Történetet gyárt Bolívia a Rózsa-ügyben a magyar nagykövet szerint

Vágólapra másolva!
Pár napot csúszhat a bizonyítási eljárás a Bolíviában terrorizmussal gyanúsított magyar férfi, Tóásó Előd ügyében, mert a vele együtt letartóztatott horvát férfi ügyvédje szeretné más bírósághoz áthelyeztetni a büntetőeljárást. Az [origo]-nak Józsa Mátyás, Magyarország argentínai nagykövete arról beszélt, aggasztó, hogy a magyar egy koncepciós ügy áldozata lesz.
Vágólapra másolva!

Elhalasztották a bizonyítási eljárás megkezdését a Bolíviában letartóztatott magyar férfi, Tóásó Előd ügyében, mert a vele együtt elfogott horvát-bolíviai Mario Tadic Astorga ügyvédje eljárási hibára hivatkozva egy beadvánnyal élt - mondta az [origo]-nak Józsa Mátyás, Magyarország argentíniai nagykövete, aki minderről Tóásó ügyvédjétől értesült. A nagykövet szerint Tadic védője - akárcsak múlt héten Tóásó ügyvédje is - azt kifogásolta beadványában, hogy az ügyet La Paz-ban tárgyalják, holott a csoport Santa Cruzban működött, és itt is ütöttek rajtuk április 16-án.

Józsa Mátyás szerint valószínű, hogy ezt a beadványt is elutasítják majd, ahogy Tóásó ügyvédjének felvetése is erre a sorsra jutott. Mint mondta, az ügyet az állam integritása elleni terrorakcióként kezelik, és nem valószínű, hogy a kormányzat megengedné, hogy az ellenzék központjának számító Santa Cruzba kerüljön át az eljárás.

A magyar diplomata helyi idő szerint szerda reggel tért vissza állomáshelyére, Argentínába, miután április 21-e óta Bolíviában próbált segíteni Tóásó ügyében, illetve a kommandósakcióban lelőtt Magyarosi Árpád holttestének Budapestre szállításában.

"Hozzáírtak egy történetet"

"Ez egy szegény, szerencsétlen fiú, aki semmi mást nem tett, mint informatikusként pár technikai dolgot megcsinált Rózsa-Floreséknek. A legnagyobb bűne, hogy nem ült repülőre és jött haza, hanem belekeveredett" - mondta a nagykövet csütörtökön az [origo]-nak. A diplomata aggódik, mert szerinte Tóásó Előd mehet rá arra, hogy a bolíviai kormányzat saját politikai érdekeinek megfelelően kezeli az ügyet. Szerinte az ügyészség "koncepciós perekhez hasonlóan" egész teóriát épített fel nem létező bizonyítékokra. "Hozzáírtak egy történetet" - jegyezte meg Józsa.

A diplomata szerint az ügyészség verziója az, hogy a Rózsa-Flores vezette csoport Evo Morales elnök életére akart törni, mégpedig azt tervezték, hogy felrobbantják azt a hajót, amelyen az elnök a kormány tagjaival közösen utazott volna.

Ezt többek között egy videófelvétellel támasztják alá, amelyen Floresék állítólag a robbantásról beszélgetnek. Józsa látta az ügyészségről kikerült, 3,5 perces, a helyi televíziócsatornákon is lejátszott felvételt, és azt állítja, egyáltalán nem érthető, miről szól a beszélgetés. Szerinte valószínűleg mobillal rögzítették, azonban olyan rossz minőségben, hogy csak sustorgást lehet hallani, a hang nem kivehető. A nagykövetet a bolíviai média arra kérte, minősítse a bemutatott anyagot, ő azonban, mint mondta, erre nem vállalkozott, hiszen annyi látszik a felvételen, hogy Rózsa-Flores Eduardo valakikkel beszélget. Hozzátette, független nemzetközi szakértők vizsgálatára lenne szükség, ha az ügyészség azt akarja, hogy hiteles bizonyítékként szerepeljen a felvétel.

Nem tudják, ki volt a besúgó

Bolíviai lapok csütörtökön arról írtak, hogy a vád egyik tanúja egy titkosügynök, aki beszivárgott Rózsa-Flores Eduardo csoportjába. A lapok szerinte ez a beépült ember Mario Tadic Astorga lehet, amit alátámaszt többek között az, hogy jó egészségnek örvend, és sem La Pazba szállításakor, sem első kihallgatásán nem volt megbilincselve.

Józsa Mátyás Tóásó ügyvédjétől úgy értesült, hogy valószínűleg lehetett besúgó a csoport tagjai között, de nincs információja arra nézve, hogy ez Tadic lenne. Ezzel kapcsolatban az [origo]-nak elmondta: az ügyvéddel együtt pár napja megkérdezték Tóásót arról, mit gondol Tadicról, és a letartóztatott magyar azt mondta társáról, hogy jó viszonyban voltak. Ezt mutatja az is, hogy a börtönben Tóásó arra kérte a magyar nagykövetet, segítsen továbbítani egy levelet. "Kiderült, hogy a levél személyes jellegű, Tadic írta a feleségének. Továbbítottam a horvát nagykövetségre" - mondta Józsa.

Csütörtökön egy ellenzéki bolíviai képviselő, Pablo Benegas - aki a képviselőház Santa Cruzban vizsgálódó különbizottságának is tagja - a La Razón című bolíviai napilapnak azt mondta: szerinte Rózsa-Flores Eduardo és két társa nem tűzharcban halt meg, hanem kivégezték őket. "Nincsenek olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy tűzpárbaj lett volna az elitkommandósok és a feltételezett terrorista csoport tagjai között. Az öt szobából négyben voltak lövésnyomok, Mario Tadic szobája volt a kivétel" - mondta az ellenzéki politikus az MTI szerint.

Az unió is beszállhat

A nagykövet Tóásó bolíviai ügyvédjével együtt kedden La Pazban felkereste az európai uniós képviseletét is, ahol tájékoztatta az ügyről Kenny Bell nagykövetet és Nigel Marcus Bakert, a soros EU-elnök Csehország nevében eljáró brit nagykövetet az ügyről. Ez szerinte azt is jelenti, hogy mostantól az európai uniós nagykövetek kísérik figyelemmel a terrorizmussal gyanúsított magyar ügyének fejleményeit. Kérdésünkre ezzel kapcsolatban csütörtökön azt mondta: abban állapodtak meg a férfi ügyvédjével, hogy azonnal jelezni fogja a nagykövetség felé, ha Tóásóval nem jogszerűen járnak el. Ebben az esetben a nagykövet értesíti a Külügyminisztériumon keresztül a magyar kormányt, amely a férfi érdekében kérheti az Európai Unió közbenjárását a bajba került uniós állampolgár érdekében.

Bolíviai kommandósok április 16-án Santa Cruzban lőtték agyon a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. A bolíviai hatóságok terrorizmussal vádolják a csoportot, azt állítva, hogy meg akarta ölni Evo Morales elnököt. (A rajtaütésről bővebben itt olvashat.)