Már Bajnai is Orbánt védi

Vágólapra másolva!
Védelmébe vette Bajnai Gordon miniszterelnök Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, akit egyik májusi kampánybeszéde miatt több ország vezetői is kritizáltak. Bajnai szerint méltatlanul nevezték Orbánt neofasisztának, bár valóban nem kellett volna provokatív és félreérthető megjegyzéseket tennie.
Vágólapra másolva!

"Méltatlan megjegyzésekkel" illették szlovákiai politikusok Orbán Viktort, a Fidesz elnökét" - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön Krakkóban, ahol a visegrádi csoport kormányfőivel találkozott. "Nem igaz, amit az egyik szlovákiai párt vezetője mondott, (...) Orbán Viktor nem neofasiszta" - mondta a magyar kormányfő újságíróknak nyilatkozva, hozzátéve, hogy "bár nem tiszte megvédeni a Fidesz elnökét, ezeket a kijelentéseket mindenkinek vissza kell utasítania".

A miniszterelnök szerint a magyar ellenzéki vezető múlt heti esztergomi kijelentései nyomán Pozsonyban kialakult feszültségbe belejátszik a Szlovákiában zajló európai parlamenti választási kampány. "Ezek a konfliktusok nem szerencsések, felelőtlenség olyan állításokat tenni, amelyek konfliktust gerjesztenek" - mondta Bajnai. Hozzátette, Magyarországon is óvakodni kell a "félreérthető és provokatív" kijelentésektől.

A magyar kormányfő lengyelországi látogatásán érdemben nem tudott négyszemközti megbeszélést folytatni a szlovák kormányfővel a kérdésben, mert csak a V4-kormányfők közös szerdai vacsoráján találkoztak. Bajnai elmondta: a kézfogásnál jelezte Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, hogy aggodalommal tölti el az, ami az elmúlt hetekben a szlovák-magyar viszonyban történt. Bajnai javaslatára abban maradtak, hogy telefonon fognak konzultálni ezekről az ügyekről.

A Fidesz elnöke május végén Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen megtartott választási nagygyűlésen arról beszélt: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a júniusi döntés öt évre meghatározza a magyarok súlyát az Európai Parlamentben. A beszéd miatt több szlovák politikai vezető - sőt, a Magyarországra látogató német külügyminiszter is - tiltakozott, szerdán pedig nyilatkozatban ítélte el a szlovák parlament Orbán Viktor és más magyar politikusok "nacionalista kijelentéseit".

Orbánra Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke mondta azt vasárnap, hogy kampánybeszéde erősen bűzlik a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól. Válaszképpen a Fidesz bunkónak nevezte Slotát, aki bizonyította, hogy nem alkalmas a politizálásra.

Szerdán Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője is védelmébe vette Orbán Viktort, mint mondta, józan ésszel senki nem gondolhatja, hogy az ellenzéki párt vezetője neofasiszta, soviniszta vagy irredenta lenne. Szerinte a Fidesz elnöke meggondolatlan nyilatkozatot tett, ugyanakkor abszurd és túlzó, hogy egy ellenzéki politikus mondataira a szlovák kormány és parlament így reagál.