Megvan a harmadik a H1N1-es beteg

Vágólapra másolva!
Kimutatták a H1N1-es új influenza vírusát egy New Yorkból hazatért magyar férfinél. Június 1-én érkezett haza, másnap belázasodott, és végül a Szent László Kórházba ment be a beteg. Az ottani laboratóriumi vizsgálat erősítette meg a fertőzést. Egyelőre mindenki egészséges, akivel érintkezett hazaérkezése óta.
Vágólapra másolva!

Egy június 1-én New Yorkból hazatért férfinél mutatták ki a H1N1-es típusú új influenzavírust Budapesten - közölte az Egészségügyi Minisztérium. A Szent László Kórház ambulanciáján jelentkezett a férfi influenzás tünetekkel, és a laborvizsgálatok után szerdán már bebizonyosodott, hogy az új vírus fertőzte meg. Az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) vizsgálja a beteg környezetét, hogy továbbterjedt-e a fertőzés rájuk is.

Dr. Falus Ferenc, országos tisztifőorvos elmondta az [origo]-nak, hogy a New Yorkból hazatérő férfi még gond nélkül átjuthatott a Ferihegyi repülőtér hőérzékelő kapuján, mert nem volt beteg. Másnap, június 2-án már rosszul érezte magát, ezért orvoshoz fordult, ekkor vettek tőle mintákat is. Szerdára belázasodott, és a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták nála a H1N1 okozta influenzás megbetegedést.

A férfit elkülönítették, kérésére Falus Ferenc sem árulhatta el, hol kezelik. A környezetét ellenőrzi az ÁNTSZ, egyelőre nem tudnak friss megbetegedésről azok között, akikkel érintkezett. Ezeknek az embereknek a számát 20 becsülte a tisztifőorvos.

Az előző két magyarországi fertőzött hamar felgyógyult a betegségből. Múlt csütörtökön mutatták ki a H1N1-et egy New Yorkból érkező brazil állampolgárban, a vírus azonosítása után néhány tucat vele érintkező embert vettek megfigyelés alá. Őket előreláthatólag vasárnapig figyelik.

Május 30-án egy szintén New Yorkból hazatért férfinél is diagnosztizálták az új influenzát. Ő meggyógyult ugyan, de még nyolc napig megfigyelés alatt tartják.

A magyarországi fertőzöttek úgy tűnik, egyelőre nem adták tovább a megbetegedést. Falus Ferenc szerint ugyanis nem jelentettek az ÁNTSZ-nek újabb új influenzás eseteket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán 19 273 fertőzöttet tartott nyilván szerte a világban. Ezek több mint fele, közel 10 ezer beteg az Egyesült Államokban található. A halottak száma 117, ebből viszont 97 beteg Mexikóban hunyt el.