Csak a magyarok harmada érzi biztonságosnak az utcát

Vágólapra másolva!
A magyar lakosság nem érzi magát biztonságban Magyarországon a Századvéd-Forsense felmérése szerint. A válaszadók 100-as skálán csak 37 pontot adtak a hazai közbiztonságra, az egyre rosszabb helyzetért szerintük az elszegényedés a felelős. Különösen pesszimisták a főváros lakói.
Vágólapra másolva!

Nagyon rossznak, 100 pontos skálán csupán 37 pontosra értékelik a magyarok a hazai közbiztonságot - derül ki a Századvég-Forsense közvélemény-kutatásából. A fővárosban, illetve falvakban lakók különösen pesszimisták: míg a megyeszékhelyeken élők 42, addig a budapestiek és a falusiak csak 35, illetve 36 pontot adtak a közbiztonságra.

A Nyugat-Dunántúlon (43 pont) és a Dél-Alföldön (40 pont) élők érzik magukat leginkább biztonságban. A legrosszabbul az észak-alföldi és észak-magyarországi lakosság értékeli a közbiztonságot.

A romló közbiztonság legfontosabb oka a megkérdezettek szerint a fokozódó szociális feszültség és az elszegényedés. Az összes megkérdezett 42 százaléka, a falusiak fele gondolja így. A válaszadók 15 százaléka szerint a rendőrség a hibás (a budapestiek 22 százaléka gondolja ezt), míg további 15 százalék az etnikai konfliktusokat jelölte meg a legfontosabb okként. A válaszolók 9 százaléka az elitet is felelőssé tette, amiért rossz példát mutat magatartásával. 7 százalék szerint a szervezett bűnözés teszi tönkre a közbiztonságot.

Azzal a megkérdezettek 45 százaléka értett egyet, hogy a helyzeten a bűnözés szigorúbb büntetésével lehetne javítani. A mindenkori kormányoktól határozottabb rendvédelmet várnának el. A válaszadók 17 százaléka szerint viszont az is segítene, ha növelnék a rendőrség létszámát - derül ki a Századvég-Forsense 100 fős mintán készült felméréséből.