Vágólapra másolva!
Terrorizálja és félelemben tartja egy fiú testvérpár az egész általános iskolát a Tolna megyei Faddon. Az iskolaigazgató szerint a tizenéves gyerekek verik, bántják társaikat, az iskola és a helyi önkormányzat mégis tehetetlen, mert a törvény szerint nem lehet kicsapni őket. Az illetékes pedagógia szakszolgálat nem lép, mert nem tudják hová tenni a két agresszív gyereket. A minisztérium pedig azt bizonygatta, mennyi mindent tett az iskolai erőszak ellen, de a konkrét esetről hallgatott.
Vágólapra másolva!

"Már mindent megpróbáltunk, fordultunk a családsegítő szolgálathoz, a jegyzőhöz, a pedagógia szakszolgálathoz, a gyámügyhöz, többször kihívtuk a rendőrséget, de minden hiába" - mondta az [origo]-nak Bitay Éva, a faddi Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója. Az intézményben egy 12 és 14 éves fiú testvérpár miatt alakult ki patthelyzet, akik az iskola szerint erőszakos viselkedésükkel veszélyesek a többi diákra, de az érvényes jogszabályok alapján nem tudják eltávolítani őket az iskolából.

Bitay Éva szerint a problémák már akkor - közel másfél évvel ezelőtt - elkezdődtek, mikor a család a nagyközségbe költözött, és a fiúk az iskolába kerültek. Múlt hét csütörtökön és pénteken, majd a héten azonban olyan verekedések törtek ki az iskolában, hogy a rendőrséget kellett riasztani, az iskolaigazgató szerint ezúttal is a két testvér felelős a rendbontásért.

Buda Bernadett, a Szekszárdi Rendőrkapitányság sajtóreferense a nyomozás érdekei és a személyiségi jogok miatt annyit közölt az [origo] kérdésére: garázdaság vétsége miatt járnak el egy fiatalkorú - vagyis 14. életévét már betöltött - személy, és három gyerekkorú személy ellen. A sajtóreferens hozzátette: mivel a három 14 évesnél fiatalabb gyerek életkora miatt nem büntethető, velük szemben valószínűleg meg fogják szüntetni az eljárást.

Az iskolaigazgató szerint a testvérpár provokálta ki ezúttal is verekedést, szerint teljesen kezelhetetlenek, agresszívak, rendszeresen bántják, terrorizálják diáktársaikat. "Az egy dolog, hogyan beszélnek a tanárokkal, vagy letolják a nadrágjukat és mutogatják magukat. Egy esetben körömreszelővel felhasították egy gyerek bőrét, legutóbb már egy nagypengéjű kést vettünk el tőlük" - sorolta az igazgató, aki úgy írta le: a gyerekek néha szabályosan tombolnak, teljesen kivetkőznek magukból, láthatóan nem csak nevelési, pszichés problémáik is lehetnek, de sikertelenül próbálták pszichológushoz vinni őket.

Az iskolaigazgató szerint a szülők egyáltalán nem törődnek a gyerekekkel, és azt állította, utolsó beszélgetésükkor már az édesapa maga is elismerte, hogy nem tud bánni velük. A pedagógus azt állította, a család legidősebb, 16 éves gyermekét azért kellett szintén ebben az iskolában hivatalosan magántanulói státuszba venni, mert még tanköteles, a szülők viszont azt sem tudják, hol van a lányuk. A kisebb testvérekkel is egyre több a probléma, a 12 és 14 éves fiút viszont a pedagógus szerint olyan intézetben kellene nevelni, ahol speciális szakemberek foglalkoznának velük.

Az iskolába járnak panaszkodni a helybeliek

Az iskolaigazgató állította, minden tőlük telhetőt megtettek, a két gyerek miatt például átalakították az ügyeleti rendet, így jelenleg az összes pedagógus az összes szünetben felügyeli a rendet. "174 másik gyerek is jár ide, nem lehet mindegyikük mellé külön tanárt állítani" - mondta Bitay Éva, aki attól tart, a többi szülőnek elege lesz, és kiveszik gyerekeiket az iskolából. "Ha fegyelmezni próbáljuk őket, azt kiabálják, hogy rasszisták vagyunk" - utalt az igazgató arra, hogy egy roma család gyerekeiről van szó.

