Igazgatójukért sztrájkolnak a pécsi roma gimnázium tanulói

Vágólapra másolva!
A régi igazgatónőért tüntettek a pécsi Gandhi Gimnázium tanulói, mivel az iskola kuratóriuma eltávolította a posztról. A diákok mellett a szülők, a tantestület és a diákönkormányzat sem adta áldását a döntéshez. Állítólag azért kellett távoznia a posztról, mert nem roma származásúként állt a romák számára létesített gimnázium élén. A kuratórium az igazgató nem megfelelő végzettségével indokolta az elmozdítást.
Vágólapra másolva!

Ülősztrájkot folytatott az ország egyetlen roma nemzetiségi középfokú oktatási intézménye, a pécsi Gandhi Gimnázium mintegy 50 tanulója kedden. Ezzel tiltakoznak igazgatójuk, Csovcsics Erika távozása, és az új vezető kinevezése miatt.

"Nem vettünk részt a negyedik és az ötödik órán, hogy tudtára adjuk az iskolát felügyelő közalapítvány kuratóriumának: azt szeretnénk, ha a gimnázium élén továbbra is Csovcsics Erika állna" - mondta Balogh Krisztina tizedik osztályos tanuló, a demonstráció egyik szervezője.

Mint mondta, a diákok szeretik Csovcsics Erikát, aki az iskola közlekedési balesetben elhunyt alapítója, Bogdán János özvegye. Az eltávolított igazgatónő személyes, jó kapcsolatot ápolt a diákokkal, és hosszú éveken át bizonyította alkalmasságát. Ugyanez nem mondható el az őt a poszton követő Gidáné Orsós Erzsébetről, hiszen ő alig egy éve tanít az iskolában. A demonstrálók követelésüket petícióban is megfogalmazták, aláírták, és azt a kuratórium tagjainak kívánják eljuttatni.

Az ülősztrájk előzménye, hogy a januárban megváltozott összetételű kuratórium a közelmúltban úgy döntött, hogy július elsejével Csovcsics Erika helyett Gidáné Orsós Erzsébetet bízza meg az igazgatói poszttal. Mindezt annak ellenére tették, hogy a tantestület, a szülők és a diákönkormányzat sem támogatta a lépést.

Várnai Márton, a kuratórium elnöke kedden újságíróknak azt mondta, hogy az új vezetőt pályázat útján, törvényesen választották meg, személyében minden szempontból alkalmas, felkészült vezető kerül a gimnázium élére. Hozzátette, hogy a jelenlegi igazgató, Csovcsics Erika nem felelt meg a törvényi feltételeknek, mert nincs meg a szakirányú végzettsége, és egy évtizede lett volna ennek pótlására.

A kuratóriumi elnök megjegyezte, hogy Csovcsics Erika a jövőben is taníthat az intézményben, a demonstráció miatt pedig egyetlen diáknak sincs mitől tartania. Várnai Márton azt pedig határozottan cáfolta, hogy Csovcsics ellen szólt nem roma származása. Azt mondta, a döntésnél kizárólag a törvényességet, az alkalmasságot tartották szem előtt.

Csovcsics Erika elismerte, hogy bár magyar-angol szakos főiskolai és szociológia szakos egyetemi diplomája van, nincs meg a közoktatási vezetői képesítése. Ezt fél év múlva szerezné meg, de ennek hiányát az előző két kuratórium nem kifogásolta.

A döntéshozók nehezményezték azt is, hogy szerintük nem elég erős az iskola cigány kisebbségi arculata, nem elég sok az erre irányuló program. Kritikaként fogalmazták meg azt is, hogy nem volt roma a vezetésben.

"Én az alkalmasságot néztem mindig és nem a származást. A tizenöt évvel ezelőtt kidolgozott koncepciót tartottam szem előtt, miszerint az innen kikerülő diákok továbbtanulnak, közülük többen idővel beletanulnak a vezetésbe, és esetleg visszatérnek hozzánk" - mondta Csovcsics Erika. Gidáné Orsós Erzsébet nem kívánt nyilatkozni.