Vágólapra másolva!
Egyelőre gyanús esetet sem regisztráltak Magyarországon az új típusú influenza ellen védekező járványügyi hatóságok, akik szerint szerda óta nem változott a magyar influenzahelyzet. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a hosszú hétvégén mindenki bátran mehet majálisozni, mert nincs járvány. Állítólag két hónapon belül védőoltása is lesz Magyarországnak, a vírusellenes gyógyszerek fogyasztásától azonban óva intenek a hatóságok. Péntektől infravörös kamerákkal ellenőrzik a Ferihegyen leszálló utasokat.
Vágólapra másolva!

"Magyarországon továbbra sincs közvetlen járványveszély, az új típusú influenza vírusa nem jelent meg nálunk" - mondta az Egészségügyi Minisztériumban tartott csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatón Vojnik Mária államtitkár. Bár csütörtökön Magyarország is megemelte a járvány miatti készültséget, ez egy automatikus lépés volt, amit a világ más területein terjedő járvány miatt, a pandémiás terv előírásai alapján tettek meg. A járványügyi hatóságok továbbra is a megelőzéssel és a felkészüléssel foglakoznak, Magyarország pedig eddig még megalapozottan gyanús esetet sem jelentett az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO).

Eddig összesen 12 magyar fordult orvoshoz, de ők még azoknak a feltételeknek sem feleltek meg, ami alapján a Mexikóból származó új influenza gyanúját kimondhatjuk - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos. A szakember szerint a magyar járványügyi helyzet szerdáról csütörtökre nem változott, "nincs nagyobb veszély, mint tegnap". Az egyetlen változás, hogy már nagyobb a valószínűsége annak, hogy az országba a betegséget valaki behurcolja - tette hozzá. Ezért a hatóságok csütörtöktől szigorították a Ferihegyi repülőtéren a beérkező utasok ellenőrzését - erről bővebben itt olvashat.

"Menjenek, és ha jó idő van, kiránduljanak, majálisozzanak, nincs járvány" - ismételte meg Vojnik Mária. Az államtitkár azt mondta, hogy a megelőzésben "a józan ész szabályai adnak legjobb útmutatást", és maguk az emberek tehetik a legtöbbet azzal, ha betartják a szükséges higiénés óvintézkedéseket. (A fertőzés megelőzéséről lásd összefoglaló anyagunkat!)

A minisztérium a gyógyszerektől óv

A csütörtöki sajtótájékoztatón Vojnik Mária államtitkár figyelmeztetett, hogy a vírusfertőzés nem megelőzhető a betegség ellen hatásosnak mondott gyógyszerek szedésével. "Egészséges emberek semmiképpen ne kezdjék el a vírusellenes szerek szedését" - mondta az államtitkár: "A betegség nincs itt, ezért nincs indok arra, hogy gyógyszereket szedjünk". A gyógyszerek szedésének ráadásul kockázata is van: akik "túl hamar" kezdenek antivirális szereket bevenni, azokban kialakulhatnak a gyógyszernek ellenálló vírusváltozatok, és ezzel a gyógyszer hatástalanná válik addigra, mire tényleg szükség lenne rá - tette hozzá.

Korábban az [origo] is beszámolt róla, hogy a járvány hírére a patikákban megugrott a vírus elleni szerek forgalma. Falus Ferenc tiszti főorvos arra figyelmeztetett, hogy a gyógyszerek csak receptre kaphatóak, és az az orvos, aki egészséges embereknek is felírja őket, jogszabályt sért. "Ne akarjon senki nyomást gyakorolni a háziorvosra, hogy betegség nélkül, előre írja fel neki az influenza elleni gyógyszert" - mondta Vojnik.

A tájékoztatón több újságírói firtatta, hogy az Egészségügyi Minisztérium továbbra sem hozta nyilvánosságra, mennyi víruselleni gyógyszere van Magyarországnak. Több nyugat-európai ország az első gyanús esetek felbukkanása után beszámolt a készleteiről a lakosság megnyugtatására, Vojnik Mária és Falusi Ferenc azonban megtagadta a választ. Falus azt mondta, hogy minősített információról van szó, azaz államtitokként kezelik: a tiszti főorvos ugyanakkor hozzátette, egy járvány kezeléséhez sokkal többféle eszközre van szükség, mint pusztán gyógyszerekre, ezért az antivirális gyógyszerkészlet nagysága nem is mérvadó információ.

Vojnik annyit végül elárult, hogy a WHO előírása szerint a lakosság 15 százalékának ellátására elegendő gyógyszert kell felhalmozni, és Magyarországnak is hasonló nagyságrendű készlete van. A titkolózás ellenére Kárpáthi Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatója hétfőn az [origo]-nak elmondta, hogy "több száz kiló influenza elleni gyógyszer áll rendelkezésre az EKI egyik raktárában, biztonságos helyen". Kárpáti szerint ezt még a madárinfluenza-járvány fenyegetése idején szerezték be.

