Magánszámlákra utalt pénzekről vallottak a Zuschlag-per tanúi

Vágólapra másolva!
Magánszemélyeknek utaltak át különböző összegeket a Zuschlag Jánoshoz köthető alapítványok - derült ki a szocialista politikus ellen folyó perben. A szerdai tárgyaláson olyan tanúkat hallgattak meg, akik nem álltak hivatalosan kapcsolatban a szervezetekkel, mégis a bankszámlájukon landolt a pénz. Az egyik tanú azt állította, az egyik vádlott kérésére kellett felvennie és készpénzben átadnia a pénzt.
Vágólapra másolva!

A civil szervezetek pályázatokon elnyert pénzei nehezen követhető úton vándoroltak különböző magánszemélyekhez, majd Zuschlag Jánoshoz és vádlott-társaihoz - ez derült ki szerdán a Zuschlag János és 15 társa ellen folyó perben kihallgatott tanúk vallomásaiból a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Az elsőként kihallgatott tanú számlájára a vádiratban is szereplő XXI. Századi Egyesülettől és az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítványtól több alkalommal utaltak pénzt. A tanú vallomása szerint 2003-2005 között az MSZP-frakció szakértőjeként a Képviselői Irodaházban dolgozott, ahol arra kérte az egyik vádlott, Őri András, hogy a számlájára átutalt összegeket vegye fel és adja át neki. Bár korábban az ügyészségen még határozottan azt állította a tanú, hogy Őri Andrásnak adta át a pénzt, a bíróság előtt már azt vallotta, hogy Zuschlag Jánosnak és Lados Istvánnak is adott át pénzt, miután az a számlájára megérkezett.

A másodrendű vádlott, Lados István viszont szembesítéskor kijelentette: nem vett át pénzt a tanútól. A tanú azt állította, hogy nem volt arról tudomása, hogy pályázati tevékenységgel összefüggésben érkeztek a pénzek a számlájára.

Egy másik tanú, aki búvároktatóként dolgozott, azzal magyarázta, hogy a Zuschlag Jánoshoz kapcsolható egyesülettől a számlájára 350 ezer forint érkezett, hogy kölcsönt kért a politikustól egy utazáshoz, amit a következő év elején visszaadott. Zuschlag másként emlékezett, szerinte egyesületi pénzből magáncélra soha nem adott kölcsönt. A szembesítés eredménytelen volt.

A következő kihallgatott tanú 2003-ban az Ifjúsági és Sportminisztériumban dolgozott mint ifjúsági turisztikáért felelős osztályvezető. Az ő felettese volt Ocsovai Tamás államtitkár, akiről Lados István azt állította, hogy ő segítette a Zuschlaghoz kapcsolódó szervezetek pályázatainak elbírálását. A tanúnak az egyesület számlájáról egymillió forintot utaltak át, ekkor már nem dolgozott a minisztériumban. A bíró kérdésére ezt azzal magyarázta, hogy kölcsönadott részletekben egy személynek egymillió forintot, és ezt utalták vissza a számlájára.

A megnevezett személy az ügy kilencedrendű vádlottjának, Prácser Lászlónak a munkatársa, aki nem áll kapcsolatban a pénzt átutaló egyesülettel. A tanú szintén azt állította: nem tudott arról, hogy egy Zuschlaghoz kapcsolható egyesület számlájáról utalták át a számlájára a kölcsönadott összeget.

A bíróság tanúkénti kihallgatásra idézte Zuschlag János édesanyját, valamint Katus Ferenc harmadrendű vádlott feleségét, de ők - élve erre vonatkozó jogukkal - nem akartak vallomást tenni. A bíró bejelentette: a júliusban kezdődő ítélkezési szünet után szeptemberben kezdődik és várhatóan december 16-ig tart a bizonyítási eljárás.

Zuschlag Jánost és társait különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják. Zuschlag 2007. szeptember 21. óta van előzetes letartóztatásban. Ügyében egy rutinellenőrzés után indult a nyomozás, amelynek eredményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több civil szervezet pályázatokon nyert támogatásainak felhasználása miatt.