Vágólapra másolva!
Noha a tavaszi-nyári magyarországi időjárás nem kedvez az új mexikói vírus terjedésének, Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint nem kerülhető el, hogy Magyarországra is megérkezzen a járvány. Utazási tilalom továbbra sincs, az ÁNTSZ mindenkit óv attól, megelőzés céljából hónapokig gyógyszereket szedjen.
Vágólapra másolva!

Nem kerülhető el, hogy Magyarországon is járványt okoz az új influenzavírus, ami egyelőre nálunk még nem okozott megbetegedést - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a Ferihegyi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón, miután hazaérkezett az egészségügyi miniszterek luxembourgi tanácskozásáról.

"Sajnos az kell, hogy mondjam, hogy biztos lesznek halálesetek: minden influenzavírus és -megbetegedés okoz haláleseteket mert általában a legyengült szervezetet támadja meg, olyanokat, akiknek egyéb betegségeik is vannak, éppen ezért kell időben az intézkedéseket életbe léptetni" - mondta a miniszter.

Székely Tamás azt mondta, százezres nagyságrendben van még influenza elleni védőoltás, de a gyártót nem kérték fel, hogy további ellenanyagot gyártson, hiszen most nincs szezonja az influenzának. A miniszter szerint a tavaszi-nyári magyarországi időjárás nem kedvez igazán a vírus terjedésének, de továbbra is fenntartják az influenza-figyelő szolgálatot. A miniszterek Luxemburgban megegyeztek abban, hogy továbbra sincs szükség utazási korlátozások bevezetésére.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos a készleten lévő és a patikákban is kapható antivirális szerekkel kapcsolatban azt mondta, ezek a készítmények nem alkalmasak a betegség megelőzősére. "Mindenkit óvok attól, hogy idő előtt bármiféle gyógyszert kezdjen el szedni, esetleg hetekig-hónapokig szedjen, mert a gyógyszer éppen akkor nem lesz hatékony, amikor tényleg szükség lenne rá" - mondta. Székely Tamás szerint van elegendő raktárkészlet antivirális készítményekből. Hivatalos csatornán a WHO a gyártók rendelkezésére bocsátja majd a védőoltó anyaghoz szükséges vírusmintát, azt a WHO-tól egyszerre kapják meg az országok.

Géppel szűrik ki Ferihegyen a fertőzötteket

Falus Ferenc elmondta, hogy csütörtök óta 52 gyanús esetet regisztráltak a reptéren, egy részük a hét elején felállított ellenőrző pultoknál jelentkezett, másik részüket a csütörtök óta működő infrakamera szűrte ki. Minden esetben negatív volt a további vizsgálati eredmény.

Az infravörös kamera működésének lényege, hogy nem az emberi hőt, hanem az emberből kijövő elektromágneses sugárzás infravörös tartományát és annak változását vizsgálja. Ha valakinél a gép kockázatot érzékel, a tiszti orvosi szolgálat helyszínen tartózkodó szakembereinél nyomtatott formában megjelenik a fejéről készült infrafelvétel és az illető fotója. Az ÁNTSZ munkatársai ezután megkezdhetik a konzultációt. Falus Ferenc az MTI-nek azt mondta: az adatfelvétel problémamentesen zajlik, és az utasok együttműködése is példaértékű.

Székely Tamás az európai egészségügyi miniszterek csütörtöki, luxembourgi tanácskozásáról azt mondta, hogy a tagországok tárcavezetői értékelték a védekezésben eddig megtett lépéseket, megállapodtak a további szoros együttműködésben, és határoztak arról, hogy ezentúl nem a sertésinfluenza elnevezést használják, hiszen ez már egy új vírus. Meghatározták továbbá azokat az egészségi állapotokat, amelyek alapján valakit vírusfertőzöttnek kell kezelni.