Vágólapra másolva!
Keddtől csütörtökig kiszállítják az összes szavazólapot a választókerületi székhelyekre, majd innen tovább a 11 ezer szavazókörbe. Több mint 8 millió szavazólapot visznek ki, több mint 14 ezer dobozban és 40 kamionon. Az összes szavazólap lefedné a komplett belvárost, ami nem is csoda, hiszen a hivatalos ív másfél A4-es lap nagyságú lett.
Vágólapra másolva!

Kedden kezdik kiszállítani a június 7-i európai parlamenti (EP) választásra a szavazólapokat az Állami Nyomdából. A dokumentumok és más szavazási kellékek a tervek szerint csütörtökig mindenhova megérkeznek. A szavazólapokat és jegyzőkönyveket az Állami Nyomdában szigorú biztonsági intézkedések mellett nyomtatták és csomagolták, megyénként külön-külön.

A 8 342 500 szavazólapot, az ugyanannyi borítékot, valamint a többi választási kelléket a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyeire, összesen 161 helyszínre szállítják ki szigorú őrizet mellett. Innen később továbbítják azokat a mintegy 11 ezer szavazókörbe. A szavazóköri dokumentumokat és kellékeket 14 107 dobozban, 40 kamionnal juttatják el az említett központokba.

A szavazólapok nyomtatásához mintegy 90 tonna papírra volt szükség. Ha mindezt egymásra helyeznék, körülbelül 835 méter magas oszlop lenne az eredmény, kiterítve pedig majdnem egy négyzetkilométer felületű lenne, tehát lefedné a főváros V. kerületét.

A választási dokumentumok nyomtatására a költségvetésben mintegy 300 millió forintot különítettek el, ennek egyharmadát a szavazólapokra fordították. Egy szavazólap előállítása 12 forintba került, és többféle biztonsági jellel is ellátták, így például mikroírással és uv-alnyomattal. Ez utóbbi az uv-lámpa alatt egyebek mellett a választás évét, 2009-et mutatja a szavazólap jobb felső sarkában.

A szavazólapok és borítékok mellett a szavazókörökbe szállítanak továbbá 121 kilométer nemzeti színű szalagot (ezzel zárják le az urnákat), 60 kilométer nemzeti színű zsinórt (ezzel a szavazófülkében lévő tollat rögzítik), több százezer tollat, és a szavazatszámláló bizottság tagjai által viselendő kitűzőket. A szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság tagjai csak a hivatalos tollat használhatják, és a fülkékben is elhelyeznek egy-egy tollat a voksoláshoz.

A választáson az a párt, vagy pártszövetség állíthatott listát, amely legalább 20 ezer hitelesített ajánlószelvényt összegyűjtött. A szavazólapon a pártok sorrendjét sorsolással döntötte el az Országos Választási Bizottság. Az első helyen a Fidesz-KDNP közös listája szerepel majd, ezt az SZDSZ, az MCF Roma Összefogás Párt, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), az MSZP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt (LMP-HP) közös listája követi, és az MDF listája zárja.

A szavazólapon szerepel a pártok emblémája, a karika, amelynek beikszelésével a szavazat leadható, a párt bíróságon bejegyzett neve és rövidítése, valamint a legfeljebb 22 jelölt neve. A szavazólapon egymás mellett szerepel a nyolc pártlista, így a szavazólap széles: mintegy másfél fekvő A4-es lap méretű. A boríték mérete azonban változatlan, így a szavazólapot legalább háromszor kell összehajtani, hogy beleférjen.