Vihar riaszthatja el a bizonytalan szavazókat

Vágólapra másolva!
Heves zivatarokra, szélviharra és jégesőre kell számítani vasárnap. Az európai parlamenti választások napján várhatóan narancs riasztást adnak ki a meteorológusok. A rossz idő a bizonytalan szavazókat eltántoríthatja egy politológus szerint.
Vágólapra másolva!

Várhatóan narancs veszélyjelzést kell kiadni vasárnapra heves zivatarok és szélvihar miatt - mondta Fehér Tamás meteorológus pénteken. (A riasztások jelentéseiről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

Vasárnap délelőtt még több-kevesebb napsütés várható, de késő délelőttől nyugaton-délnyugaton már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet. Nem lesz hideg, a hőmérséklet 25 és 30 Celsius-fok között várható, de a déli órák után a gomolyfelhők a középső és keleti országrészre is átterjednek, és délutántól intenzív záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani az ország szinte egész területén. A meteorológus szerint néhány helyen nagyobb jégeső és 90 km/órát meghaladó széllökés is lehet.

Kiszelly Zoltán politológus szerint az időjárás általában befolyásoló tényező a választásokon, de nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a rossz idő miatt biztosan többen vagy kevesebben mennek el szavazni a vasárnapi európai parlamenti választásokon.

Az időjárás elsősorban a bizonytalan szavazókat tántoríthatja el a választásokon való részvételtől, a biztos szavazók "ha esik, ha fúj", mindenképpen elmennek voksolni. A politológus a mostani választás "leglényegesebb kérdésének" nevezte a részvételi arányt, ami az ötszázalékos bejutási küszöb körüli pártok számára sorsdöntő lehet.