Szerződésszerűen jön a gáz Ukrajnából

Vágólapra másolva!
Hétfőn lecsökkent, de keddre virradó éjszaka a normálisra állt vissza az Ukrajnából Magyarországra szállított gázmennyiség. A csökkenés oka, hogy az egyik magyarországi gázszállító társaság még azzal a részben ukrán oligarchák tulajdonában lévő céggel állt szerződésben, amelyet januárban az orosz-ukrán gázvita lezárásakor kizártak a szállításból.
Vágólapra másolva!

Az éjszaka folyamán normál szintre állt vissza az Ukrajna felől szállított földgáz mennyisége, és jelenleg is szerződésszerűen érkezik - közölte kedden a rendszerirányító Földgázszállító Zrt. A társaság szerint valamennyi fogyasztó - lakossági, kommunális és ipari - ellátása biztosított.

A gáznyomás hétfőn csökkent le a csövekben, miután a magyar gázpiac második legnagyobb szereplője, az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (EMFESZ) eddigi szállítója, a RoszUkrEnergo nem jutott gázhoz az ukrajnai tárolókból. Az FGSZ az MTI-nek megerősítette, hogy hétfőn csak a Gazpromtól vásárolt gáz érkezett Magyarországra.

Góczi Istán, az EMFESZ vezérigazgatója szerint a kieső mennyiséget magyarországi tárolókból pótolják. Az ezekben rendelkezésre álló mennyiség 2-3 hétre is elegendő, de a beszállító váltásának folyamata 1-2 napon belül lezárul. Az EMFESZ kedden jelentette be, hogy ezután a Gazprom üzleti érdekkörébe tartozó RosGastól vásárolja a gázt.

A társaság már korábban tárgyalni kezdett a Gazprom exportcégével, hogy elkerülje az esetleges orosz-ukrán gázvita következményeit. A vita lezárásaként januárban tíz évre aláírt orosz-ukrán gázszállítási szerződésben ugyanis már nem szerepelt a RoszUkrEnergo, amely részben egy svájci cég, részben ukrán oligarchák tulajdonában van. Az eredeti megállapodás értelmében a RoszUkrEnergo 2015-ig évi három milliárd köbméter földgázt szállított volna az EMFESZ-nek.

A magyar cég tulajdonosai között ugyanakkor szintén szerepel az a Dmitrij Firtas, aki csaknem felerészben a RoszUkrEnergót is bitrokolja. Az orosz Kommerszantnak Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis amerikai elemző cég igazgatója márciusban azt mondta, logikus lépés lenne a Gazprom részéről, ha az EMFESZ-t kiszorítaná a magyarországi piacról.