Vágólapra másolva!
11 ezer szavazókör, több mint 8 millió szavazó, 8 párt vagy pártszövetség, helyi népszavazások halotthamvasztóról és városi vagyonról - ezek a június 7-i európai parlamenti választások főbb számai és egyéb érdekes eseményei. Hogyan zajlik a szavazás? Lehet-e új szavazólapot kérni, ha véletlenül rossz helyre ikszeltünk? Szavazhatunk-e máshol, mint ahol lakunk? Választási kisokos.
Vágólapra másolva!

Sólyom Lászlónak nem volt sok választása, hogy melyik napra írja ki a 2009-es európai parlamenti választásokat. A 27 EU-tagállamban únius 4-7. között lesz a szavazás és mivel bár törvény nem írj elő, Magyarországon politikai hagyomány, hogy vasárnap vannak a választások és népszavazások.

A fontosabb dátumok többségén már túl vagyunk. Április 10-ig kellett értesítést kapnia minden választópolgárnak, hogy nyilvántartásba vették, a választáson indulni akaró pártoknak 20 ezer szavazó ajánlószelvényét kellett összegyűjteniük, ezt a május 8-i határidőre nyolc párt vagy pártszövetség teljesítette. Ők annyi jelöltet indíthatnak listájukon, amennyi az összes kiosztható mandátum háromszorosa - azaz 66-ot.

Mit tehetünk még és mi történik ezután?

Aki nem lesz a lakóhelyén vasárnap, az péntekig személyesen vagy meghatalmazott útján jelezheti az otthonához tartozó választási irodában, hogy Magyarországon belül hol akar voksolni (a külképviseleteken szavazók május 22-ig jelezhették, hogy kérik a névjegyzékbe való felvételüket). Szintén a helyi választási irodától lehet mozgóurnát igényelni, ha valaki mozgásában korlátozott, kórházban vagy éppen börtönben van. Az igényt csak írásban lehet benyújtani.

Június 6-án szombaton 0 órától kampánycsend lép életbe, ami vasárnap 19 óráig tart majd. Ekkor tilos mindenfajta kampánytevékenység, pártreklámozás, plakátozás, médiahirdetés.

Az EP-választásokon az egész ország egy nagy szavazókörzet, amely 10 932 belföldi szavazókörből és 100 külképviseleti szavazóhelyből áll. Összesen 8 075 902 magyar szavazhat az EP-választáson - olvasható az Országos Választási Bizottság (OVB) honlapján - közülük 3841-en külföldön voksolnak (ők a választásra jogosultak kicsit több mint 0,047 százalékát teszik ki). A választás is külföldön, az amerikai külképviseleteken kezdődik majd el június 6-án, helyi idő szerint reggel 6 órakor. Itt szombat este 19 óráig voksolhatnak. A többi külképviseleten helyi idő szerint vasárnap reggel 6-19 óráig lehet majd szavazni. A külföldön leadott szavazatoknak június 11-ig kell beérkezniük a magyarországi választási irodához.

Aki nem jelzi külön, hogy hol szeretne szavazni, az a lakóhelye szerinti szavazókörben választhat vasárnap (ezen a linken megtalálja, hogy pontosan melyik szavazókörbe kell mennie). Szavazni érvényes személyivel, útlevéllel, vagy 2001 után kiállított új típusú jogosítvánnyal, illetve lakcímkártyával lehet.

A választási bizottságtól mindenki megkapja a szavazólapot - amit átadás előtt pecsételnek le - és a borítékot, majd aláírja a névjegyzéket. Nyolc pártlista lesz a szavazólapon, érvényesen szavazni úgy lehet, ha két egymást keresztező vonalat (+ vagy X jelet) teszünk az egyik párt neve feletti körbe. A szavazólapot össze kell hajtogatni, bele kell tenni a borítékba, majd be kell dobni az urnába. A kitöltést egyszer el lehet rontani, ez esetben vissza kell adni a szavazólapot a választási bizottságnak, amely jegyzőkönyv kiállítása után ad egy újat.

Azok a pártok küldhetnek képviselőt Brüsszelbe és Strasbourgba, amelyekre a választók legalább 5 százaléka szavaz. 22 képviselőhelyet osztanak szét a küszöböt átlépő pártok között. A megválasztott képviselők mandátuma 5 évre, azaz 2014-ig szól. A jogi értelemben hivatalos végeredmény június 13-ára várható, de az már nagy valószínűséggel június 7-én este kiderül, hogy melyik párt mennyi helyet szerez az EP-ben.

Az induló pártok listája a szavazólapon lévő sorrendjük szerint (a linkek az [origo] által a listavezetőkkel készült interjúkra irányítanak):

1. Fidesz-KDNP
2. SZDSZ
3. MCF Roma Összefogás
4. Magyar Kommunista Munkáspárt
5. MSZP
6. Jobbik Magyarországért Mozgalom
7. Lehet Más a Politika - Humanista Párt
8. MDF

Helyi népszavazások a biomassza-erőműtől a városőrségig

Június 7-re időzítettek nyolc helyi népszavazást is az OVB honlapja szerint. A Veszprém megyei Balatonfűzfő-Fűzfőgyártelepen biomassza-erőmű épülne, a lakossági támogatottság felméréséhez írtak ki népszavazást. Szintén infrastruktúráról szavaz a Győr-Moson-Sopron megyei Ebergőc is. Itt azért írtak ki népszavazást, hogy ne épülhessen a településen halotthamvasztó (a témáról bővebben itt olvashat).

Hajdú-Biharban két település is voksoltat az EP-választás mellett másról is. Bedő és Körösszakál népe gyakorlatilag az egyesülésről szavazhat, arról döntenek az itt élők, hogy alakuljon-e társult képviselőtestületük. A szabolcs-szatmár-beregi Gávavencsellőn a kérdés az lesz, hogy a község Paszabcsúcs és Szabadságtelep nevű részeit Nyírtelekhez csatolják-e. A tolnai Udvariban pedig Alsópél területrész sorsa kérdéses, népszavazás dönti el, hogy csatlakozzon-e Sárszentlőrinchez.

Esztergomban arról kérdezik meg a választókat, hogy "a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére". Budapesten is lesz egy népszavazás: a XVIII. lerület arról írt ki népszavazást, hogy létesítsen-e az önkormányzat városőrséget a kerületben.

Időközi választások június 7-én

Egy időközi választást is rendeznek Baranya megye 3. számú országgyűlési választókörzetében. Toller László volt MSZP-s képviselőt ugyanis cselekvőképtelenné nyilvánították, így elvesztette parlamenti mandátumát. A körzethez Pécs egy része, illetve néhány környező község tartozik. Szavazni Pécsett két helyen, Görcsönyön és Pellérden lehet majd.

Önkormányzati időközi választások is lesznek június 7-én. Polgármestert Magyaregregy, Sumony és Zemplénagárd választ. Sumony a teljes - ötfős - képviselőtestületet is megújítja. Egy-egy önkormányzati képviselői helyre választanak új embert Sárospatakon, Tiszaújvárosban, Üllőn és Várpalotán.