Nem oszlatta fel magát a fővárosi közgyűlés

Vágólapra másolva!
Szavaztegyenlőség miatt nem oszlatta fel magát csütörtöki ülésén a fővárosi közgyűlés. A feloszlatást a Fidesz és az MDF kezdeményezte, amit azzal indokoltak, hogy még mindig nem sikerült elfogadni a főváros idei költségvetését.
Vágólapra másolva!

Szavazategyenlőség miatt nem született döntés a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén az önkormányzat feloszlatásáról. A Fidesz-KDNP-MDF kezdeményezéséről név szerinti szavazással döntöttek. A feloszlatást 33 ellenzéki képviselő támogatta, az MSZP-SZDSZ-koalíció ugyancsak 33 tagja elutasította.

Az ellenzék azért kezdeményezte a közgyűlés feloszlatását, mivel a Fővárosi Önkormányzatnak még nincs éves költségvetése, amit március közepéig kellett volna elfogadni. Az indítványt ismertető Tarlós István Fidesz-frakcióvezető azt mondta: hogy a közgyűlés így az alapvető törvényi kötelezettségének sem képes eleget tenni.

A feloszlatásról szóló javaslatról hosszas vita bontakozott ki, amelynek során a frakciók kölcsönösen egymást okolták azért, hogy a városnak még mindig nincs költségvetése. Az ellenzékiek felrótták a városvezetésnek, hogy csak alibi tárgyalásokat folytatott. Tarlós szerint erre utal, hogy a főváros 2010 utáni működését befolyásoló kérdésekről nem is kívánt egyeztetni a koalíció.

A közgyűlés két fideszes tartózkodással döntött arról, hogy újabb egy hónappal meghosszabbítja a főváros átmeneti finanszírozásról szóló rendeletét. Ez alapján költségvetés hiányában is tovább működhet az önkormányzat és annak intézményei. Az államtól azonban a költségvetés elfogadásáig havonta mintegy ötmilliárd forinttal kevesebb támogatást kap a főváros.

A közgyűlés feloszlatásához 34 szavazatra lett volna szükség. Ez jelenleg az MSZP-SZDSZ-koalíciónak sincs meg, mivel Hunvald György VII. kerületi polgármester február 12-e óta, csalás gyanúsítja miatt előzetes letartóztatásban van. Hunvald a múlt héten közölte, hogy lemond a mandátumáról. Az MSZP helyette Kivágó Iván Györgynét, Soroksár alpolgármesterét delegálná a közgyűlésbe.

A fővárosi választási bizottságnak a mandátumkiadásról szóló döntését azonban szerdán megtámadták, így a politikus a csütörtöki ülésen nem tudta letenni a képviselői esküt. A Jobbik pedig csütörtökön azt közölte: az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fellebbezett azért, hogy a pártállami állambiztonsági múlttal rendelkező Kivágó Iván Györgyné ne kerülhessen a közgyűlésbe.

A Magyar Nemzet hétfőn írt arról, hogy az új képviselő-jelölt az 1970-es évektől hálózati személy volt, az 1980-as években pedig az állampárti titkosszolgálat III/II-es csoportfőnökségén kémelhárítással foglalkozott. Az OVB várhatóan csütörtöki ülésén foglalkozik a Jobbik beadványával.

A héten az SZDSZ ízléstelennek nevezte Kivágóné jelölését. A Fidesz pedig azt közölte: jellemző, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald helyett egy volt kommunista állambiztonságival látnák el a szocialisták a fővárosi emberek képviseletét. Kivágó az MTI-nek hétfőn azt mondta: szerinte sokkal fontosabb Budapest költségvetése, mint az, hogy az azt megszavazó egyik képviselő a Kádár-rendszerben az állambiztonságnál dolgozott.