Lebontják a vasevő kannibálok tanyáját

Vágólapra másolva!
Elkezdték bontani a IX. kerület leghirhedtebb lakótelepét, az Illatos úti dzsumbujt. Az illegális lakásfoglalók által ostromlott, rossz hírű telep lakói mégsem örülnek. Haragszanak az önkormányzatra, mert szerintük az csak a cigányok kitelepítésére játszik, nem is viseli szívén a környék sorsát. A régen itt lakó, most a bontáson dolgozó melósok viszont jó szívvel gondolnak a kerületre, mert kirángatják a dzsumbuj lakóit a pusztulófélben lévő telepről, ahol csak az van biztonságban, aki tartja a három lépés távolságot és ahol vasevő kannibálok élték fel a reményteli jövőt.
Vágólapra másolva!

Kicsit aggódva érkezünk a IX. kerület déli részére, az Illatos út és a Gubacsi út sarkára, a környéknek rossz a híre. A dzsumbujnak nevezett, hirhedt Illatos úti lakótömböket elkezdték bontani, a munkások épp a kerítést ácsolják össze, amely a bontási területet elválasztja majd a Gubacsi úton zötyögő 21-es villamos pályájától. Csorba Lajos, a bontást végző cég vezetője rendkívül szívélyes, beinvitál minket a munkaterületre, védősisakot is kapunk.

A dzsumbujnak nevezett lakótömb három H-alakú épületből áll: az A, a B és a C épületből. Az A-t bontják jelenleg, szinte minden ablaka be van téglázva, nehogy visszatérjenek az egyszer már - 5 éves huzavona után - kiköltöztetett lakók. Hányan laknak még a dzsumbujban? A válaszok abszolút változók: 20 és 80 család között szórnak a tippek.

Az épületek közti udvarok most sittlerakóra emlékeztetnek: rengeteg deszka, a tetőről épp ledobott tetőgerendák halmai, fémhulladék és üvegszilánk borítja a földet. A lakások belül úgy festenek, mintha a lakóknak hirtelen kellett volna távozniuk: játékok (például egy óriási plüssmaci), ruhák, fogasok, képeslapok, egy megállt óra és egy szerelmes levél - ilyesmik hevernek szanaszét.

"Azt tudta mondani az embernek, hogy aki a dzsumbujban nevelkedett, az oda is való..." - harapja el a mondat végét egy idősebb, korábban évekig itt élő munkás, és lapátolja a földet a frissen elkészült vízvezetékre. Gegesy Ferenc kerületi polgármesterről beszél, aki nem túl népszerű a dzsumbujban. A melós szerint ő tette tönkre a telepet. Szerinte a bontás célja a cigányok kitelepítése. "A belsőt nagyon fejleszti, de a külsőt elhanyagolja" - minősíti a Ferencvárosi Önkormányzat városfejlesztési módszereit.

A férfitől - és több más lakó - szerint az egykor itt élőket szétszórták egész Budapesten, cserelakásokat ajánlottak nekik, amelyek minőségét sokan kifogásolták. Három cserelehetőséget is kínáltak egyeseknek, ha nem tetszett az első.

"Minden tiszteletem"

"120 családot kellett komfortosabb házakban elhelyezni" - mondja Csorba, a bontást végző cég vezetője. Az egész telep egy, fel nem szabdalt telek, amire viszont még nem sikerült befektetőt találni. A B épületben még 20-22 lakásban élnek, a C-ben viszont még el se kezdték a kiköltöztetést. Csorba 16 évig kisebbségi önkormányzati képviselőként viselte a környék gondját, és jól ismeri a hely problémáit. Állítása szerint egy ideig rendes hely volt az Illatos út környéke, aztán "önkényes lakásfoglalók keresték ezt a területet". "120-ból 20 lakásban önkényes lakásfoglalók éltek" - mondja Csorba, ezért kellett az ablakokat, ajtókat is befalazni. A lakók szerint ez fölösleges volt: a téglát kibontották, eladták és visszaköltöztek.

"Minden tiszteletem a polgármester úré" - mondja Csorba meghitt arccal. Gegesy megpróbálta a lakók 99 százalékát elhelyezni, felszámolt egy gettót és visszaszorította a bűnözést a környéken - sorolja a polgármester erényeit. A munkások közül kb. 20-an éltek itt régebben. Most saját korábbi otthonukat bontják, de örülnek, hogy munkát kapnak - teszi hozzá Csorba. "Nem egy lepusztult környéken nevelik a gyerekeiket (...), a polgármestert istenítik ezért".

A családokat Budapest különböző részein helyezték el. Csepel, Pesterzsébet, Kőbánya, illetve Ferencvárosban többek között a Haller és a Gát utca fogadta be őket. A költség több száz millió, amit nehéz volt az önkormányzatnak előteremteni, mégis megtette - mondja Csorba elismerően.

Vasevő kannibálok

A B épületben nehezebb terep, erős az ellenállás, nagy a bizalmatlanság. Vízvezetéket fektetnek a bontás szélén álló házak udvarán - nem kaptunk rá választ, hogy miért -, a lakók dühösek: állítólag sosem szólnak, amikor elzárják a vizet a közműépítés miatt, és már egy hónapja zajlanak a munkák. Megpróbálunk pár fiatallal szóba elegyedni, de bizalmatlanok. Egyikükből egy köszönést még nagy nehezen kihúzunk, egy másik csapat fiú rejtett kamerától tart.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több fotóért kattintson a képre!

A C épületben ezzel szemben valósággal lerohannak minket, annyian mondják a véleményüket - néha elég kendőzetlenül - a kerület polgármesteréről. Egy idős házaspárral januárban közölték, hogy a C-t fogják először kiüríteni, erre mégis az A-val kezdtek. "A sok bevándorló miatt romlott le" a dzsumbuj erre a szintre - mondja az asszony. A vidékről ideköltözött munkanélküleikre utal, akik úgy veszik fel a segélyeket az önkormányzattól, hogy nincs is bejelentett lakásuk Budapesten. Mind önkényes lakásfoglalók. Az asszony szerint az van biztonságban, aki megtartja "a három lépést". A rendőrök is "csak hébe-hóba járnak ide" - szólal meg férje. Sok a lopás és autófeltörés, dehát "nincs munka, valamiből meg kell élni" - mondja a nő.

"Iszonyúan rossz lakásokat adnak (...), de a barátnőm jól járt, ő Erzsébetre költözött" - mondja a nő a Ferencváros által felajánlott lakásokról. A kiürítés sem egyszerű dolog, az A-t a nő szerint 5 évig ürítették, mire azutolsó lakó is elhagyta. "A legnagyobb bűnöző, gengszter az önkormányzat" - kiáltja búcsúzóul az ajtóban álló lakó.

Ekkor már több szomszéd a polgármestert szapulja, egyikük felhív a lakásába. Az előszobából egy wc, egy konyha, abból egy szoba nyílik, a lakás elsőre egész otthonos. Csak épp sok a csótány, nedvesek a falak és a lakásban nevelt, önálló mozgásra képtelen Norbikát nehéz a kerekesszékvel mozgatni a lépcsőn, lift pedig nincs.

Egy másik nő szerint Gegesynek "csak a Vágóhíd utcáig tart a kerület". Egyszer ugyan nekiestek, hogy rendbe teszik a környéket, de a felújított focipálya vasrácsát hamar ellopták és a játszóteret is ízekre szedték a "kannibálok".