Elhagyhatta az országot a H1N1-fertőzött turista

Vágólapra másolva!
Az országos tisztifőorvos szerint minden bizonnyal már elhagyta Magyarországot az a brazil férfi, akinél először mutatták ki hazánkban az új típusú influenzavírust. Továbbra sem találtak senkit, aki elkapta tőle a fertőzést, de még figyelik azokat, akikkel kapcsolatba került.
Vágólapra másolva!

Nagy valószínűséggel elhagyta az országot az új influenzavírussal fertőzött brazil férfi; a vele kapcsolatba lépett személyek állapotát folyamatosan vizsgálják és figyelemmel kísérik - nyilatkozta az országos tisztifőorvos, Falus Ferenc vasárnap este. Hozzátette, további fertőzöttről eddig nem tudnak.

A tisztifőorvos szerint a szombaton lefolytatott vizsgálatok eredményei negatívak lettek, a vasárnapi vizsgálatokkal kapcsolatban pedig nem kapott olyan hírt, hogy valaki másnál felmerült volna a vírus gyanúja. Pénteken derült ki, hogy a brazil férfi Egerben lett beteg, beutalták a helyi kórházba, ahol mintát vettek tőle, amelyből az Országos Epidemiológiai Központ kimutatta a H1N1 vírust. (Erről részletesen itt olvashat.)

Falus Ferenc még szombaton azt mondta, hogy a magyarországi járványügyi helyzeten ez az eset nem változtat, Magyarországon a veszély nem lett nagyobb, azonban továbbra is fenntartják az influenzafigyelő rendszert.