Feszült helyzetben küldünk újabb 40 katonát Afganisztánba

Vágólapra másolva!
A jelenlegi erők mellett még 40 katonát küld Magyarország a választások biztosítására Afganisztánba. A katonák májusban indulnak hat hónapos szolgálatra. Az ország anyagi támogatását 5 százalékkal csökkentjük a gazdasági válság miatt.
Vágólapra másolva!

Újabb 40 magyar katona indul májusban Afganisztánba, hogy a választások biztonságos lebonyolítását segítse a közép-ázsiai országban - mondta szerdán az MTI-nek Szekeres Imre honvédelmi miniszter az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) kormánybizottság ülése után. A katonák kiképzése már megtörtént, májustól kezdve hat hónapot töltenek Afganisztánban.

A PRT-bizottság ülésen részt vett az afganisztáni Baglán tartomány kormányzója, Mohammad Akbar Barakzai, aki azt mondta: eddig semmilyen problémát nem tapasztaltak a választási előkészületeknél, illetve minden szükséges lépést megtettek a biztonság fenntartásáért.

Ezzel párhuzamosan, a gazdasági válság miatt Magyarország öt százalékkal csökkenti az afganisztáni újjáépítést segítő, eredetileg 500 milliós fejlesztési támogatást - jelentette be Balázs Péter külügyminiszter. Balázs szerint a megszorítások csak csekély mértékben érintik ezt a keretet, és azt reméli, hogy ezt nem fogják megérezni Afganisztánban. A miniszter azt mondta, próbálnak minden területről ésszerűen visszavenni, ugyanakkor más donorországokat is bevonni.