Törvényes a Fidesz átváltozós kampányfilmje

Vágólapra másolva!
Nem lát kivetnivalót a Fidesz EP-kampányfilmjében a Legfelsőbb Bíróság - írja a Népszabadság. A felvétel Gyurcsány Ferenc egykori, és Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnök portréfotóihoz társít különféle negatív jelzőket. Az OVB már átengedte egyszer a filmet, de az MSZP nem hagyta megát, ezért kellett a Legfelsőbb Bíróságnak döntenie.
Vágólapra másolva!

Helyben hagyta a Legfelsőbb Bíróság azt az OVB-határozatot, amely szerint a korábbi és a jelenlegi miniszterelnök fényképét is tartalmazó film a kampány részének minősül, a jelölő szervezet népszerűsítését szolgálja, és nem sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét sem - közölte szerdai számában a Népszabadság a Fidesz kampányfilmével kapcsolatos döntést. A filmben Gyurcásny Ferenc arca változik át Bajnai Gordonévá.

A lap felidézte a OVB bíróságon megtámadott múlt pénteki döntését, amely szerint a "korrupció" szóval nem a volt és a jelenlegi kormányfőt vádolják meg konkrét bűncselekmény elkövetésével. Az OVB szerint mindössze az általuk képviselt kormányzati időszakot hozzák összefüggésbe olyan negatív jelenségekkel, mint a hazugság vagy a munkanélküliség.

A Legfelsőbb Bíróság szerint a Fidesz kampányfilme nem tényeket állít, hanem politikai véleményt tartalmaz. A bíróság szerint a jelölő szervezetek feladata, hogy saját programjukat megismertessék, a törekvéseikkel ellentétes közléseket pedig helyreigazítsák - ismerteti a döntést a lap.

A beadványban azt is kifogásolták, hogy kampányfilm nem kötődik az EP-választáshoz, mivel nem tartalmazza a választási eljárási törvényben meghatározott elemeket, például a program ismertetését. A bírák álláspontja viszont az, hogy a film egyértelműen utal a június 7-i voksolásra, és kifejezetten arra hív fel, hogy az emberek egy bizonyos pártra szavazzanak - olvasható a Népszabadságban.