Simor levélben utasította vissza Orbán offshore vádjait

Vágólapra másolva!
Simor András jegybankelnök levélben utasította vissza Orbán Viktor Fidesz-pártelnök vádjait, miszerint Simor egyik cége offshore lenne, azaz kikerülné a hazai adózást. Simor azt írta, hogy cége egy EU-tagállamban bejegyzett, adót szabályosan fizető cég. Szíjjártó Péter fideszes kabinetfőnök szintén levélben válaszolt Simornak: szerinte Ciprus ugyan EU-tag, de "nem éppen az átláthatóan gazdálkodó, törvénytisztelő, példás adófizető üzletemberek gyűjtőhelye".
Vágólapra másolva!

A jegybankelnök tagadja, hogy offshore cég lenne a tulajdonában. Simor András erről Orbán Viktor Fidesz-elnökhöz címzett levelében ír, amelyet a Magyar Nemzet online kiadásában közölt vasárnap. A levélre Szijjártó Péter úgy reagált: nem a Fidesz feladata annak eldöntése, hogy Simor András offshore cége követett-e el törvénysértést, "eldöntik azt majd az arra illetékes hatóságok".

A jegybankelnök május 28-án keltezett levelében Orbán Viktor szavaira válaszolt, aki egy sajtótájékoztatón azt mondta: "torkig vagyok azzal a helyzettel, amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter kimenti vagyonát az adózás elől offshore cégekbe, majd ezután pénzhiányra hivatkozva, megszorításokkal sarcolja meg az embereket."

Simor András közölte: sem tulajdonában, sem érdekeltségében nincs offshore cég, mindössze egyetlen külföldi bejegyzésű társaság, a Trevisol Management Services Ltd. elnevezésű cég az övé. Ez viszont az Európai Unió egyik tagállamában bejegyzett, a helyi adójogszabályok alapján adót fizető (onshore) cég.

A jegybankelnök szerint a társaságnak Magyarországról semmilyen jövedelme, árbevétele nem származott, a társaság Magyarországról semmilyen átutalást nem kapott.

Simor András szerint Orbán Viktor szavai alkalmasak a jegybankelnök jó hírnevének megsértésére, valamint a nemzeti bank tekintélyének csorbítására, ezért felszólította arra, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló kijelentésektől. Az MNB elnöke közölte: levelét az őt kinevező Sólyom László köztársasági elnöknek is megküldte.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője válaszlevelében azt írta: szerinte a szóban forgó Trevisol Management Services Ltd., amelynek Simor 100 százalékos tulajdonosa, offshore cég, és mint ilyen, "alkalmas az adófizetési kötelezettség kijátszására." A fideszes politikus szerint "mindenki számára világos, hogy Ciprus nem éppen az átláthatóan gazdálkodó, törvénytisztelő, példás adófizető üzletemberek gyűjtőhelye."

Levelében azt írja, hogy nem a Fidesz feladata annak eldöntése, hogy Simor András offshore cége követett-e el törvénysértést, "eldöntik azt majd az arra illetékes hatóságok". Szijjártó Péter azt is hozzátette, hogy lehetetlen megsérteni a jegybankelnök jó hírnevét, mert "az jelenleg nem létezik".