Aranyat érő vírusért kuncsorgunk a fertőzött országoknál

Vágólapra másolva!
Egyelőre válaszra sem méltatta a sertésinfluenza elleni védőoltás kifejlesztéséhez vírusmintát kérő Magyarországot az Egyesült Államok. Mivel az USA nem válaszol, ezért az egészségügyi kormányzat minden lehetséges országtól megpróbálja elkérni a vírusmintát, de úgy tűnik, hogy csak az Egészségügyi Világszervezet csigalassú segítségében reménykedhet.
Vágólapra másolva!

Egyelőre semmilyen visszajelzést nem kapott Magyarország azoktól az országoktól, amelyektől mintát kért az új típusú influenzavírusból, hogy oltóanyagot állítson elő belőle. A vírus mintájára azért van szükség, mert csak abból tudják kikísérletezni az ellene védettséget adó vakcinát. Az oltóanyag előállításában fontos szerep juthat Magyarországnak. A régióban ugyanis csak egy másik ország van - Románia -, ahol vakcinát tudnak előállítani, de csak egy magyar cég próbálta már ki a gyakorlatban is, hogy mit tud: az Omnivest Kft. korábban állami támogatással dolgozott ki védőoltást a madárinfluenza ellen.

Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn közölte, hogy diplomáciai úton kér vírusmintát az Egyesült Államoktól, és remélhetőleg minél hamarabb meg is kapják azt. Bujdosó László, a magyar Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke szerdán a parlament egészségügyi bizottsága előtt már arról beszélt, hogy reményei szerint akár napokon belül megérkezhet a minta, délután ugyanakkor az [origo]-nak elismerte, hogy bár optimista, a vírusminta átadására egyelőre senkitől semmilyen ígéretet nem kapott.

Az amerikai nagykövet is közbenjárást ígért a vírusminta megszerzéséhez - állította kedden Szelestey Lajos, a külügyminisztérium szóvivője az [origo]-nak. Az amerikai válasz azonban eddig nem érkezett meg. Az [origo] megkereste a vírussal foglalkozó amerikai járványügyi központot (CDC), hogy megtudja, van-e esély a vírusminta kiadására, de ott csupán annyit közöltek, hogy jelenleg még ahhoz is túl elfoglaltak, hogy a sajtó kérdéseire válaszoljanak.

Bujdosó optimizmusát ez nem törte meg. Azt mondta, hogy minden diplomáciai lehetőséget megpróbálnak kihasználni a vírusminta megszerzésére. Bujdosó szerint jó esély van a sikerre, mert a vírus már nagy területen elterjedt, és valószínűleg nem lesz titkosan kezelt, védett dolog. Mivel egyre több országban azonosítják be (a fertőzött országokról itt olvashat), ezek mindegyike potenciális együttműködő fél lehet Magyarország számára - mondta, hozzátéve, hogy mégis főleg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) segítségében reménykedik. Itt eddig annyi történt, hogy nyugtázták a magyar kérést, és "továbbították a megfelelő ügyintézőhöz".

Mivel Magyarország a régióban egyedülálló módon rendelkezik védőoltásgyártó kapacitással, ezért Bujdosó szerint várhatóan megkapja a vírus legyengített, átalakított változatát az Egészségügyi Világszervezettől. Ez azonban hosszú időt vesz igénybe, ezért próbálta a magyar kormány más úton megszerezni a vírus génkezelések nélküli, vad formáját, eddig sikertelenül.

Bujdosó szerint a magyar laboratóriumok különlegesen biztonságosak, ezért van mód bennük a veszélyes, fertőzőképes vadvírusok felhasználására is. Ha megkapnák a vadvírust, azzal Bujdosó szerint 8-12 hét alatt el tudnák készíteni a vakcinát, míg a WHO úgy kalkulál, hogy a genetikai átalakításokkal megszelídített mintával csak 4-6 hónap alatt tudnak oltóanyagot kifejleszteni. A magyar oltás tehát legalább egy hónappal a többi gyártó előtt elkészülhetne. Ilyen, vadvírusból előállított vakciánát csak néhány gyártó képes készíteni, közülük - Magyarországhoz hasonlóan - a Baxter International már leadta az igényét a vírusmintákra (erről bővebben az [origo] Egészség rovatában olvashat).

Magyarország hajlandó lenne a mintát adó országgal együttműködni, hogy megkapja a mintát - mondta Bujdosó. Ez azt jelenti, hogy például a vírusminta gazdája is tesztelhetné a Magyarországon készülő vakcinát. Az oltóanyag azonban ettől még magyar technológia lenne, Magyarországon készülne, és csak az gyárthatná külföldön, aki megállapodik a magyar gyártóval a technológia megvételéről. "Ez persze még nagyon messze van, hiszen előbb a vírust kell megszerezni" - mondta Bujdosó.