Kihátrált az SZDSZ az ingatlanadó mögül

Vágólapra másolva!
Nem támogatja az SZDSZ az ingatlanadó jelenlegi formáját, mert az szerintük igazságtalan. Horn Gábor ügyvivő azt mondta, elképzeléseiben egy helyi adó szerepel, amelyet az önkormányzatok szednének be, és amelynek összegét le lehetne vonni a személyi jövedelemadóból. Demszky Gábor főpolgármester szerint legalább két évre lenne szükség az új adónem előkészítéséhez.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ jelenlegi formájában nem támogatja a kormány által a parlament elé terjesztett vagyonadó elképzelést - jelentette csütörtökön Horn Gábor ügyvivő és Demszky Gábor főpolgármester. Horn szerint a szabad demokraták elkötelezettek egy átfogó adóreform megvalósításában, és támogatják azokat az elképzeléseket, amelyek a munka típusú adók csökkentésével a vagyoni típusú adóterheket növelik, de a jelenlegi elképzeléseket igazságtalannak, aránytalan tartják.

Az SZDSZ azért tartja igazságtalannak a jelenlegi tervezetet, mert a szerint például nem kellene adót fizetni három, egyenként 25 millió forintot érő ingatlan után, míg egy 30,1 millió forintos értékű után már igen. Horn szerint ilyen formában a javaslat nem oldja meg azt a problémát, hogy egy átlátható, áttekinthető ingatlanadó jöjjön létre Magyarországon. Emellett azt szeretnék, ha a központosított ingatlanadó helyett helyi adót hoznának létre, illetve annak összegét le lehetne vonni a személyi jövedelemadóból.

Demszky Gábor szerint elő lehetne készíteni egy igazságos, a személyi jövedelemadóból levonható adót, és a következő ciklusban azt a következő kormány bevezethetné. A főpolgármester szerint megfelelő, körülbelül kétéves előkészítés után az ingatlanadó hozzájárulhatna egy igazságosabb adórendszer bevezetéséhez, de a mostani javaslat csak lejáratja ezt az adónemet, és emiatt hosszú távon később is sokkal kisebb az esélye egy igazságos adórendszer megteremtésének.

Pichler Ferenc, a PM szóvivője az SZDSZ sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva ez MTI-nek elmondta: jelenleg is folynak a megbeszélések az SZDSZ és a kormány között, s a tárgyaló felek a jövő héten is találkozni fognak. A vagyonadó a PM becslése szerint jövő évre 40-50 milliárd bevételt jelenthtne a költségvetésnek.