Vágólapra másolva!
További négy vádlottra is életfogytiglani fegyházbüntetést kér az ügyészség az olaszliszkai lincselés büntetőperében. Az ügyészség úgy gondolja, hogy minden vádlottnak a lehető legmagasabb büntetést kellene kapnia, a pénteki első fokú ítélet azonban csak két emberre szabta ki azt.
Vágólapra másolva!

Súlyosbításért fellebbezett az olaszliszkai emberölés büntetőperében a Borsod megyei főügyészség. Martossy György ügyészségi sajtószóvivő szerint kedden további négy vádlottra kérték a legsúlyosabb, életfogytiglani fegyházbüntetés kiszabását.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt 2006. október 15-én a gyermekei szeme láttára verték agyon Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel nyolc embert vádoltak. Az autóval elsodort lány egyébként az eset során nem sérült meg, csupán az árokba esett.

A Borsod megyei bíróság múlt pénteken - nem jogerősen - életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a kislány apját: a férfi legkorábban 30 év múlva szabadulhat, mert az indoklás szerint személye különösen veszélyes a társadalomra. Öt további vádlott, köztük a kislány anyja és egyik bátyja 15 év fegyházbüntetést kapott. A két fiatalkorú vádlottra - így a kislány másik bátyjára is - 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.

Az elsodort kislány apjára és a lány egyik bátyjára ezzel a törvényi maximumot szabta ki a Borsod megyei bíróság. A többi vádlott büntetése esetében viszont az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. Az elsőrendű vádlott, a kislány másik bátyja még nem volt húszéves a bűncselekmény elkövetésekor, így ő nem kaphat életfogytiglani ítéletet, de a meggyilkolt tanár autójának összetöréséért további büntetési tételeket kaphatna az ügyészek szerint. A többi nagykorú vádlott esetében az ügyészség életfogytiglani fegyházbüntetést kér.

A pénteki bírósági ítélet ellen a vádlottak is fellebbeztek, ők a büntetési tételek enyhítéséért.