Ciprusra utalta 800 millióját Simor

Vágólapra másolva!
A parlament mentelmi bizottságában vizsgálná a Fidesz, miből származik a több mint 800 millió forintos lyuk Simor András jegybankelnök vagyonnyilatkozatában. A HVG csütörtökön számolt be róla, hogy Simor nyilatkozataiból egyik évről a másikra eltűnt több százmillió forint. Az MNB szerint a különbözet javarészt abból származik, hogy Simor a ciprusi cégébe helyezte át megtakarításait.
Vágólapra másolva!

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ellen a Fidesz, hogy kiderüljön, miként csökkent egy év alatt több mint 800 millió forinttal a bevallott vagyona, illetve ez milyen összefüggésben van a jegybankelnök ciprusi cégével - jelentette be csütörtökön Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

A HVG csütörtökön megjelent száma arról ír, hogy vagyonnyilatkozatai alapján Simor 2006-ban még tekintélyes, 923 millió forintos megtakarítással rendelkezett - befektetési jegyek formájában -, egy évvel később azonban csak 67 millió, tavaly pedig 80 millió forinttal. Magyarországi cégébe Simor nem fektetett százmilliókat, ciprusi cégéről pedig maga a jegybankelnök állította azt, hogy annak Magyarországról nem származott jövedelme. Simor nem válaszolt a hiányzó százmilliókra vonatkozó kérdésre.

A jegybankelnök vagyonára vonatkozó kérdésekre az MNB csütörtökön délben közleményben válaszolt. Azt írták, a vagyonbevallások között tapasztalható "számszaki különbözet" túlnyomó része abból adódik, hogy Simor megtakarításait korábban egy külföldi vagyonkezelő kezelte, majd azokat a 100 százalékos tulajdonában lévő, Cipruson bejegyzett Trevisol Management Services Ltd-be helyezte át.

A jegybanktörvény értelmében az MNB elnöke köteles évente a képviselőkkel azonos tartalmú vagyonnyilatkozatot tenni, amelyet az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága tart nyilván. Ez a testület jogosult arra is, hogy eljárást folytasson le a vagyonnyilatkozatról, hasonlóan a képviselőkhöz. Az eljárást a törvény szerint bárki kezdeményezheti az Országgyűlés elnökénél.

A mentelmi bizottság szocialista elnöke, Géczi József Alajos az MTI-vel azt közölte, csak akkor kíván foglalkozni a Fidesz kezdeményezésével, ha megérkezik hozzá a beadvány. Géczi azt mondta, fájlalja, hogy "a nemzeti bank elnökét is bele kell rángatni a pártközi csatába".