Óvatos még a kormány a Fico-találkozóval

Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák kormányfő arról beszélt egy külpolitikai találkozón, hogy július elején találkozik Budapesten Bajnai Gordon miniszterelnökkel. A magyar kormányszóvivő ennél óvatosabban fogalmazott, Budai Bernadett szerint még csak a tervek közt szerepel a kormányfői megbeszélés, és még az időpontot is egyeztetik. Fico azt mondta, örül a találkozónak, amelyen elsősorban a gazdasági válságról eshet szó.
Vágólapra másolva!

Várhatóan július 7-én vagy 9-én találkozik Budapesten Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő - közölte szlovák újságírókkal szerdán este Krakkóban Robert Fico. A politikus előtte a visegrádi négyek kormányfői találkozóján vett részt, ahol Bajnai Gordonnal is beszélt. Fico szerint a megbeszélésen nem volt szó sem a szlovák-magyar kapcsolatokról, sem Orbán Viktor nyilatkozatáról (erről bővebben itt olvashat), mert "nem akarták ezzel terhelni" a tanácskozást.

Fico szerint a budapesti találkozón kizárólag társadalmi és gazdasági kérdéseket vitatnak meg, elsősorban a gazdasági válság következményeit. "Örülök a találkozónak. Ahogy a Magyar Köztársaság kormányfőjét ismerem, abszolút hatékony és konstruktív lesz a látogatás" - jelentette ki a szlovák kormányfő.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter csütörtökön Pozsonyban újságíróknak azt mondta: nincs tabu téma, semmilyen téma sincs kizárva. "Ellenkezőleg, a szlovák fél álláspontja az, hogy elutasítjuk a bilaterális kapcsolatoknak a kisebbségi problémára való szűkítését. Természetes azonban, hogy erről is készek vagyunk tárgyalni" - mondta Lajcák, aki úgy fogalmazott: nem tudja elképzelni, hogy a két kormányfő ne tárgyalna a szlovákiai államnyelvtörvény tervezett módosításáról, amely ellen kifogásaik vannak a magyaroknak. Lajcák szerint a Bajnai-Fico találkozó pontos időpontjáról folyik az egyeztetés.

Csütörtökön Budai Bernadett kormányszóvivő ugyanakkor óvatosabban fogalmazott, mint mondta, továbbra is a tervek között szerepel a Bajnai Gordon és Robert Fico magyarországi találkozója. A szóvivő szerint még a találkozó lehetséges időpontjáról is egyeztetnek. A meghívólevelet Balázs Péter külügyminiszter május közepén szlovákiai látogatásán adta át a szlovák félnek, amikor fogadta őt Robert Fico szlovák miniszterelnök, illetve Ivan Gasparovic államfő. Akkor az hangzott el, hogy a látogatás a közeljövőben, "várhatóan még a nyári szabadságok előtt" lesz.