Vasárnapig figyelik a H1N1-fertőzött brazil ismerőseit

Vágólapra másolva!
Egészen a hét végéig megfigyelés alatt tartják azt a néhány tucat embert, akik kapcsolatba kerültek a Magyarországon azonosított H1N1-es turistával. A továbbfertőzés lehetőségét a tiszti főorvos szerint vasárnapig nem lehet kizárni. Romániában és Szlovákiában már jelezték, hogy 1-1 esetben az országon belül is továbbfertőzött az új típusú influenza.
Vágólapra másolva!

Bár a vizsgálatok nem mutattak ki újabb H1N1-fertőzést Magyarországon, továbbra is van esély arra, hogy a vírust behurcoló turista továbbadta a betegséget a környezetének - mondta az [origo]-nak kedden Falus Ferenc országos tiszti főorvos. A betegség lappangási ideje az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint körülbelül 8 nap, a magyar hatóságok a biztonság kedvéért 10 napig tartják megfigyelés alatt a vírussal potenciálisan megfertőzött személyeket.

Magyarországon múlt csütörtökön mutatták ki a vírust egy New Yorkból érkező brazil állampolgárban, a vírus azonosítása után néhány tucat embert vettek megfigyelés alá (erről bővebben itt olvashat). Csütörtöktől számítva a 10 nap e hét vasárnapján telik le, addig tehát tovább figyelik a brazillal kapcsolatba került emberek esetleges tüneteit - mondta Falus. Akik ezután, jövő hétfőn vagy később betegednének meg, azok már biztosan valaki mástól kapták el a kórt - tette hozzá.

Az európai járványügyi központ (ECDC) szerint Európán belül a vírus továbbterjedését eddig Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Szlovákiában és Romániában igazolták. A többi európai országban, ahol a H1N1 megjelent, a vírust turistáknál mutatták ki, és azok nem fertőztek meg másokat az országon belül.

A WHO hétfő reggeli adatai szerint eddig a világ 62 országában összesen 17 410 új típusú influenzás esetet regisztráltak, ebből 115 volt halálos. A legtöbb esetről továbbra is az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada számolt be. A Mexikóból származó, sertés-, madár- és emberi influenzából mutálódott vírus a WHO szerint továbbra is világjárvánnyal fenyeget.