanak el. A helyzetet a hajléktalanok eltávolítása nem oldja meg, ez "nem egynapos munka". Ha elküldik őket, odébbmennek, másutt építik fel a vackukat, a probléma viszont nem oldódik meg - mondta.