Vágólapra másolva!
Újabb óvintézkedéseket és egyeztetéseket kezdeményeztek a magyar hatóságok, miután az Egészségügyi Világszervezet megemelte az influenza világjárvány kialakulásának veszélyét jelző riasztási szintet. A Ferihegyi repülőtéren hőkamera figyeli majd az utasokat, és 25 fős egészségügyi személyzet ellenőrzi a fertőzött területről érkező utasokat. A vizsgálatok továbbra sem kötelezőek, karantén még nem lesz.
Vágólapra másolva!

Orvosi ellenőrző pontokat állítanak fel a Ferihegyi repülőtér mindhárom terminálján, és hőkamerát is telepítenek a repülővel érkező utasok ellenőrzésére - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján. A szigorított ellenőrzésre azért van szükség, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megemelte az influenza világjárvány kialakulásának veszélyét jelző riasztási szintet.

A WHO döntése után, "nekünk is magasabb sebességi fokozatra kellett kapcsolnunk" - indokolta az új intézkedéseket Székely. A reptéri belépési pontok erősítéséhez 25 embert képeznek ki folyamatosan, és több lépcsőben erősítik az egészségügyi szolgálatot. A miniszter szerint mostantól regisztrálni fogják a Mexikóból érkező utasokat: az útlevélvizsgálat és a csomagfelvétel előtt egészségügyi kontrollt javasolnak nekik, amit a telepített ellenőrzőpontokon tehetnek meg kérdőívek kitöltésével.

Az ellenőrzés továbbra sem lehet kötelező, mivel a hatóságok nem tudják, hogy melyik utas honnan érkezik - magyarázta Székely. Falus Ferenc tiszti főorvos ugyanakkor közölte: a Vám- és Pénzügyőrség, illetve a rendőrség segítségével valószínűleg nyomon tudják követni, hogy ki jön Mexikóból átszállással, és ez megkönnyíti majd az ellenőrzést.

A reptéren hétfőn kihelyezett figyelmeztető plakátokat kedden újakra cserélték: ezek arról tájékoztatják az érkezőket, hogy ha rosszul érzik magukat, jelentkezzenek a reptér egészségügyi szolgálatánál. A plakátok három - német, angol és magyar - nyelvűek és a következő olvasható rajtuk: "Mexikóban jártak figyelmébe! Kérjük, saját és a közösség érdekében jelentkezzen a repülőtéri járványügyi szolgálatnál! Útlevélvizsgálatra vagy csomagjáért csak az egészségügyi kontroll után menjen."

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta: akiknél a válaszadás után felmerül a gyanú a fertőzésre, azt a Szent László Kórházba viszik további kivizsgálásra. Az elmúlt hónapban nagyjából ötezer ember érkezett az Egyesült Államokból Magyarországra, Mexikóból pedig ennek töredéke - mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója.

A többi határt nem ellenőrzik

Székely Tamás egészségügyi miniszter beszámolt arról is, hogy már rendelkezésre áll az a hőkamera, amivel a beérkező lázas betegeket tudnák kiszűrni a repülőtéren. Jelenleg a megfelelő helyet keresik a kamera számára, mert a próbaüzem alatt túl sok vakriasztás volt olyan lázas utasok miatt, akiknek biztosan nincs közük az új influenzához.

Az egészségügyi miniszter szerint a helyzet súlyossága nem indokolja, hogy a reptéren kívül más határátkelőkön is ellenőrzést folytassanak. "Mivel a járvány a tengerentúlon van, a repülőteret kell ellenőrizni" - mondta, de azt elismerte, hogy Mexikóból könnyen érkezhetnek utasok Bécsen keresztül, autóval vagy vonaton is. A WHO ugyanakkor eddig nem rendelt el utazási korlátozást az új, Mexikóból kiindult influenza vírus miatt, és Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság egészségügyi kérdésekkel foglalkozó tagja is közölte: nincs szükség uniós szintű hivatalos utazási korlátozások elrendelésére. Ezért a magyar határátkelőkön továbbra sem ellenőriznek.

További intézkedések

Az egészségügyi miniszter szerint fel kell készülni arra az eshetőségre is, hogy a WHO a riasztás 5-ös szintre emeli. A jelenlegi 4-es riasztási szinten bizonyított, hogy a vírus emberről emberre terjed, és közösségi szinten képes járványt okozni. Az 5-ös szint akkor lép életbe, ha egy WHO-régión belül már legalább két országban terjed emberről emberre a vírus, és már csak rövid felkészülési idő van hátra a világméretű járvány kitöréséig.

A miniszter szerint a járvány elleni védekezés költségvetése felülről nyitott kassza, tehát nem fordulhat elő, hogy nem lesz elég pénz a védelemre. Falus Ferenc közölte: az eddigi intézkedések nem igényeltek többletforrást, azokat az ÁNTSZ költségvetéséből elő tudták teremteni. Plusz pénzre akkor lesz szükség, ha a járvány Magyarországon is terjedni kezd.

A tiszti főorvos elmondta: Magyarországon jelenleg nincs semmi veszély, és bár több EU-tagországban felbukkant már a betegség, arra még nem volt példa Európában, hogy a behozott betegség új embert fertőzött volna meg. "Nincs az EU-ban a járvány olyan szinten, hogy karantén intézkedéseket kelljen életbe léptetni" - mondta -, "ettől nagyon messze vagyunk".

Forrás: AFP
Ilyen képet ad a hőkamera


A tiszti főorvos azt mondta, továbbra is a felkészülési feladatokat végzik, amire valószínűleg sok idő van, az influenza ugyanis főleg az őszi-téli időszakban terjed, így várhatóan a déli félteke országait veszélyezteti jobban, Magyarországnak pedig lesz elég lehetősége védőoltást kifejleszteni és legyártani.
Az ÁNTSZ készít egy betegnyilvántartó dokumentációt, amelybe kötelező lesz bejelenteni az esetleges fertőzéseket, ha eljön az idő - tette hozzá. Az Egészségügyi Minisztérium ingyenesen hívható járványügyi zöld számot indított, a 06 80 204 217 számon tájékoztatást lehet kérni a betegségről.
http://videa.hu/flvplayer.swf?v=OhlGeugBBqrxdNKR


A járvány miatt csütörtökön összeül a Nemzetbiztonsági Kabinet is, amely tájékozódik a helyzetről és ellenőrzi az ügyben eljáró szervek együttműködését. Várhatóan a Katasztrófakoordinációs bizottság is összeül a közlejövőben, hogy a tennivalókról egyeztessen.

Gyanús esetet már a szomszédos Ausztriában is találtak, ahol sertésinfluenza gyanújával kezelnek egy nőt a felső-ausztriai Steyr kórházában. A betegnek, aki nem sokkal korábban érkezett haza mexikói nyaralásáról, orvosai szerint olyan tünetei vannak, amelyek a sertésinfluenza esetében is jelentkeznek - tudósított az ORF híradója.

A járvány, amely ellen világszerte óvintézkedéseket hoznak, Mexikóból indult ki, ahol március óta 100-nál is többen haltak meg influenzaszerű megbetegedésben. A mexikói halálesetek egy részéről a WHO kimutatta, hogy egy új, a sertés-, madár- és emberi influenza jegyeit hordozó vírustörzs okozza. Az új betegség azóta szinte minden kontinensen felütötte a fejét, az Egyesült Államokban egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki miatta, és a WHO jelezte: a járvány terjedését valószínűleg nem lehet megállítani. A járványról bővebben az [origo] címkeoldalán, a betegség természetéről pedig itt olvashat.