A jogszabályok szerint a két tanköteles gyereket csak akkor lehetne eltanácsolni a faddi iskolából, ha más intézmény átvenné őket. Mivel speciális tagozatra járnak, februárban megpróbálták felvetetni őket a kollégiumi elhelyezést is nyújtó iregszemcsei speciális iskolába, amely fogadta volna őket, az iskolaigazgató szerint azonban - az apa közbenjárására - a faddi jegyző végül ehhez nem járult hozzá.

Pedig az igazgató állítása szerint a két fiú nem csak az iskolásokra veszélyes, előfordult, hogy helybeli idős ember az iskolába jött be panaszkodni, amiért téglákkal dobálták meg a házát. "Behozták a nagy követeket megmutatni, de ezt végképp nem a mi feladatunk megoldani" -mondta az iskolaigazgató. Szerinte hiába értesítették a helyzetről többször is a rendőrséget, azt a választ kapták, hogy a fiúk kora miatt nem tehetnek semmit.

Gyakrabban jár feléjük a rendőrség

A családot próbáltuk elérni, de semmilyen hivatalos elérhetőségük nincsen, az iskolaigazgató úgy tudja, önkényesen költöztek be a település egy lakatlanul álló házába. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét, Bolgár Sándort sikerült elérnünk, de nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott, szerinte nem kisebbségi kérdésről van szó.

A faddi önkormányzat jegyzője, Herczig Gáborné az [origo]-nak azt mondta: miután az erőszakos cselekmények a múlt héten szinte mindennapossá váltak, a napokban kezdeményezte a gyámhivatal eljárását, és behívták a szülőket is. "A rendőrségtől pedig azt kértük, hogy gyakrabban ellenőrizzenek a család lakóhelyénél, valamint az iskolánál, hogy így csökkenjen a településen kialakult félelem" - mondta.

Nincs hová tenni őket

A jegyző azt állította, azért nem sikerült korábban a gyerekeket egy másik, speciális intézményben elhelyezni, mert ehhez hiányzott az illetékes, Tolna megyei pedagógiai szakszolgálat szakvéleménye. Szerdán pedig a jegyző szerint újabb levelet kaptak a pedagógiai szakszolgálattól, amelyben azt javasolják: mindkét gyerek maradjon a faddi iskola speciális tagozatán, ahol jelenleg is tanulnak.

Megkerestük a Tolna Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakszolgálatot, amelynek vezetője, Rajkóné Kiss Ágnes azt mondta: azért javasolták a gyerekek jelenlegi iskolában tartását, mert az egész megyében nincs olyan intézmény, ahol a két fiút el lehetne helyezni. "Az ilyen súlyos magatartási problémákkal küzdő gyerekeknek speciális gondoskodás kell, de ilyen hely nálunk nincs, így marad a jelenlegi iskola, hiszen itt jelenleg is speciális tagozatra járnak" - mondta a pedagógiai szakszolgálat vezetője. Szerinte az iskolaigazgató által említett iregszemcsei intézmény sem jelenthetne megoldást, ide sem lehet betenni problémás viselkedésű gyerekeket, mert itt más gondokkal küzdő, tanulásban akadályozott diákokkal foglalkoznak.

Hárította a kérdést az OKM

Szerettünk volna a kialakult helyzetről, és a hiányos intézményrendszerről beszélni az Oktatási és Kulturális Minisztérium illetékesével, a tárca azonban ezt elutasította, mindössze egy rövid írásbeli tájékoztatást küldtek. Mint írták, "a faddi iskolában történtek esetében az intézménynek az intézmény vezetőinek és minden érintettnek a közoktatási törvény és a vonatkozó jogszabályok szerint kell eljárniuk". Majd felsorolták, hogy az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében a minisztérium milyen intézkedéseket tett: egyeztetést kezdeményeztek az igazságügyi tárcával a pedagógusok büntetőjogi védelme érdekében és a büntetőszankciók erősítéséért, pedagógus-továbbképzéseket szerveznek, és megkezdődött az iskolapszichológusi hálózat kiépítése is.

Az oktatási minisztérium azt is közölte: kezdeményezték a közoktatási törvény módosítását, amely szerint a jegyző kötelezheti a szülőt, hogy "ha a tanulóval foglalkozó pedagógusok indokoltnak tartják, akkor megjelenjen gyermekével nevelési tanácsadáson vagy iskolapszichológusi vizsgálaton".