Vágólapra másolva!
Szerda délben gyógyultnak nyilvánították azt a férfit, akinél másodikként mutatták ki a H1N1 vírust Magyarországon - mondta Falus Ferenc országos tisztifőorvos. A magyar férfi május 30-án érkezett haza New Yorkból, tünetei már itthon jelentkeztek. Kórházi kezelésre nem volt szükség, a férfi csak gyógyszert kapott, környezete nem fertőződött meg a vírussal. A férfit hazaengedték, de tíz napig megfigyelés alatt tartják.
Vágólapra másolva!

Szerda délben gyógyultnak nyilvánították azt a H1N1 vírussal fertőzött budapesti férfit, aki hétfőn influenzás tünetekkel jelentkezett a László Kórház ambulanciáján. Az elvégzett vizsgálatok szerint a fertőzést az új H1N1 influenzatörzs okozta - írta az Egészségügyi Minisztérium kedd esti közleményében. A május 30-án New Yorkból hazatért férfi meggyógyult ugyan, de tíz napig megfigyelés alatt tartják - mondta az [origo]-nak szerdán Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

Falus szerint a megfigyelés nem jelenti azt, hogy a férfit karanténba zárták volna: folyamatos kapcsolatban állnak vele, de hazaengedték otthonába. A férfi barátnőjével együtt utazott, aki szintén megbetegedett, de gyógyszer szedése után még a hazaérkezése előtt meggyógyult. A nő mintáiból nem lehetett a vírust kimutatni - olvasható az egészségügyi tárca közleményében. A férfi közvetlen környezetében, ismerősei körében nem találtak fertőzöttet.

A férfi tünetei már Magyarországon jelentkeztek. Falus Ferenc azt mondta, hogy a vírust nem a speciális reptéri kamerák szűrték ki, mivel érkezésekor még csak lappangott benne a betegség és a lappangó vírust semmilyen módszerrel nem lehet kimutatni. A férfi magán tapasztalt gyanús tüneteket és ezért ment el orvoshoz.

A tárca közleménye szerint a betegség enyhe hőemelkedéssel, fáradékonysággal járt, így a férfi kórházi kezelésére sem volt szükség, csak gyógyszert kapott.

Tíz napig tartó megfigyelés

Magyarországon először múlt héten mutatták ki az új típusú influenzát. Erről pénteken számolt be Székely Tamás egészségügyi miniszter. A beteg egy New Yorkból érkező brazil férfi volt, akit az egri kórházban kezeltek, és idő közben már meggyógyult. Falus Ferenc szerint a férfi eredeti terveinek megfelelően valószínűleg már elhagyta az országot. (Erről itt olvashat.)

A múlt heti eset kapcsán néhány tucat embert vettek megfigyelés alá. A betegség lappangási ideje az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint körülbelül 8 nap, a magyar hatóságok a biztonság kedvéért 10 napig tartják megfigyelés alatt a vírussal potenciálisan megfertőzött személyeket. Csütörtöktől számítva a 10 nap e hét vasárnapján telik le, addig tehát tovább figyelik a brazillal kapcsolatba került emberek esetleges tüneteit - mondta kedden az [origo]-nak Falus Ferenc.

Az európai járványügyi központ (ECDC) szerint Európán belül a vírus továbbterjedését eddig Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Szlovákiában és Romániában igazolták. A többi európai országban, ahol a H1N1 megjelent, a vírust turistáknál mutatták ki, és azok nem fertőztek meg másokat az országon belül.

A WHO hétfői adatai szerint eddig a világ 64 országában összesen több mint 19 ezer új típusú influenzás esetet regisztráltak, ebből 117 volt halálos. A legtöbb esetről továbbra is az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada számolt be. A Mexikóból származó, sertés-, madár- és emberi influenzából mutálódott vírus a WHO szerint továbbra is világjárvánnyal fenyeget.