Péntektől infrakamerákkal figyelik az utasokat Ferihegyen

Infravörös, úgynevezett szomatoinfra kamerákkal felszerelt műszaki rendszerekkel vizsgálják a Ferihegyen leszálló utasokat péntektől, miután az Egészségügyi Világszervezet 5-ös riasztási fokozatot rendelt el az új típusú influenza miatt - mondta Szacsky Mihály, a rendszer kifejlesztésében részt vett szakember, aki szerint csak Magyarországon alkalmazzák ezt a legkorszerűbb technikát.

Mint mondta, a gép működésének lényege, hogy "nem az emberi hőt, hanem (...) az emberből kijövő elektromágneses sugárzás infravörös tartományát" érzékeli. A gépeket a betegségre vonatkozó paraméterek alapján állították be. Ha valakinél érzékeli a kockázatot a gép, nyomtatott formában megjelenik az utas fejéről készült infrafelvétel, valamint fotója a tisztiorvosi szolgálat helyszínen tartózkodó szakembereinél, akik ezután megkezdhetik a konzultációt - mondta Szacsky Mihály.

A hatóságokat előre beoltják

A járványra való felkészülés során az ÁNTSZ több hatósággal, köztük a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, valamint a vám- és pénzügyőrséggel is együttműködik. Vojnik Mária szerint ezeknek a szervezeteknek saját pandémiás tervük van, amely tartalmazza, hogy hogyan készüljenek a világjárványra. Ezeket a terveket az ÁNTSZ-szel összehangolják.

A hatóságok felkészülése során fontos, hogy magukat megvédjék a vírus ellen, ezért az államtitkár szerint ellenőrzik, hogy a rendőrök, vámosok és katasztrófavédelmiek is be legyenek oltva a hagyományos influenza ellen. A feltételezések szerint ez az oltás adhat némi keresztvédettséget az új típusú influenza ellen is. Ellenőrzik továbbá, hogy a hatóságoknál rendelkezésre álljanak a szükséges eszközök, például védőmaszkok, és azokat használják is.

A hatóságokkal való együttműködéshez tartozik, hogy a vámosok információkat szolgáltatnak az ÁNTSZ-nek az Észak- és Közép-Amerikából átszállással érkező utasokról, a rendőrségnek pedig abban van szerepe, hogy biztosítsa: a fertőzésgyanús személyek valóban karanténba kerülnek. Néha "rá kell beszélni az eljárás alá vont személyt, hogy a járványügyi eljárást nem kerülheti meg" - fogalmazott Vojnik, aki szerint a rendőrök csütörtöktől akár erőszakkal is elvihetik a reptérről a kórházba azokat a betegeket, akik az előzetes vizsgálatok alapján fertőzésgyanúsak, de nem akarnak résztvenni a kötelező kivizsgáláson.

Bujdosó szerint két hónapon belül lesz védőoltás

"Magyarországon két hónapon belül beadható védőoltás lesz, valószínűleg a világon elsőként" - közölte a sajtótájékoztatón Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke. Bujdosó már korábban azt ígérte, hogy napokon belül megkezdődhet a vakcina gyártása, utóbb azonban kiderült, hogy még semmilyen ígéretet nem kapott (erről itt olvashat részletesen) külföldről az együttműködésre. Most azonban azt állította, hogy konkrét igéretet kaptak rá, hogy a magyar vakcinagyártó cég megkapja a vírus vad formáját, amiből a vakcinát a magyar technológiával akár egy hónappal a külföldi gyártók előtt el lehet készíteni.

Bujdosó azt nem árulta el, hogy melyik ország adja a vírusmintát: "Nem szeretnénk, ha sajtókísérettel érkezne a vírus, de szólni fogunk, amikor itt van" - mondta. A Pandémiás Bizottság elnöke szerint már csak azon múlik a vírus megszerzése, hogy mikorra tudnak repülőjegyet venni azoknak az embereknek, akik érte mennek.

Korábban Bujdosó azt mondta, hogy Magyarország hajlandó minden módon együttműködni azzal az országgal, amelyik vírusmintát ad neki a vakcina előállításához. Ez alapján elképzelhető, hogy a vírust egyenesen Mexikóból hozzák majd, a mexikói külügyminisztérium ugyanis csütörtökön közleményt adott ki, amely szerint hat ország, köztük Magyarország kész együttműködni a mexikói hatóságokkal.

Falus Ferenc az oltásról azt mondta, hogy az idei őszi szezonális influenza elleni oltás már az új vakcinát is tartalmazhatja. A tiszti főorvos nem tudta megmondani, hogy az oltás kérhető lesz-e, kötelező, vagy csak ajánlott: "Előbb legyen meg az oltóanyag" - mondta. Vojnik ugyanakkor hozzátette: "ha kész van a vakcina, és a WHO azt javasolja, hogy oltsunk, akkor oltunk."